Biztos mindenkinek van olyan ismerőse, aki felsőoktatásban kitanult egy szakmát, mégsem keres túl jól. Más meg elvégez egy rövid képzést, és pénzügyileg jobban el van eresztve, mint az egyetemet végzett ismerősünk. Bizony, a jól fizető állások diploma nélkül is elérhetőek. Nézzük meg, hogy állunk 2024-ben, hol lehet jól keresni, milyen hivatást, pályát érdemes ma választani!

Diploma és továbbtanulás

Manapság sokan gyűjtik a diplomákat és végzettségeket, képzéseket.  A, B, C de akár D terv is van. Akadnak páran, akik a tanulás folyamatát szeretik ennyire, és későbbi karrierjük is a kutatás világába vezet, vagy olyan területre, ahol mindig valami új dolog bukkan fel. Van azonban olyan is, akinek a végzettsége nem olyan életminőséget hozott, mint amire számított, ezért keresgél tovább. De biztosan ez a jó út?  Van ám sok olyan eset, amikor egy cég saját képzését ajánlja, és ha azt elvégzi az ember, jól fizető munkához juthat. Na, de hol?

Jól fizető állások diploma nélkül

Bizonyos esetekben nem számít az ember tanulmányi háttere. Magyarországon a tíz legjobb fizetéssel járó munka közül három pl. nem is igényel diplomás végzettséget, és ezek mind 1 millió feletti értékűek.

  • 2,6 millió forintos fizetéssel a légiforgalmi irányító a legjobban megfizetett szakma itthon. Nem kell hozzá felsőfokú végzettség, „csak” egy teszten kell átmenni hozzá. Bár ez hosszadalmas és csak egyszer lehet megpróbálni, arról nem is beszélve, hogy mekkora felelősséggel jár a munka, és rendkívül fontos a precizitás.
  • A következő a sorban kicsit hibrid olyan szempontból, hogy bár sokaknak van jogi vagy közgazdasági végzettsége, csak a szakállamtitkároknak kötelező a felsőfokú tanulmány elvégzése. Parlamenti képviselők és kormánytagok diploma nélkül is megkereshetik a 2,1 millió forintot.
  • Hozzájuk hasonlóan az önkormányzati vezetőknek sem követelmény a diploma, mégis közel egymilliót, 943 262 forintot keresnek meg havonta.
  • Tőzsde ügynök, pénzügyi ügynök, brókerek. Ezen szakterületek sokkal inkább igényelnek logikus gondolkodást, számokhoz való értést és persze tapasztalatot. Ha valaki emellé önszorgalomból a pénzügy világába is betanul, akkor könnyedén lehet belőle bróker és kereshet havi 1,6 millió forintot.
  • A sportolók számára gyakran nincs lehetőség tanulmányok folytatására, mert rengeteg időt és energiát kell munkájukra fordítaniuk. De ennek gyümölcse, hogy fizetésük eléri az átlag 1,5 millió forintot.
  • Nem egy egyszerű munka, de a szoftverfejlesztők, alkalmazásfejlesztők is nagyon jól keresnek. Persze tanítják felsőoktatásban, de a nagy munkaerőhiány miatt a cégek különböző képzéseket is tudnak biztosítani. Fejlesztőként akár 1,2 millió forintot is meg lehet keresni havonta.
  • Az alternatív gyógymódot alkalmazó terapeuták olyan orvoslással foglalkoznak, ami nem igényelnek felsőfokú végzettséget, de megkereshetik a havi 1,04 millió forintot.
  • A mozdonyvezetők sem keresnek rosszul, itt vannak a lista tetején a havi átlag 868 893 forinttal. Az elmúlt 2 évben 20 százalékkal nőtt a fizetésük. (Tegyük hozzá, rengeteg a túlóra, hiszen nincs elég ember.)
  • Viszonylag gyorsan elsajátítható a rendszergazdák szakmája, és gyakran még hamarabb is jutnak munkához mint azok, akik felsőoktatással szerzik meg a tudást. Fizetésük eléri a 777 ezret havonta.
  • Szorosan követik egymást az írói, szerszámkészítői és grafikus állások. Sorban 760 ezret, 752 ezret és 698 ezret tudnak megkeresni.

Forrás: pénzcentrum.hu

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...