A pusztító áremelkedés miatt egyre többen vagyunk kénytelenek 8 órás, teljes állású munkánk mellett plusz bevételi forrást keresni. Máskülönben nem jövünk ki a hónap végén. Ebben jelenthet segítséget a távmunka lehetősége is.

Mi az a távmunka?

Ma már valószínű nincs ember, aki ne hallott volna a távmunkáról, és az otthoni munkavégzésről. A törvény jogi kategóriaként kezeli, és mint bizonyos jellemzőkkel rendelkező munkaviszony-formát határozza meg. 

Köznapi értelmezésben bizonyos jellemzőkkel rendelkező munkaszervezési forma.  Hasonlít a részmunkaidőhöz és csak bizonyos foglalkozásoknál alkalmazható. A távmunka a tudás alapú társadalom munkavégzési formája.

Mit kell tudni a távmunkáról?

Távmunkavégzés az, amikor a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytat a munkavállaló tevékenységet. Feltétele volt eddig, hogy ezt munkaszerződésben rögzítsék, azonban a szabályt felülírta a koronavírus veszélyhelyzet. A kormány rendeletben mondta ki, hogy „a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunka végzést egyoldalúan elrendelheti”. Tekintettel arra, hogy ezek a szabályok a Munka törvénykönyvébe és a Munkavédelmi törvénybe épülnek be, így a veszélyhelyzet megszűnésével is véglegesnek tekintendők. Az otthonról végzett munka, vagy másként home office, a legelterjedtebb fajtája. Előnye, hogy nem kell utazgatni a munkahelyre. A feladatot interneten kapja a dolgozó és az elvégzett munkát is így továbbítja.

Csak a munka mozog, nem a munkás.

A munka megkezdése előtt mindenképpen tisztázni kell, hogy a távmunkára hol kerül sor, és ezt érdemes is belefoglalni a munkaszerződésbe a későbbi félreértések elkerülése érdekében. A munkáltatónak minden tájékoztatást meg kell adnia a feladat elvégzéséhez, ugyanúgy, mint a többi munkavállalónak. Rögzíteni kell azt is, hogy a szükséges eszközt ki biztosítja. Általában a távmunkában a munkaidő kötetlen. Lehet rendszeres – ez jelenti a Munka Törvénykönyv szerinti távmunka fogalmát. Lehet részleges is – ha a munkavállaló csak a hét bizonyos napjain végez otthon munkát. Továbbá lehetőség van alkalmi távmunkára is például betegség esetén.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Zsebkendőnyi teraszon is lehet sok paradicsomod: ez a bombabiztos módszer

Még nem késő a paradicsom termesztése júliusban sem. Ha ilyenkor ültetünk, akár októberben is bőven hozhat termést a növény. Kis helyünk van rá vagy...

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...