Az ápolási díj azok számára nyújthat pénzügyi segítséget, akik beteg hozzátartozójukat ápolják, ezért teljes munkaidőben nem tudnak dolgozni. Cikkünkből kiderül, mennyi az ápolási díj 2023-ban, kik kaphatnak emelt összeget, hogyan lehet igényelni és mikor várható az utalás. Minden fontos tudnivaló az ápolási díjról – egy helyen!

2023 januárjától emelték a minimálbért, ami miatt több ehhez kötött járadék és juttatás összege is nőtt. Közéjük tartozik az ápolási díj, de mielőtt pontos összeget írnánk, megnézzük, mi ez a juttatás és kinek jár.

Mi az ápolási díj és ki jogosult rá?

Az ápolási díj egy egyészségügyi alapú szociális juttatás. Az a nagykorú hozzátartozó veheti igénybe, aki az otthonában tartós gondozásra szoruló családtagját ápolja. Hivatalosan az ápolási díjra jogosult a nagykorú hozzátartozó, ha állandó és tartós gondozásra szoruló

  • súlyosan fogyatékos, vagy
  • tartósan beteg 18 év alatti személy gondozását, ápolását végzi.

A hozzátartozó a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és nevelőszülő, valamint a testvér, továbbá: az élettárs, az egyenes ágbeli rokon házastársa, a házastárs egyenes ágbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa. A törvény szerint a jegyes nem tekinthető hozzátartozónak, így ápolási díjra nem jogosult.

Fontos! Az ápolási díjat nem lehet GYOD-dal, azaz a gyermekek otthongondozási díjával együtt, ugyanannak a személynek felvenni.

Az ápolt személy állapotának súlyosságától függően a hozzátartozó részesülhet

  • alapösszegű ápolási díjban,
  • emelt összegű ápolási díjban vagy
  • kiemelt összegű ápolási díjban.

Mennyi az ápolási díj 2023-ban?

Az alapösszegű ápolási díj annak a hozzátartozónak jár, akik 18. életévüket már betöltött és tartósan beteg, vagy életkori megkötés nélkül súlyos fogyatékosságban szenvedő, tartós gondozásra szoruló rokonukat ápolják.

  • 2023-ban az ápolási díj alapösszege havonta bruttó 45 665 forint.

Az emelt összegű ápolási díj az alapösszeg 150%-a. Olyan személy otthoni gondozására jár, aki egészségügyi szakértői szakvélemény alapján fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személynek minősül.

  • Az emelt összegű ápolási díj 2023-ban havonta bruttó 68 500 forint.

A kiemelt összegű ápolási díj az alapösszeg 180%-a. Olyan személy otthoni gondozására jár, aki az „E” minősítési kategóriába tartozik, vagy aki után magasabb összegű családi pótlékot miniszteri rendeletben meghatározott súlyosságú betegségre vagy fogyatékosságra tekintettel folyósítanak.

  • A kiemelt összegű ápolási díj 2023-ban havonta bruttó 82 200 forint.

Mikor utalják?

Az ápolási díj folyósítása utólag történik, azaz a tárgyhónapot követő hónap elején, rendszerint minden hónap 5-éig.

Hogyan kell igényelni?

A kérelmet a kérelmező lakcíme szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalánál, továbbá a kérelmező lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál lehet benyújtani.

Szükséges dokumentumok: „Ápolási díj iránti kérelem” és „Ápolási díj szakvélemény”, ezeket innen, a kormányhivatal oldaláról lehet letölteni.

Fontos, a kérelem nem elegendő! Szükség van háziorvosi igazolásra, ami kimondja, hogy az adott személy súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg, szakvélemény szerint állandó és tartós gondozásra szorul.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...