A kedvezményes, illetve díjmentes utazás sokak számára ismert, de akad még pár lehetőség, amit az idősek a nyugdíjas igazolvány felmutatásával vehetnek igénybe. Mutatjuk a legfontosabbakat.

Utazási kedvezmény

A 65 év feletti személyek a közforgalmú személyszállítási eszközökön (vonat, helyközi autóbusz, HÉV, elővárosi autóbusz, komp, rév) a személyi azonosításra alkalmas okmányuk felmutatásával díjmentesen utazhatnak. A 65. életévet el nem érő nyugdíjasok számára az „ellátottak utazási utalványa” alapján 50%, illetve 90%-os kedvezmény vehető igénybe. Az előbbivel évente 16 alkalommal, utóbbival évente 2× élhetnek, de két darab 50%-os kedvezmény bármikor beváltható 90%-os kedvezményre.

Mi az az „ellátottak utazási utalványa”?

A nyugdíjas igazolvány vagy nyugdíjas bérletigazolvány (2012 óta a kormányrendeletekben „ellátottak utazási utalványa”) minden magyar nyugdíjas alapjoga, felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményes utazást vehetnek igénybe a belföldi tömegközlekedési járműveken.  (További részletek itt.)

Akkor ez volna a nyugdíjas igazolvány?

Nagyjából. Kimondott nyugdíjas igazolvány már nincsen, helyette a hivatal postán küld egy igazoló lapot, amelyen minden fontos információ szerepel a nyugdíjas ellátással kapcsolatban. Ezt külön tehát nem kell igényelni, a nyugdíj megállapítása után minden érintettnek automatikusan jár.

További nyugdíjas kedvezmények: kikapcsolódás a szépkorúaknak

Az utazási kedvezmény széles körben ismert, az üdülési már annál kevésbé. Sok szálloda és utazási iroda ajánl nyugdíjasok számára pihenési lehetőséget kedvező áron.

Szórakozás

A múzeumok többségében az idősek válthatnak nyugdíjas jegyet, de bizonyos életkor felett akár ingyen is látogathatnak kiállításokat. Sőt, megadott napokon az egész család díjtalanul léphet be – erről korábban itt írtunk.

Remek szórakozási lehetőség a mozi, pláne unokákkal: a  Cinema City kedvezményes árú szenior jegyet kínál a 65. évüket betöltött időseknek (az igazolványunk is kelleni fog).

És persze ne felejtkezzünk el a színházakról. A teljesség igénye nélkül

  • a József Attila Színház 15%,
  • az Örkény István Színház 20%
  • a Katona József Színház 25%,
  • és a Nemzeti Színház szintén 25% kedvezményt biztosít a nyugdíjasoknak.

Hétköznapi segítség: itt vásárolhatnak kedvezménnyel az idősek

Az elszabadult infláció minden magyar háztartásra hatalmas terhet ró, de az alacsony jövedelmű családoknak és a nyugdíjasoknak a legnehezebb kijönni a pénzünkből. Két olyan üzletláncról tudunk, amelyek kedvezménnyel segítik az időseket:

  • A Tesco boltjaiban keddenként nyugdíjas igazolvány és Clubcard kártya együttes felmutatásával a vásárlásból 5% kedvezményt kaphatnak.
  • Az Auchan üzleteiben a bizalomkártyával rendelkező nyugdíjas vásárlók hétfőn (nyugdíjas nap) vásárlásaik után extra bizalompontot kapnak. (Azt írják, a promóciós pontok mértéke a vásárlások végösszegétől függően, 1000  forint felett minden elköltött 1000 forint után a nyugdíjas nap keretében az egyébként jóváírt 5 bizalompont háromszorosa.)

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...