Megérkezett a legelső hivatalos mediánnyugdíj-adat a Központi Statisztikai Hivataltól. Eddig csak azt tudhattuk, hogy mennyi az átlagnyugdíj, de az csalóka adat. Mostmár tudjuk hogy a mediánérték, az az érték, aminél a nyugdíjasok egyik fele kevesebbet, másik fele többet kap, mindössze 185 ezer forintra rúg. 

Meglepően részletes adatokat publikált a KSH a nyugdíjakról: az új adatbázisban olyan statisztikák is szerepelnek, amelyekről korábban nem állt rendelkezésre hivatalos adat – írja a Bankmonitor. Kiderült, hogy a 2023. januári átlagnyugdíj 208 ezer forintra tehető. Fontosabb adat ugyanakkor, hogy a mediánérték (azaz a helyzeti középérték) mindössze 185 ezer forint. Ezt úgy értelmezhetjük, hogy az öregségi nyugdíjasok csoportjának egyik fele ennél kevesebb nyugdíjat kap, a másik fele ennél többet.

A portál emlékezetet: 2022. elején csak szerény 5 százalékos nyugdíjemelés érkezett. Pedig akkor már biztosan tudni lehetett, hogy az egész évre várható infláció ennél sokkal magasabb lesz. Végül 14,5 százalékos szintig száguldott a tavalyi éves tényadat, ezért évközben két alkalommal is utólagos és visszamenőleges nyugdíjemelésre („nyugdíjkorrekcióra”) került sor.

Évközben még további 8,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Legutóbb pedig megérkezett a 2023 januári, 15 százalékos nyugdíjemelés. Ezzel együtt mostanra 24,9 százalékkal nőtt egy adott nyugdíjas bevétele az előző év januárjához képest.

Csakhogy ennél sokkal nagyobb mértékben 27,4 százalékot ütött meg a nyugdíjas infláció. Ezt nem éri el a 24,9 százalékos nyugdíjemelkedés.

Az itt bemutatott nyugdíjemelések és egyéb hatások következtében a tavaly januári 164 102 forintról idén januárra 208 168 forintra emelkedett az öregségi nyugdíjak átlagos értéke. Ez összesen csaknem 27 százalékos növekedésnek felel meg. Tehát még így sem éri el a nyugdíjas inflációt, szóval kétségtelenül rosszabbul élnek a nyugdíjasok, mint egy éve.

Fontos, hogy mennyi a mediánnyugdíj!

Az átlagmutatót a kiugró értékek torzíthatják. Ezért nem ad pontos képet a tényleges helyzetről. Esetünkben a kiugróan magas nyugdíjak okoznak ilyen problémát, hiszen sokan kapnak félmillió forintot is meghaladó, vagy még annál is magasabb nyugdíjat. Ezek ugyanúgy beleszámítanak az átlagba, mint a szokványos mértékű ellátások, így az átlagnyugdíj végül jóval magasabb lesz, mint amit a nyugdíjasok többsége érzékel.

Éppen ezért sokkal fontosabb adat a medián. Azaz a középen álló érték. Erről a KSH mindeddig nem közölt információt, ezért csak becslés útján tudtuk közelítőleg meghatározni. Most viszont fény derült a hivatalos adatra: megtudhattuk, hogy a mediánnyugdíj idén januárban 184 725 forint volt. Ez azt jelenti, hogy az idősek egyik fele ennél kevesebb nyugdíjban részesül, míg a szerencsésebb felük ennél több ellátást kap havonta.

Ennél is rosszabb a kép

A Bankmonitor arra is felhívja a figyelmet, a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások kategóriájába nem csak a fentebb tárgyalt öregségi nyugdíjak sorolhatók. Ide tartoznak még olyan további ellátások, mint az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás vagy a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátás. Ha ezeket az ellátásokat is figyelembe vesszük, akkor lényegesen alacsonyabb középértékeket kapunk:

Az összes juttatás átlagösszege nagyjából 191 ezer forintra tehető, a medián pedig mindössze alig 171 ezer forintra rúg.

Korábban írtunk már arról, miért járna jobban minden nyugdíjas, ha a svájci indexállást alkalmazná a kormány. Kalkulátort is készítettünk, mellyel egyszerűen kiszámolhatod, mennyi nyugdíjat kapnál ezzel a számítási módszerrel:

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...