Nyitólap Nyugdíj Drága hobbi a pecázás? Mennyibe kerül a nyugdíjas állami horgászjegy 2024-ben?
HIRDETÉS

Drága hobbi a pecázás? Mennyibe kerül a nyugdíjas állami horgászjegy 2024-ben?

Drága hobbi a pecázás? Mennyibe kerül a nyugdíjas állami horgászjegy 2024-ben?
Drága hobbi a pecázás? Mennyibe kerül a nyugdíjas állami horgászjegy 2024-ben?

Nyugdíjas blogunkban Zoli bácsi már mesélt a horgászatról, na meg a fövenyesi horgászhaverokról, akikkel együtt pecázik. Ahogy írja, a horgászat egyre drágább hobbi, de nyugdíjasok számára van kedvezmény, így azért jobban viselhető. Merthogy csak úgy bele a nagyvilágba nem lehet horgászni, sok dolog kell, de legfőképpen engedély.  Ezen kívül ki kell váltanunk a horgászokmányt, meg kell fizetnünk az egységes szövetségi hozzájárulást és így tovább. Mik ezek és mi kell ahhoz, hogy ma valaki horgászhasson? Mennyibe kerül a nyugdíjas állami horgászjegy 2024-ben? Utánajártunk.

HIRDETÉS

Mielőtt pecabotot fognánk

Annak, aki Magyarországon horgászni szeretne, először regisztrálnia kell regisztrálni kell a MOHOSZ szakrendszerében. (Ezt megtehetjük online és személyesen.) A regisztráció után kapunk egy azonosítószámot, amivel a HORINFO rendszerben fognak minket nyilvántartani.

A második lépés a horgászkártya igénylése. 15 éves kor alattiaknak, külföldi állampolgároknak és turista állami horgászjeggyel rendelkező személyeknek erre nincs szükség, minden másnak viszont kötelező. Aki 2024-ben tölti be a 15. életévét, annak már kötelező letennie a horgászvizsgát. Az igénylés 2200 forintba kerül, a horgászvizsga pedig ingyenes, és a HORINFO rendszerben kell rá jelentkezni.

Itt még nem ér véget a lista. Szükség horgászegyesületi tagságra is, amelynek díja felnőtteknek 2000 forinttól indul, ifjúsági és 70 éven felülieknek pedig 1000 forinttól.

Miután ezt elintéztük, jöhet az állami horgászjegy és a fogási napló kiváltása, vagyis az egységes állami horgászokmány (EAH). Ez az alábbiakat tartalmazza:

HIRDETÉS
 • állami horgászjegy, amelynek ára 5000 forint, (gyerekeknek és 70 év felettieknek ingyenes)
 • fogási napló, ami 500 forintba kerül
 • egységes szövetségi hozzájárulás (ESZH), ami 5500 forintba kerül (gyerekeknek és 70 év felettieknek ingyenes)

Végezetül pedig területi engedély is kell, ami az általunk kiválasztott vízterületre szól. Ezt vagy személyesen, vagy a horgaszjegy.hu oldalon lehet elintézni. Az általános országos területi horgászjegy 2024-ben 10,2 százalékkal emelkedett. Mutatjuk az árakat:

Országos területi jegy:

 • felnőtt teljes árú: 108.000 forint
 • felnőtt kedvezményezett: 79.000 forint
 • gyermek: 3000 forint

Dunai területi horgászengedély:

 • felnőtt, teljes árú: 70.000 forint
 • felnőtt, kedvezményezett: 53.000 forint

Tiszai területi horgászengedély:

 • felnőtt, teljes árú: 75.000 forint
 • felnőtt, kedvezményezett: 58.000 forint

Sportcélú országos területi jegy (csak versenyzőknek):

 • felnőtt, teljes árú: 42.000 forint
 • kedvezményezett: 24.000 forint

Nyugdíjas állami horgászjegy

70 év felett jár a kedvezményes horgászengedély. Az időseknek nem kell megfizetniük sem az állami horgászjegyet, sem az egységes szövetségi hozzájárulást, ezért igazából nincsen külön nyugdíjas állami horgászjegy. Amit az időskorú horgászoknak ki kell fizetniük, az a fogási napló, a horgászegyesületi tagság, és az éves területi jegy.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version