Nyugdíjasokkal a Vörösfenyő kulcsos háznál – blog

Mint az előzőekben írtam, barátainkkal részt vettük egy kiránduláson, melynek végállomása a Kelet-Mecsek egyik csodálatos állomása a Vörösfenyő kulcsos ház.

Ez a szép kis ház a Máré várától légvonalban kb. 800 méterre van. Magyaregregy, Kárász és Szászvár felől is jól megközelíthető. Kiemelt képünkön látható a ház, a szerző felvételén.

Ez egy olyan kulcsos ház, melyet kiránduló csoportok, egyesületek, iskolai osztályok, csapatok, különféle civil szervezetek is látogatnak éjszakánként egy igen szerény összegért. A ház üzemeltetője a komlói székhelyű Hétdomb Egyesület. Ide látogattunk el barátainkkal a Tisztelet Komlónak Egyesület – zömében nyugdíjas tagjaival.

A festői szépségű Máré völgyben lévő csárdánál áll meg a Komló-Szászvár autóbusz, ahonnan mintegy 3-4 km gyaloglással jutunk a Házhoz. De Kárászról és Szászvár felől személygépkocsival is megközelíthető. Igaz, az utolsó 2 km-t csak terepjáróval, vagy gyalogosan lehet megtenni.

Egy fákkal körülvett erdei tisztáson áll a régmúlt idők stílusát idéző épület, ami valamikor a környéken élő bányászcsaládok közkedvelt kirándulóhelye volt.

A kulcsos ház egyébként nélkülözi a villanyt, a vizet a 200 méterre lévő aranyos kis forrás biztosítja. Egy 10 literes műanyag kanna kb. 14-15 perc alatt telik meg. A házban jól felszerelt konyha, sparhelttel, a szobákban emeletes vaságyak és fatüzelésű kandallók szolgálják a komfortot! Szóval nem egy több csillagos szálloda, de irigylésre méltó csodálatos hely!

Mi a kárászi hepe-hupás köves utat választottuk, és a „sztráda” végétől Laci, a vadász vitt fel bennünket a csodás környezetbe. Itt már a főszakácsok, Pisti és Julika vártak minket hatalmas kondérjukkal, melyben már pirult a vöröshagyma és a szalonna. A GULYÁSHOZ NÉHÁNYAN FRISSEN SZEDETT ERDEI GOMBÁVAL JÁRULTAK hozzá.

Aztán 10 órára kisebb-nagyobb csoportokban megérkezett mindenki és megkezdődött a finom pálinkák, borocskák és szörpök kóstolgatása. A tarisznyákból is előkerültek a házi sütemények, pogácsák. Páran a tűzrakó helyet körülülve szalonnát sütöttünk. Mivel jó idő volt, a házikó előtti fedett padoknál és asztaloknál folyt a társalgás. Délre az ebéd is elkészült, a finom gulyásleves mindenkinek nagyon ízlett. Időközben Józsi, a nyugdíjas bányamester elővette harmonikáját, és hivatásos zenészeket megszégyenítő hangulatot teremtett.

Ebéd után mindenki nótáját elénekeltük, aztán az is kiderült, hogy hazafelé csak asszonyoknak van érvényes jogosítványuk, hisz azok a férfiak, akik autóval jöttek, már az anyósülésen bóbiskoltak. Egy csodálatosan szép, jól sikerült igazi nyugdíjas napunk volt a kulcsos ház körül!

Most pedig álljon itt a Bajai halászlé receptje (ahogy én csinálom)

  • Igazi bajai hallét csak bográcsban lehet csinálni. Réz bográcsomat (ami belül ki van nikkelezve) több mint 34 éve Nagybaracskán vettem a halfőzés nagy királyától, Sobri Józsi bácsitól.
  • Pár emberre nem szabad hallét főzni, ezért minimum két másfél-kétkilós ponty kell hozzá, és legalább másfél kiló „szeméthal”(dévérkeszeg, kárász, bodorka, törpeharcsa).
  • 3 kiló ponty, és másfél kiló apróhal esetében 5 közepes hagymát apróra vágok, két-három gerezd fokhagymával. Ugyanezt teszem egy szép kápia paprikával, és egy közepes paradicsommal, amiről előtte eltávolítom a héját. Ezek kerülnek a bogrács aljára, majd ráteszem az apróhalakat. (Ha nincs apróhalam, a fejet, és a ponty farkát teszem bele) Azt mondanom sem kell, hogy a felszeletelt halakat jó besózom, akár már előző este, de minimum 2-3 órával a főzés előtt! Aztán felöntöm 6 liter vízzel. Kilónként másfél liter vízzel számolhatunk. Amikor elkezd forrni, és elforr a habja, beleteszek kilónként 2 deka házi pirospaprikát. Ne sajnáljuk beszerezni a finom cecei, vagy kalocsai őrölt paprikát, mert ez adja meg a hallé zamatát! Az apróhalakat a forrástól számítva 20-25 percig előfőzöm, majd beleteszem a halszeleteket. Én legalább két patkót félbe vágok, mert sok olyan ember van, aki egy teljes patkót nem eszik meg, de egy fél szeletet megkóstol. Ezután még 25 percig főzöm. A halszeleteket óvatosan egy jénai üvegtálra teszem, a levet pedig egy tésztaszűrőn merem ki, mert van aki nem szereti, ha hagyma van a hallében. A bajai hallét mindig tésztával eszem. Én esküszök a bajai gyufatésztára, mert annál jobbat csak édesanyám tudott készíteni!
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

A legolcsóbb szárítógép-illatosító házilag: így sokáig illatos marad a ruha

Te is azok közé tartozol, akik imádják, ha a ruhák nemcsak tiszták, de illatosak is?

Panírozás mesterfokon: aranybarna és igazán ropogós lesz, ez a sztárséf titka

A panírozás egyszerű és nagyszerű menete.

Igaz vagy hamis? Rendőrt lehet hívni társasházi munkálatok csendháborítása miatt?

A társasházi szabályok betartása mindenkire vonatkozik, még akkor is, ha épp felújítás zajlik. De vajon mi számít szabályszegésnek?

Honnan tudom, hogy lopják az áramot? Mutatjuk, mi lehet gyanús és mit tegyél

Óriási villanyszámla és akadozó áramellátás? Így derítheted ki, hogy lopják-e az áramot!