Nyitólap Keress többet! Bér Mennyit keresnek a magyar melósok? Íme, ennyit emelkedett a fizikai munka órabére

Mennyit keresnek a magyar melósok? Íme, ennyit emelkedett a fizikai munka órabére

Fizikai munka órabér

Csaknem 20 százalékkal nőtt tavaly az év végére a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – közölte Trenkwalder és a Moore Hungary az MTI-vel. Mit jelent pontosan ez a 20 százalék? Mutatjuk, mennyi volt 2023-ban a fizikai munka órabér.

Majndem 20 százalékkal, 1630 forintról 1952 forintra nőtt tavaly az év végére a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére.  Ebben a decemberi minimálbér-emelés mértéke is megjelenik már. A felsőbb bérkategóriákban mérsékeltebb volt a bérek növekedése – közölte a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder és a Moore Hungary.

Fizikai munka órabér: nincsenek nagy különbségek a régiók között

A Trenkwalder csaknem 7000 munkavállaló béradatait feldolgozva megállapította, hogy a legtöbb régió fizikai átlagórabérei között nincsen jelentős eltérés. 1700-1900 forint közötti sávban mozognak, a mezőnyből azonban kiugrik a Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország és a főváros. Előbbi régióban már 2100 forint az órabérek átlagos nagysága, a két utóbbiban a 2600 forintot közelíti.

Az első látásra kiugró mértékű növekedésben szerepet játszott egy egyszeri hatás is. Ez a minimálbér-emelés, ami kivételesen már a decemberi béreknél érvényesült. Így a cégek már idén végrehajtották az általában csak januárban esedékes béremeléseiket. Enélkül becslésük szerint 13-15 százalék között alakult volna a béremelkedés éves üteme. Mivel decemberben már csupán 5,5 százalékos volt az infláció, a reálbérek a 2023-ban tapasztalt visszaesés után ismét növekedési pályára kerültek.

A szellemi munkát végzőknél januárban rendezik a béreket

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint hatvan, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetőjének béradatait vizsgálta meg. A 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2023 negyedik negyedévében átlagosan 10,3 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva

 A szellemi munkát végző középvezetőknél jellemzően csak januárban rendezik a fizetéseket. Ennek ellenére már ebben a körben is két számjegyű lett az év végére a bérnövekedés üteme. Bár számos vállalkozás továbbra is finanszírozási problémákkal küzd, a munkahelyek többségében a középvezetői szinten is biztosított lehet a reálbérek újbóli növekedése.  

A Moore Hungary adatai szerint az országos szinten már több mint 60 ezer munkavállalót foglalkoztató szolgáltatóközpontok (SSC-k) középvezetőinél 9,3 százalékos béremelést hajtottak végre az elmúlt év során. Hangsúlyozták: továbbra is viszonylag magas, 4 százalék körüli mind a kilépési, mind a belépési forgalom ebben a körben. Ezt a cégek jövőre – a növekvő verseny miatt – várhatóan magasabb bérekkel igyekeznek majd mérsékelni.

Nyitólap
Kihez forduljak?
Kalkulátorok
Hírlevél
Exit mobile version