A pusztító áremelkedés miatt egyre többen vagyunk kénytelenek 8 órás, teljes állású munkánk mellett plusz bevételi forrást keresni. Máskülönben nem jövünk ki a hónap végén. Ebben jelenthet segítséget a távmunka lehetősége is.

Mi az a távmunka?

Ma már valószínű nincs ember, aki ne hallott volna a távmunkáról, és az otthoni munkavégzésről. A törvény jogi kategóriaként kezeli, és mint bizonyos jellemzőkkel rendelkező munkaviszony-formát határozza meg. 

Köznapi értelmezésben bizonyos jellemzőkkel rendelkező munkaszervezési forma.  Hasonlít a részmunkaidőhöz és csak bizonyos foglalkozásoknál alkalmazható. A távmunka a tudás alapú társadalom munkavégzési formája.

Mit kell tudni a távmunkáról?

Távmunkavégzés az, amikor a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytat a munkavállaló tevékenységet. Feltétele volt eddig, hogy ezt munkaszerződésben rögzítsék, azonban a szabályt felülírta a koronavírus veszélyhelyzet. A kormány rendeletben mondta ki, hogy „a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunka végzést egyoldalúan elrendelheti”. Tekintettel arra, hogy ezek a szabályok a Munka törvénykönyvébe és a Munkavédelmi törvénybe épülnek be, így a veszélyhelyzet megszűnésével is véglegesnek tekintendők. Az otthonról végzett munka, vagy másként home office, a legelterjedtebb fajtája. Előnye, hogy nem kell utazgatni a munkahelyre. A feladatot interneten kapja a dolgozó és az elvégzett munkát is így továbbítja.

Csak a munka mozog, nem a munkás.

A munka megkezdése előtt mindenképpen tisztázni kell, hogy a távmunkára hol kerül sor, és ezt érdemes is belefoglalni a munkaszerződésbe a későbbi félreértések elkerülése érdekében. A munkáltatónak minden tájékoztatást meg kell adnia a feladat elvégzéséhez, ugyanúgy, mint a többi munkavállalónak. Rögzíteni kell azt is, hogy a szükséges eszközt ki biztosítja. Általában a távmunkában a munkaidő kötetlen. Lehet rendszeres – ez jelenti a Munka Törvénykönyv szerinti távmunka fogalmát. Lehet részleges is – ha a munkavállaló csak a hét bizonyos napjain végez otthon munkát. Továbbá lehetőség van alkalmi távmunkára is például betegség esetén.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....