A minimálbér emelése egy sor egyéb dologra hatással van, többek között az álláskeresési járadék maximumára, az ápolási díjra és a távmunkában dolgozóknak adható rezsiátalányra. Mennyi a rezsiátalány 2023-ban? Mondjuk.

Kinek adható rezsiátalány?

A minimálbér emelkedése változást hozott a távmunkában dolgozók számára adható rezsiátalány terén. Ez egy olyan költségtérítés, amit a munkáltató fizethet meg annak a munkavállalónak, aki távmunkában – közkeletű kifejezéssel home office-ban – dolgozik. Az otthoni munkavégzést a törvény jogi kategóriaként kezeli, és mint bizonyos jellemzőkkel rendelkező munkaviszony-formát határozza meg.

Csak adható, de nem kötelező!

Adható, vagyis nem munkáltatói kötelezettségről, hanem csak egy lehetőségről van szó. A juttatás nem jár automatikusan.

Mennyi a rezsiátalány 2023-ban?

A rezsiátalányt sem adó-, sem járulékfizetési kötelezettség nem terheli, azt a munkavállaló teljes összegben kézhez kapja. Egy igazolás nélkül elszámolható tétel, vagyis a dolgozónak semmilyen módon nem kell igazolni, hogy milyen költségei merültek fel a távmunkával kapcsolatban. 

Havonta legfeljebb az adóév 1. napján érvényes minimálbér 10%-ának megfelelő összeg adható ezen a jogcímen. Azaz,

a rezsiátalány maximuma 2023-ban havi 23 200 forint (az eddigi 20 000 helyett).

Milyen megkötések vannak?

Az egyik, hogy a munkavállaló a távmunkavégzéssel összefüggésben további költséget nem számolhat el. A másik, hogy a rezsiátalány maximum összege akkor fizethető ki, ha az alkalmazott egész hónapban távmunkában dolgozik.

Kicsit pontosabban: az adóhatóság értelmezése alapján a maximum összeg akkor fizethető ki adó- és járulékmentesen, ha a munkavállaló a vizsgált hónap minden egyes munkanapján dolgozott, és ezt minden egyes munkanapon a munkahelyén kívül tette. Ha pl. kivett egy nap szabadságot vagy táppénzen volt (keresőképtelen), akkor az összeget arányosan csökkenteni kell.

Ennélfogva kiemelten fontos, hogy a munkavállaló tényleges munkavégzési helye minden egyes munkanapra vonatkozólag pontosan, időben és utólag visszakereshető módon rögzítésre kerüljön – mutat rá a jogaszvilag.hu.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...