Mit tehet a kisnyugdíjas, ha nem jön ki a pénzéből? Méltányossági nyugdíjemelés 2023-ban is kérelmezhető, indokolt esetben pedig egyszeri segélyt is lehet kapni. Mik a feltételek? Hogyan kell igényelni? Mutatjuk.

Méltányossági nyugdíjemelés, avagy kivételes nyugellátás-emelés

Hivatalosan az utóbbiként ismerik. Kivételes nyugellátás-emelést

  • a nyugdíjkorhatárát betöltött öregségi nyugdíjas,
  • a legfeljebb 50%-os egészségi állapotú özvegy,
  • a fogyatékkal élő vagy tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegy,
  • vagy árva kérelmezhet.

Akkor kapható emelés, ha a nyugellátás és a kérelmező számára folyósított egyéb rendszeres pénzellátás együtt nem haladja meg a 120 000 forintot havonta. Rendszeres pénzellátás pl. a táppénz, a gyermekgondozási díj, az öregségi nyugdíj, a korhatár előtti ellátás. (Mindet nem soroljuk fel.)

Mennyi a méltányossági nyugdíjemelés 2023-ban?

Az emelés összege legalább 3000 forint és legfeljebb 8000 forint lehet. Kivételes nyugdíjemelés 3 évente egyszer kérelmezhető. A nyugdíj megállapítása, illetve a méltányossági emelés után legalább 3 évnek kell eltelnie, mire (újra) élhetnek a nyugdíjasok ezzel a lehetősséggel.

A kivételes nyugellátás-emelés „beépül” a nyugdíj összegébe. Azok számára nem állapítható meg, aki nem nyugellátásban részesülnek, pl. megváltozott munkaképességű személyek ellátását, rokkantsági járadékot, időskorúak járadékát kapják.

Hogyan kell kérelmezni?

A kérelem a „Kérelem-adatlap nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez” elnevezésű nyomtatványon nyújtható be, ami itt található.

A kérelemben meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket (és csatolni kell azokat a dokumentumokat), amelyek megalapozhatják a kérelem teljesíthetőségét (pl.: egészségi állapotról, közeli hozzátartozó egészségi állapotáról, gyógyszerköltségről, közüzemi díj elmaradásról szóló igazolás).

Személyes ügyintézés: A lakóhely szerint illetékes vármegyei kormányhivatalnál. A kérelem benyújtható a kormányablakoknál is.

Postán:

A borítékon a kérelmező lakóhelye szerint illetékes fővárosi vagy vármegyei kormányhivatal nevét, vagy a Magyar Államkincstár Központot kell címzettként feltüntetni. A cím egységesen: Budapest, 1916

E-ügyintézés a magyarorszag.hu-n lehetséges.

Egyszeri segély is kérhető

A nyugdíjtörvény lehetővé teszi egyszeri segély kérelmezését is a nyugellátásban részesülőknek. Az kaphatja meg, aki a létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe kerül, és a havi bevétele nem haladja meg a 100 ezer forintot, ha közeli hozzátartozójával közös háztartásban él, vagy a 120 ezer forintot, ha egyedül él.

Segélyt évente egyszer lehet igényelni az érintett nyugdíjas lakóhelye (vagy tartózkodási helye) szerint illetékes kormányhivataltól. A kérelmet a Magyar Államkincstár Központja bírálja el hozzátartozói nyugellátás esetén, vagy olyan rendkívül indokolt esetben, amikor a feltételek hiányában is engedélyezhető egyszeri segély méltányosságból történő kifizetése.

A kérelemben meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, amelyek megalapozhatják a kérelem teljesíthetőségét (katasztrófa vagy elemi csapás bekövetkeztének igazolása, egészségi állapotról, közeli hozzátartozó egészségi állapotáról, gyógyszerköltségről, közüzemi díj elmaradásról szóló igazolás, stb.). A kérelem beadásakor a havi jövedelmünkről is nyilatkozni kell.

Az egyszeri segély összege nem lehet kevesebb 15 000 forintnál, de nem haladhatja meg az 50 000 forintot. Kivételesen indokolt esetben a Magyar Államkincstár Központja által engedélyezett segély összege maximum 100 000 forint lehet.

A kérelem (a nyomtatvány itt található) beadható személyesen a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal ügyfélszolgálatán, illetve bármelyik kormányablakban. Postán is feladható, az illetékes kormányhivatalnak kell küldeni.

Ha van ügyfélkapunk, elektronikusan intézhetjük az e-Papír szolgáltatás igénybevételével (https://epapir.gov.hu/). Ebben az esetben az e-Papír mellékleteként kell csatolni az adatlapot, valamint a kérelem elbírálásához szükséges egyéb dokumentumokat is.

További részletek itt és itt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...

Keveset költ Magyarország a szociális kiadásokra és ez hosszú távon is nagy bajt okoz

Az európai uniós tagállamok átlagosan a GDP 27 százalékát költik szociális kiadásokra, Magyarország ehhez képest csak 16 százalékot- derül ki az Eurostat adataiból. A...