Korábban már írtunk arról, mi az a 14. havi nyugdíj és mikor lesz Magyarországon. Ha már ott tartunk, hogy 14 havi nyugdíjról kell beszélnünk, felmerül a kérdés: Van 15. havi is? Nézzük!

Előtakarékosság

Nyugdíj-előtakarékossági számlával nyugdíjas éveire előre takarékoskodhat. Számtalan pénzintézet kínál ilyen lehetőséget. Egy hivatalosan elismert nyugdíj-előtakarékosság valamilyen módon szerződésben rögzített formában is a nyugdíjkorhatárhoz és a nyugdíjhoz van kötve. Legfontosabb előnye, hogy az ide befizetett pénzünk után jár évente +20% nyugdíjcélú adó-visszatérítés közvetlenül a megtakarítási számlánkra! Ezt a visszatérítést tekinthetjük egyfajta 15. havi nyugdíjnak is, amit majd nyugdíjasként felhasználhatunk.

Nem puszta jófejségből jár ez a visszatérítés. Ahogyan arra a Nyugdíjmásképpen.hu is felhívta a figyelmet, Az Európa-szerte egyre markánsabbá váló állami nyugdíjkérdés nehézségeivel a magyar állam is tisztában van. Mivel kérdéses, miből lesz kifizetve 15-25 év múlva az állami nyugdíj, ezért adó-visszatérítés jellegű támogatással ösztönzi a nyugdíjcélú öngondoskodást.

Fontos kiemelni, hogy ez a +20% mindig csak az éves befizetéseinkre vonatkozik. A bent lévő pénzünkre viszont nem. Tehát az első évben valóban a teljes pénzünk kap +20%-ot, utána viszont ez évről évre csökken. Persze egy 10-20 éven át tartó megtakarítás vezetés esetében ez még mindig szép összeg.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az aktuális állami szabályozás szerint két típus minősül hivatalosan is nyugdíjcélúnak: az Önkéntes Nyugdíjpénztár (röviden: ÖNYP) és a Nyugdíjbiztosítás és a Nyugdíj-Előtakarékossági Számla (röviden: NYESZ). Kizárólag ezekre jár az éves +20% nyugdíjcélú adó-visszatérítés, amely több millió forint extrát jelenthet nyugdíjas korunkra!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...