Hétfőtől, vagyis április 15-étől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A program a 30 év alattiak elhelyezkedését segíti: az albérlet-támogatás fiataloknak szól, akár havi 180 ezer forintot is kaphatnak, illetve igényelhető bér- és utazási támogatás.

A tervezetten 200 milliárd forintból megvalósuló program azoknak a 15-29 év közötti fiataloknak a munkához vagy piacképes tudáshoz jutását támogatja, akik nem tanulnak, nem dolgoznak, emellett álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként vették őket nyilvántartásba.

A program résztvevői személyre szabott segítséget kapnak a munkaerőpiaci helyzetük javításához. Először foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások, egyéni/csoportos tanácsadások formájában történik a fiatalok segítése. Ezek során ifjúsági tanácsadó munkatársakkal beszélhetnek, és közösen meghatározhatják, hogyan tovább.

2024. április folyamán elérhetővé válnak a következő támogatások: bértámogatás, lakhatási vagy utazási támogatás nyilvántartott álláskereső részére. Májustól a célcsoport képzéséhez is támogatást biztosítanak.

Albérlet-támogatás fiataloknak – bér- és utazási támogatás is jár

Az Ifjúsági Garancia Plusz program három lábra – bértámogatás, albérleti és útiköltség-hozzájárulás – épül.

  • Az állam négy, illetve hat hónapig a munkabér 50 százalékát átvállalja a munkáltatótól.
  • Amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél messzebb található, a program keretében a minimálbér 70 százalékáig, 180 ezer forintig albérleti támogatás igényelhető.
  • Hatvan kilométeres távolságon belül pedig 10 kilométerenként 10 ezer forintos útiköltség-támogatást biztosítanak

Május hónaptól képzési támogatás igénybevételére is lesz lehetőség. Ennek keretében a kötelező legkisebb munkabér legalább 70%-ának megfelelő összegű (max. minimálbér 150%-a) havi támogatás nyújtható annak az álláskeresőnek, aki a munkaerőpiacon történő elhelyezkedése érdekében jogszabályban meghatározott képzésen vesz részt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...