A minimálbér emelése egy sor egyéb dologra hatással van, többek között az álláskeresési járadék maximumára, az ápolási díjra és a távmunkában dolgozóknak adható rezsiátalányra. Mennyi a rezsiátalány 2023-ban? Mondjuk.

Kinek adható rezsiátalány?

A minimálbér emelkedése változást hozott a távmunkában dolgozók számára adható rezsiátalány terén. Ez egy olyan költségtérítés, amit a munkáltató fizethet meg annak a munkavállalónak, aki távmunkában – közkeletű kifejezéssel home office-ban – dolgozik. Az otthoni munkavégzést a törvény jogi kategóriaként kezeli, és mint bizonyos jellemzőkkel rendelkező munkaviszony-formát határozza meg.

Csak adható, de nem kötelező!

Adható, vagyis nem munkáltatói kötelezettségről, hanem csak egy lehetőségről van szó. A juttatás nem jár automatikusan.

Mennyi a rezsiátalány 2023-ban?

A rezsiátalányt sem adó-, sem járulékfizetési kötelezettség nem terheli, azt a munkavállaló teljes összegben kézhez kapja. Egy igazolás nélkül elszámolható tétel, vagyis a dolgozónak semmilyen módon nem kell igazolni, hogy milyen költségei merültek fel a távmunkával kapcsolatban. 

Havonta legfeljebb az adóév 1. napján érvényes minimálbér 10%-ának megfelelő összeg adható ezen a jogcímen. Azaz,

a rezsiátalány maximuma 2023-ban havi 23 200 forint (az eddigi 20 000 helyett).

Milyen megkötések vannak?

Az egyik, hogy a munkavállaló a távmunkavégzéssel összefüggésben további költséget nem számolhat el. A másik, hogy a rezsiátalány maximum összege akkor fizethető ki, ha az alkalmazott egész hónapban távmunkában dolgozik.

Kicsit pontosabban: az adóhatóság értelmezése alapján a maximum összeg akkor fizethető ki adó- és járulékmentesen, ha a munkavállaló a vizsgált hónap minden egyes munkanapján dolgozott, és ezt minden egyes munkanapon a munkahelyén kívül tette. Ha pl. kivett egy nap szabadságot vagy táppénzen volt (keresőképtelen), akkor az összeget arányosan csökkenteni kell.

Ennélfogva kiemelten fontos, hogy a munkavállaló tényleges munkavégzési helye minden egyes munkanapra vonatkozólag pontosan, időben és utólag visszakereshető módon rögzítésre kerüljön – mutat rá a jogaszvilag.hu.

Hóvége ügyfélszolgálat

Kapcsolódó

Legfrissebb

Most fél áron a legfinomabb kajszi: 9 szuper szedd magad sárgabarack 2024-es helyszínt mutatunk

Tavaly nagyon kevés sárgabarack termett a fagyok miatt, nem is adták olcsón. Idén valamivel jobb a helyzet: a nagybani piacon 900-1200, a boltokban 1400-1600...

Bonyolult jogi ügyek? Mostantól jogász segíti a Hóvége Ügyfélszolgálat munkáját

Nemrég debütált legújabb segítő szolgáltatásunk, az Ügyfélszolgálat. Úgy éreztük, hogy nagy szükség lenne egy felületre, ahol bárki felteheti a kérdését vagy elmondhatja a problémáját....

Hogyan kell visszafizetni a CSOK-ot, ha nincs gyerek?

A CSOK nagy segítséget jelenthet gyermekes családok lakáshoz jutásában, azonban ha tervezett gyermekek után vesszük igénybe, akkor számolnunk kell azzal a lehetőséggel is, hogy...