Ezt a támogatást a súlyosan fogyatékos személyeknek folyósítják. Súlyosan fogyatékosnak számít többek között az, aki bizonyos segédeszközökkel (pl. kerekesszék) képes csak helyváltoztatásra. Nincs jövedelemhez kötve, fogyatékossági támogatás (FOT) nyugdíj mellett is járhat. Mit kell tudni a FOT-ról és hogyan igényelhető? Összefoglaltuk.

Ki jogosult fogyatékossági támogatásra?

A fogyatékossági támogatás a súlyosan fogyatékos személy részére az esélyegyenlőséget elősegítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás. A támogatás jövedelemtől független, célja, hogy mérsékelje a súlyosan fogyatékos állapotból eredő hátrányokat.

Az a 18. életévét betöltött, súlyosan fogyatékos személy jogosult rá, akinek állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, önálló életvitelre nem képes, vagy mások állandó segítségére szorul.

Ki minősül súlyosan fogyatékosnak?

Többek között a látási fogyatékos, a hallási fogyatékos, az értelmi fogyatékos, a mozgásszervi fogyatékos, részletek itt. Mozgásszervi fogyatékosnak kell tekinteni azt a személyt, akinek a mozgásrendszer károsodása, vagy funkciózavara miatt a helyváltoztatása bizonyos segédeszközök állandó és szükségszerű használatát igényli.

Milyen eszközökről van szó?

Végtag protézisek, ortézisek, karral működtetett járóeszközök (mankók) és kerekesszékek. Ha a nyugdíjasnak tartósan szüksége van a mozgáshoz valamelyik eszközre, akkor jogosult lehet a támogatásra.

Mennyi a támogatás összege 2023-ban?

A fogyatékossági támogatás havi összege 32 222 forint. Ha a súlyosan fogyatékos személynek az önkiszolgálási képessége teljesen hiányzik, továbbá halmozottan fennálló fogyatékosság esetében a támogatás összege 39 660 forint.

A minősítés részletes szabályait a vonatkozó kormányrendelet tartalmazza.

A támogatásra nem jogosult, aki vakok személyi járadékában részesül, magasabb összegű családi pótlékot kap, vagy utána magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak. A rokkantsági járadék, a rokkantsági ellátás viszont a FOT mellett is igénybe vehető.

Hogyan kell igényelni?

A fogyatékossági támogatás iránti kérelmet “Kérelem fogyatékossági támogatás megállapítására” című nyomtatványon lehet előterjeszteni. Mellékelni kell a kérelmező háziorvosa – bentlakásos szociális intézményben élő kérelmező esetén az intézmény orvosa – által kiállított orvosi beutalót, valamint a fogyatékosságot igazoló orvosi dokumentációt (pl. kórházi zárójelentés, ambuláns lap), eredetiben vagy másolatban. Ha kérelmező nem rendelkezik a minősítéséhez szükséges iratokkal, a háziorvos gondoskodik a megfelelő szakvizsgálatok elvégeztetéséről. További részletek a MÁK oldalán.

A kérelmeket a járási hivataloknál, a kormányhivataloknál, a kormányablakoknál és a települési ügysegédeknél lehet benyújtani.

300 ezret ad az állam akadálymentesítésre

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...

Ki mondta, hogy nem lehet fűszerkerted lakásban? 14 szívós és könnyen nevelhető növény

A friss fűszer nemcsak a kertes házban élők kiváltsága, azoknak sem kell lemondaniuk róla, akiknek se erkélye, se kertje. A megoldás pofonegyszerű: egy dús...