Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban – derült ki az OTP felméréséből.

A hitelintézet szerint az öngondoskodás mértéke egyelőre megrekedt a tavalyi szinten. Az új megtakarításokat is inkább rövid távra tervezik az ügyfelek, sokan a félretett összegeiket is felhasználják. Az OTP a bizonytalan körülményekkel magyarázza a lassú emelkedés megtorpanását, ám hozzátették, hogy a tájékozottság változása kedvező irányú, 35 százalékról 47 százalékra nőtt azok aránya, akik hallottak az öngondoskodásról.

10-ből 4 embernek semmilyen tartaléka nincs

Az adatok szerint az ügyfelek 40 százalékának nincs megtakarítása, ám akiknek van, azok közül a tartalékaikat csak kevesen élték föl. Jelentős részük fontosnak tartja a biztonságot, de a stabil anyagi helyzet mellett kihívásnak látják a takarékoskodást.

Az OTP hasznosnak tartja például a spórolást az időskori évekre, hiszen a lakosságnak is mindössze a negyede véli úgy, hogy az állami nyugdíj elég lesz a megélhetéshez. Ennek ellenére csak 11 százalék rendelkezik ilyen célú tartalékkal és mindössze 32 százalék tervez tartalékolni. A másik fontos öngondoskodási terület, az egészség népszerűbbnek látszik. Az OTP Egészségpénztárnál az első három negyedévben több mint 25 százalékkal nőtt a befizetések összege 2022 azonos időszakához képest, az új belépők száma 18 százalékkal bővült.

Az OTP 2011 óta évente elkészíti az öngondoskodási felmérést. A kutatás a 18 és 70 év közötti, bankszámlával rendelkező magyar lakosságra nézve reprezentatív.

Öngondoskodás: mennyi pénzt kellene félretennünk havonta, hogy nyugodt időskorunk legyen?

Minél korábban kezdünk el nyugdíjra takarékoskodni, annál kevesebb havi megtakarítás is elegendő ahhoz, hogy idős korunkban értelmezhető nagyságú kiegészítést kapjunk a nyugdíjunk mellé. Ha csak 40 évesen kezd el valaki takarékoskodni, ugyanakkora nyugdíjkiegészítéshez kétszer annyit kell félretennie havonta, mint ha nem késlekedett volna tizenöt évet.

Számítások szerint ahhoz, hogy egy 25 éves nő nyugdíjas korában mai áron számítva havi 50 ezer forintos kifizetésben részesüljön, átlagosan 8300 kell félretennie havonta. Egy hasonló korú férfinak átlagosan 5600 forintot, szintén havi szinten. (A nemenként eltérő összegeket a várható élettartam különbsége magyarázza.) Mi van, ha valaki 40 éves korában vág bele az öngondoskodásba? Nők esetében már havi átlagosan 17.100 forint befizetése szükséges a ma 50 ezer forintnak megfelelő járadékhoz. Férfiak esetében ez 10.900 forint.

A megtakarítandó havi összeg egyenes arányban nő az elérni kívánt járadék emelkedésével. Vagyis, ha havi 100 ezer forintot szeretnénk pluszban, akkor az ötvenezres célhoz képest kétszer, ha 200 ezret, akkor négyszer annyit kell félretennünk. Ez és a nyugdíj együtt elegendő lehet a gondtalan időskorhoz.

Kapcsolódó cikkünk: Csak a munka, semmi megtakarítás - a magyarok többsége szerint idősen is dolgozniuk kell majd

(Az MTI nyomán)

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...