Nyugdíjasokkal Erdély felfedezésén – blog

Laci papa nagy szervező: kitalálta, hogy egy nyugdíjas baráti társasággal fedezzük fel újból Erdély szépségeit.

Ugyancsak nyugdíjas haverja Korondon kedvező feltételekkel biztosított szállást, reggelit és vacsorát. Kora reggeli indulással, Makó, Déva érintésével 6 órakor már vacsoráztunk. Finom mangalica kolbász, szalámi és Dévay füstölt főtt erdélyi paprikás szalonna várt bennünket. A szomszéd pékségből vendéglátónk, Lajos hatalmas pityókás kenyeret hozott, ami mellé jól esett az otthonról hozott villányi és Lajos saját bora is. A hölgyeket és az édesszájú férfiakat áfonya- és málnalikőrrel kápráztatták el.

A következő 6 napot Erdély felfedezésével töltöttük. Így megnéztük a Ceausescu rendszerben elárasztott erdélyi falvakat idéző emlékhelyet, elmentünk Drakula várába, felkerestük a kőrispataki Szalma kalap Múzeumot, a Jézus szíve kilátót. Farkaslakán virágot és koszorút helyeztünk el Tamási Áron sírjánál. Parajdon meglátogattuk a sóbányát és jót fürödtünk a sós gyógyvízben. Meglátogattuk a Mini Transilvania Parkot, Csíkszeredán a Csíki Székelymúzeumot, Mikó várát és a Csíksomlyói Kegytemplomot.

Esténként Korondot fedeztük fel. A híres korondi fazekasok munkáit is megcsodáltuk. Sikerült találkoznunk Páll Antal özvegyével is. Finom sajtokkal, likőrökkel, lekvárokkal, fűszersókkal bevásárolva indultunk hazafelé.

Sokan életükben először kóstolták meg a székelyek jellegzetes grill ételét: a micset, amelynek a receptjét most megosztom.

Lajos szerint a mics háromféle darált húsból készül. 30 – 30 dkg darált bárány, marha és sertéshús. Ha lehet, még előző este 1 fej apróra vágott vöröshagymával, 3 – 4 gerezd fokhagymával, 1 teáskanál szódabikarbónával, kevés kis borsikafűvel ( ahogy ők mondják csomborral ), 1 – 2 szál kakukkfűvel, ízlés szerint sóval, borssal alaposan összegyúrjuk és legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ugyancsak a hűtőbe tesszük az elkészített muzsdéjt, ami 5 – 6 gerezd összepréselt fokhagyma, kevés szódavízzel és olíva olajjal keverve. Mielőtt grillezni szeretnénk, ujjnyi vékony kolbászkákat sodrunk a húsokból és így helyezzük a grillrácsra.

Mellé legjobb a zöldsaláta (apróra vágott káposzta, lilahagyma, reszelt sárgarépa) megsózva, borsozva, kis őrölt köménnyel megszórva. Ezt a muzsdéjjal összekeverve nagyon kellemes, jóízű salátát kapunk. Mindezt áfonyapálinkával és jéghideg csíki sörrel fogyasszuk el!

Igazi szép kirándulás volt. Köszönet érte Laci papának!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Nyári szélvédőmosó házilag: a kamionosok filléres receptje

Ez a házi készítésű nyári szélvédőmosó minden szennyeződést leold és foltmenetesen szárad.

Túl puha, plöttyedt, egyenetlen? Így készíts tökéletes roppanós kovászos uborkát!

Tökéletes alapanyag nélkül sosincs jó eredmény a konyhában: ez fokozottan igaz a fermentált, erjesztett ételekre.

Megszűnt a terhességi-gyermekágyi segély – mit igényelhetsz helyette? Ezt kell tudni a tgyásról 2025-ben

Sokak számára ismerős lehet, azonban ez az ellátás már 2015-ben megszűnt.

KKV-sok, figyelem! Milliókat kaphatsz és vissza sem kell fizetned – ezt kell tudni a Demján Sándor Programról

A hazai kis- és középvállalkozások számára idén minden eddiginél nagyobb lehetőségek nyílnak meg. Mint már korábban megírtuk a Demján Sándor Program kkv-knak kedvez - az új hír pedig az, hogy keretösszegét a kormány jelentősen megemelte.

Üveget vinnél a Sparba? Nem minden flakonra jár pénz – itt a lista

A spar üvegvisszaváltás szabályai 2025-ben: részletes útmutató a visszaváltható flakonokról, betétdíjakról, adományozásról és kézi visszaváltásról.

5 centis lyukak, túrások a kertben? 6 jel, hogy patkány fészkel a földben

Ha ilyet látsz, ne csak a vakondra gyanakodj. Simán lehet, hogy patkánylyukat találtál.