Nyitólap Nyugdíj Öregségi nyugdíj újraszámítása 2023-ban: pontosan kik kérhetik?

Öregségi nyugdíj újraszámítása 2023-ban: pontosan kik kérhetik?

nyugdíj megtakarítás

2022-ben változtak nyugdíj újraszámításának szabályai: akik korhatár előtti ellátást kaptak és mellette dolgoztak, azok tavaly óta bármikor kérhetik a nyugdíjuk újraszámítását, időkorlát nélkül. Mutatjuk a részleteket.

Az öregségi nyugdíjat 2012. január 1. óta csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet igénybe venni. Kivétel a nők 40-ként ismert korkedvezményes nyugdíj, ami lehetővé teszi, hogy a 40 év jogosultsággal rendelkező hölgyek 65 éves koruk előtt nyugdíjba menjenek. A korhatár előtti ellátásban részesülők számára fontos változást hozott a szabályok 2022-es módosítása.

Öregségi nyugdíj újraszámítása 2023-ban

2012 előtt többféle okból, többféle jogcímen lehetett a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba menni. 2012. január 1-jével megszűnt a korhatár előtti nyugdíjazás lehetősége: az érintettek az addig járó korai nyugellátásokat korhatár előtti ellátásként kapták tovább, egészen a nyugdíjkorhatár betöltéséig. Az ellátás összege ezt követően sem változott, viszont már öregségi nyugdíjként járt.

Ha az illető az ellátás mellett dolgozott, az az ellátás összegét jelentősen befolyásolhatja. Olyannyira, hogy indokolt lehet az öregségi nyugdíj újraszámítása. A korhatár előtti ellátás mellett folytatott keresőtevékenységgel az érintett személy szolgálati időt szerez 2020. június 30-ig nyugdíjjárulék, 2020. július 1-jétől társadalombiztosítási járulék fizetése alapján.

Az újraszámítást tavaly nyárig (július 28.) csak a nyugdíjkorhatár betöltése után legfeljebb 6 hónnappal lehetett kérni. Az új szabályok szerint időkorlát nélkül kérhető a nyugdíj összegének ismételt megállapítása, azaz a nyugdíj újraszámítása, persze az alábbi feltételeket figyelembe véve.

Melyek a nyugdíj-újraszámítás feltételei?

Ha az újraszámítás után a nyugdíj összege magasabb lesz, akkor azt fogják folyósítani, és a különbözet maximum 6 hónapra járó összegét is ki kell utalni.

A nyugdíj újraszámításához szükséges szolgálati idő 2012. január 1. és a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időben szerezhető. Ha a korhatár előtti ellátás folyósításának időtartama alatt 365 nap szolgálati időt szerez az illető, akkor a nyugdíjkorhatár betöltésétől bármikor kérheti az ellátás, vagyis az öregségi nyugdíj újraszámítását.

Az új  összeg kiszámításánál a nyugdíj összegét meghatározó tényezők közül hosszabb lesz az ellátáshoz figyelembe vehető szolgálati idő legalább egy évvel, mégpedig a korhatár előtti ellátás mellett végzett legalább 365 napos keresőtevékenység követelmény miatt, és a korhatár előtti ellátás mellett szerzett jövedelem is beszámításra fog kerülni – magyarázza az Adózóna.

Meghatározó jelentőségű lesz az újraszámítás évében érvényes valorizációs szorzószámok nagyságrendje is, amely nagy mértékben befolyásolja a nyugdíj összegét. Ha a következő évi számítás lenne kedvezőbb az illetőnek, dönthet úgy, hogy csak jövőre adja be az ismételt megállapítás iránti kérelem, hiszen már nincs 6 hónapos időkorlát. Az ismételt megállapítás lehetőségét tartalmazó szabályok vonatkoznak a szolgálati járandóságban részesülőkre is.

Kinek jár felmentési idő nyugdíj előtt, és pontosan mi a menete?

Nyitólap
Kihez forduljak?
Kalkulátorok
Hírlevél
Exit mobile version