Te is azt érzed, hogy egyre nehezebb megélni a nyugdíjból? Megmutatjuk, miért van ez így.

Az elmúlt 12 évben egyre gyakrabban halljuk, hogy a nyugdíjak mekkora mértékben emelkednek. Csakhogy a nyugdíjasok életszínvonalában mégsincs javulás.

Ha a kormány az úgy nevezett svájci indexálást használná, teljesen más lenne a kép. Ez az, ami igazán segít, hogy a nyugdíj megtartsa az értékét. Nem véletlen, hogy programjában az ellenzék is ezt a módszert ajánlja.

Ahogyan arról korábban már be is számoltunk, kétszázezer forintnál is magasabb lenne az átlagnyugdíj, ha svájci indexálással történne a nyugdíjemelés. Ez a módszer egész pontosan azt jelenti, hogy nem pusztán a tervezett infláció mértékével, hanem az infláció és a nettó nemzetgazdasági átlagkereset növekedésének vegyes indexével növelik a nyugdíjat évente.
Ha ezzel számolva kapnánk a nyugdíjunkat, az átlagnyugdíj nem 161 ezer forint, hanem több mint 200 ezer forint lehetne 2022-ben.

Tehát csak döntés kérdése lenne, hogy 40 ezer forinttal több maradjon a nyugdíjasok zsebében. Ezek után nem meglepő az sem, hogy a magyarok nagyobb része szeretne visszatérni a svájci indexálláshoz, a jelenlegi rendszerrel nem elégedettek.

Itt az ideje, hogy megtudd, mennyi lenne most a nyugdíjad, ha az Orbán-kormány valóban törődne a nyugdíjasokkal. Az alapján, hogy mikor mentél nyugdíjba és mennyit kapsz most, kiszámolhatod kalkulátorunkkal, hogy mennyit kapnál a svájci indexálás használatával.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...