Téli horgászás békés halakra – blog

Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy télen nem érdemes pontyozni, keszegezni, hisz a lehűlt vízben a békés halak anyagcsere funkciója lelassul, a csapatokba összegyűlt halak elvermelnek, ilyenkor nem igen eszik a ponty. Valóban nem a tél a pontyozásra legalkalmasabb időszak, de azért lehet télen is pontyot, keszeget is fogni. Néhány javaslat: téli horgászás békés halakra, különösen a februártól kezdődő időszakra, amikor a rabló halakra vonatkozó tilalom kezdetét veszi.
Érdemes alaposan felöltözni, hisz ilyenkor sokkal kevesebbet mozgunk, mint pl. egy pergető horgászat közben, amikor is a parton sétálva keressük a halat. Ajánlott egy vastag talpú csizma, vagy bakancs, jó meleg zoknival, és a kabáton, vagy az alatta levő pulóveren legyen egy bolyhos kapucni is!
Ma már rengeteg olyan etető anyag van (szándékosan nem írok márka, és cég neveket), amelyek kimondottan téli hideg vizes horgászásra fejlesztettek ki. Ajánlott a különféle esszenciák használata, ami erős illatával, ízével csalja oda a halakat.
Én pár éve mindig viszek magammal pár csomag őrölt fahéjat, amit belekeverek az etető anyagba. Tapasztalataim alapján felérnek bármilyen drága íz-és illatfokozóval.
Téli horgászás békés halakra? Kérdésed van ebben a témában? Keresd ügyfélszolgálatunkat, ingyen és gyorsan válaszolunk!
Ugyancsak tapasztalataim alapján esküszöm télvíz idején az élő csalikra (csonti, giliszta), és a fehér vagy sárga színű pelletekre. Ilyenkor a hideg víz jóval tisztább és az ilyen színű pelleteket a pontyok hamarabb észreveszik. Idei első pontyaimat egész pici horogra fűzött gilisztával,és a tüskén egy fokhagymás ízesítésű fehér golyócskával fogtam.
Sokan, sokféle időpontot javasolnak a téli horgászásra (bár ezek az időpontok nem térnek el a nyári horgászásra javasolt kora reggeli, vagy késő délutáni óráktól). A Balatonon általánosan használt kifejezés a halfogás legkedveltebb időpontjára a „fényváltozás” kifejezés. Mi is ez? A fényváltozás a fény színének és intenzitásának változását jelenti, ami lehet átmeneti, vagy tartós.
A lexikon szerint ez különböző okokból adódhat: mint pl. az időjárás, a napszak, a fényforrás változása, vagy a természeti jelenségek, mint például az égi jelenségek, vagy a tengeri áramlások. Egyébként a fényváltozások fontos szerepet játszanak az életünkben, és hatással lehetnek az érzékelésünkre, a hangulatunkra és az egészségünkre is. A lényeg, amit horgászatunk kezdete óta tudunk: kora reggel (napfelkeltekor), vagy késő délután (naplementekor) érdemes kiülni pontyozni!
Végül néhány szót az etetésről. Itt is megoszlanak a vélemények, hisz sokan mondják, télen
felesleges etetni, hisz a halak nem esznek (persze, ha így lenne minek is mennénk ki a hidegben
pontyozni?) Igen is érdemes etetni, sőt ajánlott az un. előetetés is , amikor előző este kimegyünk és beetetünk a meghorgászni kívánt helyre. Itt aztán beszórunk egy doboz konzervkukoricát, vagy egy fél zacskó fagyasztott morzsolt kukoricát. Március végén én is így tettem, és másnap délelőtt a spiccbottal, 12-es zsinórral, és egy szem kukoricával a snecizős horgon 6 kiló bodrit fogtam 3 és fél óra alatt. És ahol jön a bodorka, ott előbb-utóbb megérkezik a potyka is. Így volt ez az én esetemben is.
Szóval érdemes hideg vízben is megpróbálni keszegezni, pontyozni. Kívánom a kollégáknak, hogy GÖRBÜLJÖN!
A legutóbbi blogban leírtam a medvehagyma krémleves elkészítési módját, most a kedvenc
medvehagymás krumplis pogácsa receptet küldöm, még pedig úgy, ahogy Párom, Ildikó csinálja. A medvehagymás pogácsa tésztájához az 5 dkg élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. 50 dkg lisztet összemorzsolok 25 dkg vajjal és a felfuttatott élesztős tejet hozzá öntöm. 2 db tojássárgáját, 1 dl tejfölt, 1 csapott evőkanál sót is hozzáadok. Kézzel jól kidolgozom, majd letakarva fél órát pihentetem. A megmosott medvehagymát apróra vágom és a felét a kinyújtott tésztára szórom 5 dkg reszelt sajttal együtt. Feltekerem, letakarom, 15 percig pihentetem. Ezt a műveletet még egyszer elvégzem. Ezután ujjnyi vastagságúra nyújtom, késsel berácsozom, majd kiszaggatom. 180 fokon 25-30 percig aranybarnára sütöm. Jó étvágyat hozzá!
