A nyugdíjak tarthatatlanul alacsonyak – ez ma már közismert tény, amivel senki nem vitatkozik. De mi lehet a megoldás? Szakértők szerint a svájci indexálás. Kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod, mennyi nyugdíjat kapnál ezzel a módszerrel. 

Az energiaárak az egekben, az élelmiszerek, a legalapvetőbb eszközök megfizethetetlenek. A nyugdíjasok jelentős részének minden pénze elúszik már a hónap elején a gyógyszerekre és a rezsire. Hiába emelkedik kicsit a nyugdíj összege, semmire sem elég ahhoz képest, hogy mennyivel drágább az élet.

Pedig egy társadalom embersége, civilizáltsága arról ismerszik meg, hogyan bánik a legkiszolgáltatottabbakkal, például a nyugdíjasokkal. Muszáj tehát valahogy javítani az alacsony jövedelmű nyugdíjasok helyzetén. 

Nem kérdés, hogy ez nem maradhat így! 

Ez az oka annak, hogy már hosszú évek óta egyre csak többen és többen követelik a svájci indexálás bevezetését. Ez a modell ugyanis segít, hogy a nyugdíj megtartsa az értékét. A svájci indexálás használata azt jelenti, hogy nem pusztán a tervezett infláció mértékével, hanem az infláció és a nettó nemzetgazdasági átlagkereset növekedésének vegyes indexével növelik a nyugdíjat évente. Így már bőven kétszázezer forint felett lenne az átlagnyugdíj.

Tavaly már készítettünk egy kalkulátort, amivel kiszámolhattad, mennyi lenne a nyugdíjad a svájci indexálás bevezetésével. Most pedig frissítettük az idei adatokkal, így az alapján, mikor mentél nyugdíjba és mennyit kapsz most, kiszámolhatod kalkulátorunkkal, hogy mennyit kapnál a svájci indexálás használatával. Csak írd be a jelenlegi nyugdíjad, valamint, hogy mióta vagy nyugdíjas, és már mutatjuk is!

Kapcsolódó

Legfrissebb

A magyar családok háromnegyede nem jön ki a hó végén – 200 ezer Ft hiányzik

A Cofidis kutatásából kiderült, a válaszadók háromnegyedének hiányos a családi kasszája. Nehezen jönnek ki hó végén. Ez a hiány a többségnek havi szinten mintegy...

Minden, amit a büntetőpontokról tudni kell – Mikor évülnek el?

Korábban már írtunk arról, milyen összegű pénzbírságokat kaphatsz pontosan közúti szabálysértésekért. Arról is részletesen írtunk, milyen büntetésekre számíthatsz gyorshajtásért. Most azt vesézzük ki, mikor...

Ekkor jön a családi pótlék 2023. áprilisban

Mikor érkezik a családi pótlék 2023 áprilisában? Milyen napra esik az utalás, mikor hozza a postás, mekkora a családi pótlék összege? Cikkünkből kiderül, mikor...