Mikor érkeznek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások a számlákra? Az Államkincstár naptárában pontosan benne van, hogy mely hónapban mikor számíthatnak az idősek az ellátásra. Januárban az emelt összegek kerültek kifizetésre, februárban pedig jön a 13. havi nyugdíj is. Létezik azonban egy szűk kör, akiknek a 13. havi ellátást nem folyósítják automatikusan, hanem külön kell azt igényelniük. Mutatjuk, mikor lesz februári nyugdíj utalás 2024-ben, és hogy kiknek van még plusz teendője.

A nyugdíj utalás 2024-ben is megszokottak szerint történik: rendszerint a hónap 12. munkanapjához legközelebb eső első munkanapra esik, kivéve decemberben. A postai kézbesítés napja abban a nyugdíjkifizetési naptárban van benne, amelyet az érintettek tavaly novemberben kaptak meg.

Februári nyugdíj utalás 2024: ekkor érkeznek az ellátások

Akik bankszámlára kérték a nyugdíjat, azok február 12-én kapják meg a február havi és a 13. havi nyugdíjat is. A két ellátás összege egyazon utalványon érkezik, amelyen a két tételt külön feltüntetve találják a címzettek. A postai kézbesítés a szokásos sorrendben valósul meg, és a hónap végéig tart.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a 13. havi ellátás nem jár minden nyugdíjasnak: akik 2024-ben vonultak nyugdíjba, azok nem jogosultak az ellátásra. A szabályok szerint, ha 2024-es kezdő időponttal történik a nyugdíj megállapítása, a nyugdíj összegének kiszámítása a 2024. évi valorizációs szorzószámokkal történik, és majd csak 2025-től jár a januári nyugdíjemelés, az esetleges évközi kiegészítő nyugdíjemelés és a 13. havi nyugdíj is.

Kiknek kell a 13. havi nyugdíjat igényelniük?

Nem kellemes téma, de azért érintetteknek tudniuk kell erről: ahogy korábban megírtuk, az elhunyt utolsó havi nyugdíja megilleti a hozzátartozókat, ha azt az illető halála előtt nem tudta átvenni. Felmerülhet még egy kérdés: jár-e a 13. havi nyugdíj halál esetén, ha a jogosult januárban hunyt el? Idézzük Farkas András nyugdíjszakértőt:

„A 13. havi nyugdíjra, 13. havi ellátásra jogosult személy 2024. január hónapban bekövetkező halála esetén a juttatást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, ezek hiányában az örökös veheti fel a halál napjától vagy a hagyatéki végzés véglegessé válása napjától számított egy éven belül. A kifizetés ez esetben nem hivatalból történik, ahhoz külön kérelem előterjesztése szükséges.”

Azaz a 13. havi nyugdíj halál esetén is jár a hozzátartozóknak. A szükséges nyomtatvány az Államkincstár oldaláról tölthető le, innen.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...