Az emelt összegű családi pótlék tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermek után jár. Korábbi cikkünkben megmutattuk a betegségek és fogyatékosságok listáját, amelyen szerepelt az asztma (asthma) is. Gondolhatnánk, hogy akkor asztmás gyermek után biztosan jár a magasabb összegű juttatás, ennél azonban összetettebb a helyzet.

Asztmás gyermek után járó kedvezmények 2023

Kapható emelt családi pótlék, családi adókedvezmény, de meg kell említenünk az asztma kontrolljára szolgáló készítmények tb támogatását is. Utóbbit minden asztmás gyermek (és felnőtt) megkapja, függetlenül attól, hogy enyhe vagy súlyos esetről van-e szó. A betegség kezelésére szolgáló készítmények Eü 90%-os támogatással érhetők el.

A magasabb összegű családi pótlékra és a családi adókedvezményre csak jogosultak lehetünk.

Jár-e az emelt családi pótlék, ha asztmás a gyerek?  

Attól függ. A tájékoztatás szerint a szakorvos jelzi a szülőknek, ha magasabb összegű családi pótlékban részesülhetnek. A juttatáshoz szigorú feltételeknek kell megfelelni, a pontos szabályokat az orvos ismeri.

A vonatkozó rendelet melléklete tartalmazza a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok listáját, több fontos információval együtt. Mi a helyzet az asztmával? A súlyos légzőszervi betegségek csoportban szerepel, ezen belül „A gyermekkori asthma bronchiale súlyos formáinál mint „Asthma” (BNO kódja J45.0-J45.9). A gyakorlat azt mutatja, hogy az emelt családi pótlék akkor jár, ha az adott betegség a gyermek mindennapi életében problémát okoz, illtetve mind a gyereknek, mind a szülőnek komoly betegségterhet jelent. Ennek megállapítása elsődlegesen az orvos (tüdőgyógyász/pulmonológus) feladata. (Arról nem beszélve, hogy az emelt összeg igényléséhez igazolási is szükséges a betegségről.)

Családi adókedvezmény

A magyar családtámogatási rendszer alapvetően két részre osztható: családi pótlékra és családi adókedvezményre. A kettő jelentősen eltér egymástól, mégis összekapcsolódnak: a családi kedvezmény jogosultsága a családi pótlékhoz kötődik, vagyis akinek jár családi pótlék, annak jár a családi adókedvezmény is.

2023-tól a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott után a családi kedvezmény havonta 66 670 forinttal magasabb összegben vehető igénybe, így az említett gyermekek után az eddigi kedvezmény összege adóba átszámítva 10 ezer forinttal emelkedik.

Mennyi az annyi?

A családi kedvezmény mértéke az eltartottak számától függ, és a kedvezményezett eltartott személyek után vehető igénybe. Egy gyerek esetén 66 670, két gyerek esetén 133 330, három (és minden további) gyerek esetén 220 000 forint a családi kedvezmény. Tartósan beteg gyermek esetében további 66 670 forint kedvezmény jár.

Jár-e családi adókedvezmény asztmás gyermek után?

A családok támogatásáról szóló törvény és magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló rendelet határozza meg, hogy ki minősül tartósan betegnek vagy súlyosan fogyatékos személynek. A NAV igyekszik megválaszolni a leggyakoribb kérdéseket a beteg gyermeket nevelő családok kedvezményeiről. A GYIK alapján: aki asztmás gyermek után emelet családi pótlékban részesül, az jogosult lehet családi adókedvezményre is.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...