Nyugdíjasokkal Erdély felfedezésén – blog

Laci papa nagy szervező: kitalálta, hogy egy nyugdíjas baráti társasággal fedezzük fel újból Erdély szépségeit.

Ugyancsak nyugdíjas haverja Korondon kedvező feltételekkel biztosított szállást, reggelit és vacsorát. Kora reggeli indulással, Makó, Déva érintésével 6 órakor már vacsoráztunk. Finom mangalica kolbász, szalámi és Dévay füstölt főtt erdélyi paprikás szalonna várt bennünket. A szomszéd pékségből vendéglátónk, Lajos hatalmas pityókás kenyeret hozott, ami mellé jól esett az otthonról hozott villányi és Lajos saját bora is. A hölgyeket és az édesszájú férfiakat áfonya- és málnalikőrrel kápráztatták el.

A következő 6 napot Erdély felfedezésével töltöttük. Így megnéztük a Ceausescu rendszerben elárasztott erdélyi falvakat idéző emlékhelyet, elmentünk Drakula várába, felkerestük a kőrispataki Szalma kalap Múzeumot, a Jézus szíve kilátót. Farkaslakán virágot és koszorút helyeztünk el Tamási Áron sírjánál. Parajdon meglátogattuk a sóbányát és jót fürödtünk a sós gyógyvízben. Meglátogattuk a Mini Transilvania Parkot, Csíkszeredán a Csíki Székelymúzeumot, Mikó várát és a Csíksomlyói Kegytemplomot.

Esténként Korondot fedeztük fel. A híres korondi fazekasok munkáit is megcsodáltuk. Sikerült találkoznunk Páll Antal özvegyével is. Finom sajtokkal, likőrökkel, lekvárokkal, fűszersókkal bevásárolva indultunk hazafelé.

Sokan életükben először kóstolták meg a székelyek jellegzetes grill ételét: a micset, amelynek a receptjét most megosztom.

Lajos szerint a mics háromféle darált húsból készül. 30 – 30 dkg darált bárány, marha és sertéshús. Ha lehet, még előző este 1 fej apróra vágott vöröshagymával, 3 – 4 gerezd fokhagymával, 1 teáskanál szódabikarbónával, kevés kis borsikafűvel ( ahogy ők mondják csomborral ), 1 – 2 szál kakukkfűvel, ízlés szerint sóval, borssal alaposan összegyúrjuk és legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ugyancsak a hűtőbe tesszük az elkészített muzsdéjt, ami 5 – 6 gerezd összepréselt fokhagyma, kevés szódavízzel és olíva olajjal keverve. Mielőtt grillezni szeretnénk, ujjnyi vékony kolbászkákat sodrunk a húsokból és így helyezzük a grillrácsra.

Mellé legjobb a zöldsaláta (apróra vágott káposzta, lilahagyma, reszelt sárgarépa) megsózva, borsozva, kis őrölt köménnyel megszórva. Ezt a muzsdéjjal összekeverve nagyon kellemes, jóízű salátát kapunk. Mindezt áfonyapálinkával és jéghideg csíki sörrel fogyasszuk el!

Igazi szép kirándulás volt. Köszönet érte Laci papának!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

70%-kal olcsóbb: karácsonyi dekorációk körképe

Karácsonyi dekorációk körképe óriási kedvezménnyel.

Így kaphatsz pénzvisszatérítést az OTP-nél vásárlás után!

Pénzvisszatérítést ad az OTP, ha a bankkártyával így vásárol – csak be kell állítani, máris működik.

Kattog a radiátor? Amikor nagy bajt jeleznek a hangok és amikor ártalmatlan

Ha kattog a radiátor, az gyakran csak annyit jelent, hogy él a rendszer. Azonban ha állandó, erős vagy más zajokkal is társul, érdemes utánajárni.

Mennyit jelent valójában a 15%-os emelés a szociális dolgozóknak? Munkakör szerint mutatjuk az illetményeket

Az érkező 15%-os emelés nem mindenkinek ugyanakkora pluszt jelent, mert az alapbér, a pótlékok és a jelenlegi besorolás együtt alakítja a tényleges növekedést.

Mikor évül el a tartozás? Amit mindenki rosszul tud a kézbesítési vélelem szabályairól

Attól még, hogy egy levelet nem vesznek át, az nem tűnik el a rendszerből, sőt.