Idén kb. 120 ezer fiatal vállal valamilyen diákmunkát, az átlagos órabér 2000 forint körüli. Plusz kedvezmény, hogy egy bizonyos összegig a 25 éven aluliaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Adózni viszont kell és a fizetésből járulékot is vonhatnak. Mennyi az annyi és hogyan kell a diákmunka után adózni 2024-ben? Utánajártunk, hogy nektek már ne kelljen.

15 vagy? Már kezdhetsz is, ha…

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát. A munkavállaláshoz adóazonosító jel is kell. Ha ez nincs, vagy elkeveredett valahol az adókártya, a NAV-nál lehet újat igényelni. (A 24T34-es nyomtatványra van szükség.) A dokumentum a legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) tölthető ki és küldhető be a NAV-hoz elektronikusan, akár okoseszközről is.

Nézz utána, ki vesz fel!

Célszerű a leendő munkáltató ellenőrizni, mielőtt a diák megállapodást köt, szerződést ír alá. (A NAV oldalán az ’Adatbázisok’ rovatban lehet keresgélni.) Olyan cégekkel nem érdemes kezdeni, ahol a nem jelentik be az alkalmazottakat – volt már rá példa, hogy egy (vagy sok) diák nem kapta meg a fizetését.

Diákmunka, adózás 2024-ben: ennyivel több marad a fiataloknál

A diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 25 év alatti fiatalok kedvezménye. Ez annyit tesz, munkát vállaló diákoknak 576 601 forintig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Az adóalapból levonható kedvezmény 2024-ben havonta maximum 86 490 forint adómegtakarítást jelent. A kedvezmény érvényesítését nem kell kérni, azt a munkáltató, rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi.  (Kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.)

A foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2025. január 31-éig. Erre a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített adóbevallási tervezet ellenőrzéséhez.

A munkaszerződésről

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört tartalmazó – munkaszerződéshez, amely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony tartama, jellege és a munkavégzés helye nem kötelező tartalmi eleme a munkaszerződésnek, de jó az, ha szerepel benne. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz.

Ennél kevesebbet nem kaphatsz

A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 266 800 forint.

Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi- vagy idénymunka) keretében dolgoznak, akkor nem kötelező a szerződést írásba foglalni.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...