Egy közeli hozzátartozó betegsége, a megnövekedett gyógyszerköltségek, de akár a számlák befizetése is nagy terhet jelenthetnek egy kisnyugdíjas háztartásnak. Hová fordulhatnak azok az idősek, akiknek anyagi problémáik vannak? Egyszeri segély nyugdíjasoknak 2023-ban is kérhető, mutatjuk, mit kell kitölteni.

A nyugdíjtörvény lehetővé teszi, hogy a nyugellátásban részesülők évente egyszer segélyt kérjenek. Ez az öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban vagy árvaellátásban részesülőnek adható, ha olyan élethelyzetbe kerül, amely létfenntartását veszélyezteti. További feltétel, hogy a kérelmező havi jövedelme nem haladhatja meg

  • a 100.000 forintot, ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él,
  • vagy a 120.000 forintot, ha egyedül él.

A nyugdíjasnak nyilatkoznia kell a havi jövedelméről a kérelemben, de azt le kell írnia, hogy milyen körülmények miatt szorul segélyre.

Kinek nem jár az egyszeri segély?

Röviden annak, aki nem nyugdíjat kap, hanem más ellátást. Pl. nem nyújtható segély annak, aki a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában, rokkantsági járadékban, időskorúak járadékában részesül. Olyan ember sem kaphat, aki előzetes letartóztatásban van vagy bentlakásos szociális intézményben él.

Egyszeri segély nyugdíjasoknak 2023: így kell kérelmezni

Ezt a nyomtatványt kell kitölteni: „Kérelem-adatlap egyszeri segély igényléséhez”.

A kérelemben pontosan meg kell indokolnia a nyugdíjasnak, hogy milyen okból kéri a segélyt. Ahogy az Államkincstár fogalmaz: meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, amelyek megalapozhatják a kérelem teljesítését.

Mi lehet ilyen körülmény?

Egészségi állapot, közeli hozzátartozó egészségi állapota, gyógyszerköltség, közüzemi díj elmaradása stb. A körülményeket igazolni is kell a megfelelő dokumentumokkal, amelyeket csatolni kell a nyomtatványhoz.

Hogyan és hová kell a kérelmet benyújtani?

Ha hozzátartozói nyugellátásban (ideértve az árvaellátást is) részesül a kérelmező, a nyomtatványt (kitöltve és aláírással ellátva) a Magyar Államkincstár Központhoz kell eljuttatni. Egyébként a lakóhely szerinti illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez, vagy a Magyar Államkincstár Központhoz kell benyújtani.

A kérelem háromféleképpen adható be:

Személyes ügyintézés: A lakóhely szerint illetékes vármegyei kormányhivatalnál történik. A kérelem benyújtható a kormányablakoknál is.

Ügyintézés postán: A borítékon a kérelmező lakóhelye szerint illetékes fővárosi vagy vármegyei kormányhivatal nevét vagy a Magyar Államkincstár Központot kell címzettként feltüntetni. A postacím egységesen: Budapest 1916

Elektronikusan: A magyarorszag.hu weboldalon lehet az ügyintézést elindítani. (Jó, ha van ügyfélkapunk, de másként is azonosíthatnak.)

Mekkora az egyszeri segély összege?

Nem lehet kevesebb 15.000 forintnál, de nem haladhatja meg jelenleg az 50.000 forintot. Az egyszeri segély évente csak egy alkalommal állapítható meg.

Milyen egyéb segítséget kérhetnek a nyugdíjasok?

A méltányossági nyugdíjemelésről röviden

Korábbi cikkünkben már írtunk a méltányossági nyugdíjemelésről, azaz a kivételes nyugellátás-emelésről. A nyugdíjasok mellett az árvák, bizonyos feltételek mellett özvegyek igényelhetik. Fontos kritérium, hogy a kérelmező havi jövedelme (minden ellátással együtt) nem haladhatja meg a 120.000 forintot.

Az emelés összege legalább 3000 forint és legfeljebb 8000 forint lehet. 3 évente kérelmezhető, ennek lépéseiről itt írtunk.

Nyugdíj mellett is járhat FOT

Mozgásszervi megbetegedésre is kapható fogyatékossági támogatás (FOT). Ez nyugdíj mellett is járhat, nincs jövedelemhez kötve. A támogatást a súlyosan fogyatékos személyeknek folyósítják, olyanoknak, akik csak bizonyos segédeszközökkel (pl. kerekesszék) képesek a helyváltoztatásra.

A FOT egy havi rendszerességgel járó juttatás. Ha a nyugdíjasnak tartósan szüksége van a mozgáshoz valamilyen eszközre, akkor jogosult lehet a támogatásra. Idetartoznak a végtag protézisek, ortézisek, karral működtetett járóeszközök (mankók) és kerekesszékek. További részletek a FOT-ról itt.

Kedvezmények nyugdíjasoknak

Nem pénzbeli segítség, de jelentős könnyebbséget jelent a nyugdíjasoknak az utazási kedvezmény. A 65 év feletti személyek mindig ingyen, a 65 éven aluliak pedig 50%-os, illetve 90%-os kedvezménnyel utazhatnak évente többször. Nyugdíjasoknak szóló kedvezményes üdülési, szórakozási lehetőségekről is szót ejtettünk a cikkben. A jubileumi juttatásról és a tb-támogatott kezelésekről itt lehet olvasni.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...