Ma Magyarországon az átlagnyugdíj összege mindössze 161 ezer forint. Lényegében lehetetlen megélni a nyugdíjból. Még akkor is, ha spórolsz a villanyszámlán, a bevásárlólistán, a szépségápolással, a kocsival, és még megannyi dologgal.

De nem törvényszerű, hogy ez így legyen. A Nyugdíjguru írta meg, hogy kétszázezer forintnál is magasabb lenne az átlagnyugdíj, ha svájci indexálással történne a nyugdíjemelés.

Ez a módszer egész pontosan azt jelenti, hogy nem pusztán a tervezett infláció mértékével, hanem az infláció és a nettó nemzetgazdasági átlagkereset növekedésének vegyes indexével növelik a nyugdíjat évente.

Ha ezt a számítási módszert alkalmazná a kormány, akkor az átlagnyugdíj nem 161 ezer forint, hanem több mint 200 ezer forint lehetne 2022-ben.

Tehát csak döntés kérdése lenne, hogy 40 ezer forinttal több maradjon a nyugdíjasok zsebében.

Már 2015-ben is sokkal több pénzből élhettek volna meg a nyugdíjasok ezzel a módszerrel. Akkor 121 041 forint volt az átlagnyugdíj. Svájci indexállással számolva 124 730 ft. lett volna. 2020-ban pedig már több mint 30 ezerrel többet kaphattak volna a nyugdíjasok havonta. Akkor 147 ezer volt az átlagnyugdíj, de 175 280 forint lehetett volna.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...