A nyugdíjak tarthatatlanul alacsonyak – ez ma már közismert tény, amivel senki nem vitatkozik. De mi lehet a megoldás? Szakértők szerint a svájci indexálás. Kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod, mennyi nyugdíjat kapnál ezzel a módszerrel. 

Az energiaárak az egekben, az élelmiszerek, a legalapvetőbb eszközök megfizethetetlenek. A nyugdíjasok jelentős részének minden pénze elúszik már a hónap elején a gyógyszerekre és a rezsire. Hiába emelkedik kicsit a nyugdíj összege, semmire sem elég ahhoz képest, hogy mennyivel drágább az élet.

Pedig egy társadalom embersége, civilizáltsága arról ismerszik meg, hogyan bánik a legkiszolgáltatottabbakkal, például a nyugdíjasokkal. Muszáj tehát valahogy javítani az alacsony jövedelmű nyugdíjasok helyzetén. 

Nem kérdés, hogy ez nem maradhat így! 

Ez az oka annak, hogy már hosszú évek óta egyre csak többen és többen követelik a svájci indexálás bevezetését. Ez a modell ugyanis segít, hogy a nyugdíj megtartsa az értékét. A svájci indexálás használata azt jelenti, hogy nem pusztán a tervezett infláció mértékével, hanem az infláció és a nettó nemzetgazdasági átlagkereset növekedésének vegyes indexével növelik a nyugdíjat évente. Így már bőven kétszázezer forint felett lenne az átlagnyugdíj.

Tavaly már készítettünk egy kalkulátort, amivel kiszámolhattad, mennyi lenne a nyugdíjad a svájci indexálás bevezetésével. Most pedig frissítettük az idei adatokkal, így az alapján, mikor mentél nyugdíjba és mennyit kapsz most, kiszámolhatod kalkulátorunkkal, hogy mennyit kapnál a svájci indexálás használatával. Csak írd be a jelenlegi nyugdíjad, valamint, hogy mióta vagy nyugdíjas, és már mutatjuk is!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Paulik János: a futballklub a srácok második családja

– A bajnoki címre és az első osztályba való feljutásra most még nincs esélyünk – nyilatkozta a Hóvége.hu tudósítójának Paulik János mester –, de...

Gyomirtó házilag: 8 olcsó és vegyszermentes megoldás, hogy ápolt kerted legyen

Nem könnyű feladat a gyomoktól megszabadulni, hiszen könnyen és gyorsan szaporodnak, elrontják a kert összképét. Sőt elveszik a helyet és a tápanyagokat a saját...

Mikor vannak ingyenes múzeumi napok? Mutatjuk, hová mehettek már most hétvégén

Kevesen tudják, hogy a múzeumok nem csak a nemzeti ünnepek alkalmával látogathatók ingyenesen. Azonban 2024-ben is érvényes az a szabályozás, miszerint minden múzeumban ingyenesen...