Mint az előzőekben írtam, barátainkkal részt vettük egy kiránduláson, melynek végállomása a Kelet-Mecsek egyik csodálatos állomása a Vörösfenyő kulcsos ház.

Ez a szép kis ház a Máré várától légvonalban kb. 800 méterre van. Magyaregregy, Kárász és Szászvár felől is jól megközelíthető. Kiemelt képünkön látható a ház, a szerző felvételén.

Ez egy olyan kulcsos ház, melyet kiránduló csoportok, egyesületek, iskolai osztályok, csapatok, különféle civil szervezetek is látogatnak éjszakánként egy igen szerény összegért. A ház üzemeltetője a komlói székhelyű Hétdomb Egyesület. Ide látogattunk el barátainkkal a Tisztelet Komlónak Egyesület – zömében nyugdíjas tagjaival.

A festői szépségű Máré völgyben lévő csárdánál áll meg a Komló-Szászvár autóbusz, ahonnan mintegy 3-4 km gyaloglással jutunk a Házhoz. De Kárászról és Szászvár felől személygépkocsival is megközelíthető. Igaz, az utolsó 2 km-t csak terepjáróval, vagy gyalogosan lehet megtenni.

Egy fákkal körülvett erdei tisztáson áll a régmúlt idők stílusát idéző épület, ami valamikor a környéken élő bányászcsaládok közkedvelt kirándulóhelye volt.

A kulcsos ház egyébként nélkülözi a villanyt, a vizet a 200 méterre lévő aranyos kis forrás biztosítja. Egy 10 literes műanyag kanna kb. 14-15 perc alatt telik meg. A házban jól felszerelt konyha, sparhelttel, a szobákban emeletes vaságyak és fatüzelésű kandallók szolgálják a komfortot! Szóval nem egy több csillagos szálloda, de irigylésre méltó csodálatos hely!

Mi a kárászi hepe-hupás köves utat választottuk, és a „sztráda” végétől Laci, a vadász vitt fel bennünket a csodás környezetbe. Itt már a főszakácsok, Pisti és Julika vártak minket hatalmas kondérjukkal, melyben már pirult a vöröshagyma és a szalonna. A GULYÁSHOZ NÉHÁNYAN FRISSEN SZEDETT ERDEI GOMBÁVAL JÁRULTAK hozzá.

Aztán 10 órára kisebb-nagyobb csoportokban megérkezett mindenki és megkezdődött a finom pálinkák, borocskák és szörpök kóstolgatása. A tarisznyákból is előkerültek a házi sütemények, pogácsák. Páran a tűzrakó helyet körülülve szalonnát sütöttünk. Mivel jó idő volt, a házikó előtti fedett padoknál és asztaloknál folyt a társalgás. Délre az ebéd is elkészült, a finom gulyásleves mindenkinek nagyon ízlett. Időközben Józsi, a nyugdíjas bányamester elővette harmonikáját, és hivatásos zenészeket megszégyenítő hangulatot teremtett.

Ebéd után mindenki nótáját elénekeltük, aztán az is kiderült, hogy hazafelé csak asszonyoknak van érvényes jogosítványuk, hisz azok a férfiak, akik autóval jöttek, már az anyósülésen bóbiskoltak. Egy csodálatosan szép, jól sikerült igazi nyugdíjas napunk volt a kulcsos ház körül!

Most pedig álljon itt a Bajai halászlé receptje (ahogy én csinálom)

  • Igazi bajai hallét csak bográcsban lehet csinálni. Réz bográcsomat (ami belül ki van nikkelezve) több mint 34 éve Nagybaracskán vettem a halfőzés nagy királyától, Sobri Józsi bácsitól.
  • Pár emberre nem szabad hallét főzni, ezért minimum két másfél-kétkilós ponty kell hozzá, és legalább másfél kiló „szeméthal”(dévérkeszeg, kárász, bodorka, törpeharcsa).
  • 3 kiló ponty, és másfél kiló apróhal esetében 5 közepes hagymát apróra vágok, két-három gerezd fokhagymával. Ugyanezt teszem egy szép kápia paprikával, és egy közepes paradicsommal, amiről előtte eltávolítom a héját. Ezek kerülnek a bogrács aljára, majd ráteszem az apróhalakat. (Ha nincs apróhalam, a fejet, és a ponty farkát teszem bele) Azt mondanom sem kell, hogy a felszeletelt halakat jó besózom, akár már előző este, de minimum 2-3 órával a főzés előtt! Aztán felöntöm 6 liter vízzel. Kilónként másfél liter vízzel számolhatunk. Amikor elkezd forrni, és elforr a habja, beleteszek kilónként 2 deka házi pirospaprikát. Ne sajnáljuk beszerezni a finom cecei, vagy kalocsai őrölt paprikát, mert ez adja meg a hallé zamatát! Az apróhalakat a forrástól számítva 20-25 percig előfőzöm, majd beleteszem a halszeleteket. Én legalább két patkót félbe vágok, mert sok olyan ember van, aki egy teljes patkót nem eszik meg, de egy fél szeletet megkóstol. Ezután még 25 percig főzöm. A halszeleteket óvatosan egy jénai üvegtálra teszem, a levet pedig egy tésztaszűrőn merem ki, mert van aki nem szereti, ha hagyma van a hallében. A bajai hallét mindig tésztával eszem. Én esküszök a bajai gyufatésztára, mert annál jobbat csak édesanyám tudott készíteni!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...