Térítésmentes orvosi ellátásra akkor vagyunk jogosultak, ha valamilyen formában biztosítottak vagyunk. Aki semmilyen módon nem biztosított, annak tb-t kell fizetnie maga után (egészségügyi szolgáltatási járulékot). Milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik nem tudják megfizetni ezt a járulékot?

2021. február 12-én utolérte a törvény azokat, akik legalább hathavi egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartoztak a NAV-nak: érvénytelen lett a tajszámuk, kihulltak a rendszerből. Aki nem tudja fizetni havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot, az tartozni fog, hathavi tartozás után pedig elveszti a jogosultságát a térítésmentes egészségügyi ellátásra.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az érintetteket továbbra is ellátják sürgős esetben, viszont az elvégzett kezelések után fizetniük kell.

Mennyi a TB járulék 2023-ban?

Havonta 9600 forint (320/nap). Bárki életében előfordulhat, hogy ekkora összeget nem tud befizetni. Pl. ha megszűnt a munkaviszonya (az álláskeresési járadék folyósítása alatt ezt nem kell fizetnünk), vagy nappali tagozaton elvégezte az iskolát, de még nem talált munkát. Ez csak két eset, természetesen számtalan más ok is állhat a háttérben.

Nem tudom fizetni a TB-t. Mik a lehetőségeim?

Három dolgot tehetünk:

  • Megkérünk egy rokont, barátot, aki átvállalja tőlünk a tb befizetését, és ezt jelezzük a NAV-nak.
  • Kérvényezzük a területileg illetékes kerületi vagy járási kormányhivatalnál, hogy állapítsa meg részünkre a szociális rászoruló státuszt. Ha megadják, nem kell fizetnünk.
  • Kérvényezzük az illetékes hivatalnál az aktív korúak ellátását.

Ha más fizet helyettünk

Hozzátartozó, rokon fizetheti helyettünk az egészségügyi szolgáltatási járulékot, de ezt nekünk kell bejelentenünk a NAV-nál 15 napon belül. Az átvállalás csak akkor lesz érvényes, ha azt az adóhatóság jóváhagyja.

Ki a szociális rászoruló?

A kérelmezőről akkor állapíthatja meg a kormányhivatal a szociális rászorultságot, ha

  • a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 120%-át,
  • egyedülállóként a jövedelme nem több mint a nyugdíjminimum 150%-a.

Hogy mekkora rászorultságot jelent ez, nem kérdés:

a nyugdíjminimum 2008 óta változatlanul 28 500 ezer forint, ennek 120%-a 34 200 forint, 150%-a 42 750 forint.

Ha ezek a személyek kérvényezik a hivatalnál, mentesülhetnek a TB fizetése alól. Azonban szociális alapon csak akkor mondható ki az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, ha a családnak nincs vagyona. A hivatalhoz benyújtott kérvényhez családi vagyonnyilatkozatra is szüksége lesz. Ezen kívül az igénylőnek megszakítás nélkül legalább egy éve Magyarországon bejelentett lakóhellyel kell rendelkeznie.

A szociális rászorultságról bizonyítványt állítanak ki, amelyet évente lehet hosszabbítani. Ha változnak a körülményeink, ezt természetesen jeleznünk kell.

Amit az aktív korúak ellátásáról tudni kell

Az ellátás célja, hogy a megélhetéshez szükséges minimális jövedelmet biztosítsa a keresőtevékenységet nem végző, tanulmányokat nem folytató aktív korú (18. életév betöltésétől a nyugdíjkorhatár betöltéséig) személy számára, akkor, ha saját maga és családjának megélhetése más módon nem biztosított. Részletek itt.

Ha a kormányhivatalnál aktív korúak ellátása iránti kérelmet nyújtunk be, és azt megállapítják, jogosultak leszünk az egészségügyi szolgáltatásra, de fizetnünk nem kell. (Vagyonnyilatkozatra itt is szükség lesz.)

Milyen ellátástól esik el, aki nem fizet?

Halasztható orvosi ellátást csak a tartozás rendezése után lehet ingyenesen igénybe venni. Ilyenek a tüdőszűrés vagy nemigyógyászati szűrés, a legtöbb fogorvosi beavatkozás, a dietetikai tanácsadás, szépészeti beavatkozások, a hasfali és lágyéksérvet vagy epehólyagot érintő operációk, illetve a jóindulatú daganatot eltávolító és a testsúlycsökkentő műtétek, de a rákmegelőző műtétek is.

A sürgősségi beavatkozásokat elvégzik érvénytelen TAJ szám esetén is, de a beavatkozás díját ki kell fizetni.

Sürgősségi beavatkozásnak számítanak pl. a baleseti sérülések, szívmegállás, légzésleállás vagy erős légszomj, mérgezések, a magas vérnyomás, de akár az erőteljes hasi vagy mellkasi fájdalom, fejfájás, erős hányinger, illetve a megváltozott tudati állapot is. Olyan esetekről van szó, amikor ellátás nélkül életveszélybe kerülnénk, vagy maradandó/súlyos egészségkárosodást szenvednénk. A maximálisan elszámolható díj 750 ezer forint, ennél több nem lehet.

(Kiemelt kép: A tüdőbelgyógyászati osztály folyosója a Kecskeméti Megyei Kórház Izsáki úti telephelyén a költözés előtti napon, 2014. október 1-jén, MTI)

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...