Több mint 850 ezren horgásznak évente országszerte. Aki horgászni akar, annak mindenképp rendelkeznie kell a horgászatra jogosító okmányokkal. Mutatjuk, milyen engedélyek szükségesek, és hogy mennyivel nőtt az állami horgászjegy ára 2024-ben.

Horgászengedély kiváltásának feltételei

 • Regisztráció a MOHOSZ rendszerébe
 • Magyar Horgászkártya kiváltása
 • 2018 év végén és 2019-been kiadott horgászkártyák érvényességi ideje lejár 2024-ben, tehát ezeket meg kell újítani
 • Aki 2024-ben betölti a 15. életévét, annak kötelező horgászvizsgát tennie

A horgaszjegy.hu oldalon történő regisztrációval létrejön egy egyéni azonosítószám amivel a HORINFO rendszerben tudnak nyilvántartani.

Az állami horgászengedély kiváltása 2024-ben nem drágul. Maga a regisztráció díjmentes. A Magyar Horgászkártyára (ami 5 évre érvényes) 2200 forintot kell kifizetni.

Az Egységes Állami Horgászokmány (EAH) összesen 5500 Ft, amiben 5000 Ft az állami horgászjegy ára, 500 Ft pedig a fogási napló. Gyermekeknek és 70. életévüket betöltöttek számára ingyenes a horgászjegy. Ha a horgász nem adja le időben a fogási naplót, akkor szankciós EAH-t kell vennie 11.000 Ft-ért.

Az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH) 5500 Ft-ba kerül. Ez ugyancsak díjmentes a gyerekeknek és a 70 év felettieknek, illetve vakoknak, gyengén látóknak és a mozgásszervi vagy hallási fogyatékkal élőknek.

Az Egyesületi Tagdíj egyesületenként változó, minimum 2000 forint. Aki az ESZH alól mentesített, annak csak 1000 Ft.

Mennyivel emelkedett a területi horgászjegy ára 2024-ben?

2024-ben 10,2 százalékkal emelkedik az éves általános országos területi horgászjegy. Az alábbiakban felsoroljuk a bizonyos területekhez tartozó jegyárakat (éves).

Országos területi jegy:

 • felnőtt teljes árú: 108.000 forint
 • felnőtt kedvezményezett: 79.000 forint
 • gyermek: 3000 forint

Dunai területi horgászengedély:

 • felnőtt, teljes árú: 70.000 forint
 • felnőtt, kedvezményezett: 53.000 forint

Tiszai területi horgászengedély:

 • felnőtt, teljes árú: 75.000 forint
 • felnőtt, kedvezményezett: 58.000 forint

Sportcélú országos területi jegy (csak versenyzőknek):

 • felnőtt, teljes árú: 42.000 forint
 • kedvezményezett: 24.000 forint

Újdonság: horgász applikáció 2024-től

Az applikációval szeretnék segíteni a magyar horgászkártya tulajdonosait. Az app tartalmazza a horgászokmányokat, hitelesen rögzíthetőek vele a fogások, jegyet is vásárolhatnak, illetve horgászhelyet kereshetnek a segítségével. 2025-től további fejlesztések várhatóak, mint például az elektronikus fogási napló. De elérhetővé válik az egyesületi tagság létesítése és megújítása is.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...