Rossz helyzetben vannak a munkaerőpiacon a nyugdíjazás előtt álló álláskeresők. A szakemberek szerint sokkal rosszabb esélyekkel indulnak, mint például a fiatal álláskeresők. A nyugdíj előtti álláskeresési segély (nyes) pont erre a helyzetre nyújt – ha nem is túl magas összegű – segítséget. Az ellátás abban az időszakban jár az érintetteknek, ameddig a nyugdíj korhatárt be nem töltik és nem sikerül tartós munkaviszonyt létesíteniük. Mit érdemes tudni a nyugdíj előtti munkanélküli segély igénybevételéről? Mennyi a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt terhelő levonások mértéke? Mutatjuk a tudnivalókat.

Nyugdíj előtti munkanélküli segély

A nyugdíj előtti álláskeresési (vagy munkanélküli) segély azoknak a munkavállalóknak nyújt segítséget, akik a nyugdíjkorhatár elérése előtt veszítik el munkájukat. Célja, hogy a folyósítás időtartama alatt az álláskeresők a nyugdíjkorhatár betöltéséig támogatásban részesüljenek.

Nyugdíj előtti álláskeresési segély – kinek jár, mennyi az összege, meddig kapható?

Ki igényelheti az ellátást? Pontosítsuk:

  • akinek a nyugdíjkorhatár betöltéséig legfeljebb 5 éve van hátra
  • van már legalább 15 év szolgálati ideje
  • szeretne munkát vállalni, de eddig nem talált önállóan és a foglalkoztatási osztály sem talált számára megfelelő állást
  • a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül – legalább 45 napon át – álláskeresési járadékban részesült és az álláskeresési járadék folyósítási időtartamát már kimerítette
  • aki nem részesül: korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban 

Nyugdíj előtti munkanélküli segély összege 2024-ben

A nyugdíj előtti álláskeresési segély összege a kötelező legkisebb munkabér összegének 40 százaléka, azaz havi 106.720 forint, ami napi bruttó 3.557 forintot jelent.

Meddig folyósítják?

Az álláskereső addig részesülhet a nyugdíj előtti álláskeresési segélyben, amíg vagy az öregségi nyugdíjra vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátására jogosulttá nem válik.

Vannak azonban olyan időszakok, amikor szüneteltetni kell az ellátást:

  • amikor a segélyben részesülő dolgozik – de az alkalmi munka nem számít
  • a segélyben részesülő közfoglalkoztatás keretében dolgozik
  • vagy pedig keresetpótló juttatást kap

Mikor szűnik meg?

Ha valaki nyes-t kap és mellette elkezd dolgozni, de azt nem jelenti be az illetékes foglalkoztatási osztály felé, akkor a segélyre való jogosultsága megszűnik. Fontos tudni, hogy ha munkát szereztünk (és az nem alkalmi munka), akkor azt 15 napon belül jeleznünk kell a foglalkoztatási osztálynak.

A nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesülőknek nem csak bejelentési kötelezettsége van az illetékes foglalkoztatási osztály felé, hanem együttműködési kötelezettséget is vállal az ellátás igénylésével. Az együttműködés azt jelenti, hogy a foglalkoztatási osztály által felajánlott megfelelő munkahelyet vagy képzést köteles elfogadni. Arról, hogy mit takar a megfelelő munkahely, itt lehet részletesen olvasni. Emellett a foglalkoztatási osztályon legalább 3 havonta jelentkezni kell.

A nyugdíj előtti munkanélküli segély igénylése

A nyes iránti kérelmet a lakó- vagy tartózkodási hely szerinti fővárosi/megyei kormányhivatal foglalkoztatási osztálya bírálja el. Azt, hogy melyik a lakóhely szerint illetékes foglalkoztatási osztály, itt lehet kikeresni.

Az igénylést személyesen a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal foglalkoztatási osztályánál lehet elindítani vagy pedig online, az ügyfélkapun keresztül. Az igénylő lapot innen lehet letölteni. Az igényléshez nem szükséges a személyazonosító okmányokon kívül más irat, mert a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt – az állami foglalkoztatási szerv megkeresésére- a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv igazolja.

Nyugdíj előtti álláskeresési segélyt terhelő levonások

Amíg az álláskereső nyesben részesül, addig biztosított, vagyis jogosult az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.

Emellett az ellátás folyósításának időtartamával további szolgálati időt is szerez az öregségi nyugdíjához. A nyes összegét viszont csak abban az esetben lehet figyelembe venni a nyugdíjszámítás során, ha így járna jobban a nyugdíjigénylő, tehát magasabb összegű nyugdíjat kapna, mint egyébként.

Alapvetően az álláskeresési járadék után adózni kell, viszont olyankor, ha ez az ellátás az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző 5 évben került folyósításra – tehát a nyugdíj előtti álláskeresési járadék címén -, akkor a juttatás nyugdíjnak minősül és ezért nem kell feltüntetni az adóbevallásban. Ha ezen az ellátáson kívül nem volt más jövedelme a jogosultnak, akkor nem kell adóbevallást sem leadnia, hiszen a nyugdíj adómentes jövedelemnek számít. 

Segítségre van szükséged, tanácsot kérnél nyugdíjjal kapcsolatban? Fordulj a Hóvége Ügyfélszolgálathoz, és 48 órán belül segítünk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...