A nyugdíjba vonulásnak alapvetően két feltétele van: el kell érnünk a nyugdíjkorhatárt és rendelkeznünk kell megfelelő szolgálati idővel. Bizonyos esetekben ez nem teljesen így működik, létezik korkedvezmény, illetve kérhető felmentés. Kinek jár felmentési idő nyugdíj előtt és mik a feltételei? Mutatjuk.

Így mehetünk nyugdíjba

A nyugdíjba vonulás egyik feltétele, hogy betöltsük a nyugdíjkorhatárt, ami jelenleg 65 év. Ez persze nem elegendő, rendelkeznünk kell megfelelő szolgálati idővel is. A szolgálati idő a munkával töltött évek számát jelenti, azaz amikor biztosítottak voltunk és az előírt mértékű nyugdíjjárulékot megfizettük.

Ha rendelkezünk 20 év szolgálati idővel és betöltöttük a nyugdíjkorhatárt, akkor jogosultak leszünk öregségi nyugdíjra. Abban az esetben, ha nincs meg a 20 év szolgálati idő, de legalább 15 igen, akkor öregségi résznyugdíjat kaphatunk. Korkedvezménnyel kizárólag nők mehetnek nyugdíjba Magyarországon, ezt ismerik Nők 40-ként. Előnyeiről és hátrányairól itt írtunk.

Kinek jár felmentési idő nyugdíj előtt?

A közalkalmazottakra más szabályok vonatkoznak, mint a versenyszférában dolgozókra. A közalkalmazotti jogviszony több módon is megszüntethető, egy közülük a felmentés – a legtöbben így szeretnének nyugdíjba vonulni, mert ez a legelőnyösebb.

Amit a felmentési időről tudni kell

Felmentési idő alatt a közalkalmazott a bérét megkapja, de dolgoznia nem kell. Ez az időszak legalább 60 nap, de 8 hónapnál több nem lehet. A munkáltató köteles az alkalmazottat legalább a fele időre mentesíteni a munka alól, egyes esetekben pedig a teljes időszak alól. Felmentéssel akkor szüntethető meg a jogviszony, ha a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül.

A NyugdíjMásképpen példája: ha egy egyetemi tanár 6 hónappal a 65 éves kora előtt bead egy kérvényt, hogy felmentési időt kér a hátralévő időre, akkor ezt a kérvényt egy bizottság elbírálja. Ennek fényében pedig vagy érvényesítheti a megigényelt felmentési időt, vagy rövidebb felmentési időt kap, négy hónapnál kevesebbet azonban nem állapíthatnak meg.

A felmentést kötelező megadni, ha nőként a nyugellátásához szükséges 40 év jogosultsági idővel rendelkezünk. Mindkét esetben igazolást kell benyújtani, amit a nyugdíjbiztosítási szerv állít ki.

Felmentési idő nyugdíj előtt tehát a közalkalmazottaknak jár, a közszolgálati tisztviselőkre más szabályok vonatkoznak.

Nyugdíjasként is dolgozhatunk? Hogyan?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...