Mennyi lesz a nyugdíjad? Hogyan fogsz abból a csekélyke összegből megélni? Lehetne jobb, lehetne több a nyugdíjunk? Mire elég a 13. havi nyugdíj? Ezekre mind választ kaphatsz a Hóvége cikkeiből!

Sőt, már kalkulátorunk is van, amiből kiszámolhatod, mennyi nyugdíjat vett el tőled a kormány azzal, hogy nem a svájci indexálás alapján számítja a nyugdíj összegét:

Itt az ideje, hogy megtudd, mennyi lenne most a nyugdíjad, ha az Orbán-kormány valóban törődne a nyugdíjasokkal. Az alapján, hogy mikor mentél nyugdíjba és mennyit kapsz most, kiszámolhatod kalkulátorunkkal, hogy mennyit kapnál a svájci indexálás használatával:

1. Idén vonulsz nyugdíjba? Ennyivel lesz kevesebb a pénzed

A nyugdíjak kiszámításánál annak, nagy jelentősége van, hogy mikor megy nyugdíjba valaki, Ez évek óta így van. Minél később, annál jobban járhat. Ez azonban konkrétan így nem fedi a valóságot. A magas infláció és a gazdaság teljesítőképességének csökkenése semmiképp nem kedvez a nyugdíjasoknak. Legutóbb tíz éve volt ilyen mértékű élelmiszer, üzemanyag áremelkedés. Ami ugye magával viszi a szolgáltatások (autószerelő, kőműves, burkoló) árainak növekedését is. Mindent összevetve a nyugdíjkiegészítést elviszi az infláció, a nyugdíjasok vásárló ereje csökken. Ezért nem járnak jobban, akik idén mennek nyugdíjba. Részletek cikkünkben:

2. Hogyan lehet kijönni a nyugdíjból?

A Magyarországon élő idős embereknek egy igazi túlélő túra az állami nyugdíj beosztása.

Az Államkincstár és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai mutatják, hogy az állami átlagnyugdíjak jelentősen elmaradnak a fizetésektől. Alig elegendők a megélhetéshez. 2021-ben az átlagnyugdíj összege 148 450 forint volt. De mit lehet tenni? Kattints és tudd meg!

3. Túl kevés a nyugdíjad? Vállalkozz KATA szerint!

Az alacsony állami nyugdíj miatt sokan idősebbek is kénytelenek munkát vállalni. Természetesen, ha ezt egészségi állapotuk megengedi. Az azonban nem mindegy, milyen formában teszik ezt, hogy jól is járjanak. Az elmúlt években változtak a nyugdíj melletti munkavégzés szabályai. Ez pedig kedvező lehetőségeket teremt a nyugdíjasok számára. Részletek cikkünkben:

4. Magasabb nyugdíjat szeretnél? Ez lenne a megoldás

Csak egy határozott döntésre lenne szükség a kormányzat részéről. Ma Magyarországon az átlagnyugdíj összege mindössze 161 ezer forint. Lényegében lehetetlen megélni a nyugdíjból. Még akkor is, ha spórolsz a villanyszámlán, a bevásárlólistán, a szépségápolással, a kocsival, és még megannyi dologgal. De nem törvényszerű, hogy ez így legyen. Kétszázezer forintnál is magasabb lenne az átlagnyugdíj, ha svájci indexálással történne a nyugdíjemelés. Részletek itt:

5. Tudod, mire költöd a 13. havi nyugdíjat? Áremelkedésre!

Hiába tervezted azt, hogy a plussz pénzt majd az unokákra, a lakás felújítására, vagy nyaralásra költheted. Az óriási áremelkedés mindent el visz. Erről itt írtunk részletesen:

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...