Bizonyos szakmákkal relatíve jól lehet keresni diploma és nyelvtudtás nélkül is. Baristaként például simán hazavihetünk nettó 300-400 ezer forintot, ami azért nem olyan rossz – főleg, hogy sok helyen végzettség és tapasztalat sem kell hozzá. Ennél lényegesen magasabbak a bérek az IT területén, ahol szintén nem feltétlenül szükséges a papír. Mit tanuljon az ember, ha jól akar élni? Hol, mennyi lehet keresni diploma nélkül? Mondjuk.

Ahová biztosan kell diploma

Elsődlegesen azoknál a szakmáknál fontos a diploma megléte, ahol konkrét, csak felsőoktatási keretek között megszerezhető elméleti szaktudásra van szükség. Ezek jellemzően a mérnöki és műszaki területek, az egészségügy, a jog, valamint a pénzügy–számvitel–kontrolling, illetve a marketing egyes irányai – írja a Pénzcentrum. A legnagyobb kereslet a műszaki, informatikai és gazdasági végzettséggel rendelkezők iránt mutatkozik, a legkeresettebb diplomák közé tartozik a villamosmérnök, gépészmérnök, programtervező, mérnökinformatikus, pénzügy és számvitel, kutatási területek (pl. vegyész).

A legjobban fizető szakmák közé tartozik az IT, azonban a diploma megléte nem feltétlenül hangsúlyos. Ennek egyik oka lehet a munkaerőhiány, ami miatt a cégek nem nagyon válogathatnak végzettség alapján. A másik, hogy nagyobb szerepe van az adott cég által használt konkrét technológiákra vonatkozó kurzusoknak, ahol a legfrissebb tudást szerezhetik meg a szakemberek.

Különösen a rendszer- és szoftvertesztelői, rendszergazda pozíciókban igaz, hogy elegendő lehet kurzusokon, tanfolyamokon, felnőttképzésekben való részvétel, illetve a gyakorlati tapasztalat

– emelték ki a cikkben. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy diploma jelentősen meg tudja dobni a fizetést, ám 5-10 év szakmai tapasztalat megszerzése után már nem feltétlenül látszódik meg annak hiánya a bérekben. A diploma szempontjából nem féltetlenül hangsúlyos pályák közé tartozik még az értékesítés, a kereskedelem, valamint a recruiter/toborzó pálya.

A kevésbé kapós diplomák

Manapság „tömegdiplomának” számít a jogi diploma, a bölcsész diploma, de a művelődésszervezőkért sem folyik nagy harc kint a piacon. Mérnöki területen is van olyan, ami már a foglalkozás lassú kihalása miatt nem sokat ér (pl. bányamérnök), bár ezeket legalább külföldön még jól megfizetik. A „Dunát rekesztő diplomákhoz” leginkább azok a diplomák tartoznak, amelyek nem olyan tudást biztosítanak, amit csak egyetemen lehet megszerezni, és amit csak az adott szakmában lehet alkalmazni.

Népszerű tanulmány még a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodás és menedzsment is. Fontos megemlíteni még a bölcsészdiplomákat: hogyha a nyelvtudás fejlesztésére is koncentrál a hallgató, akkor az üzleti szolgáltató központokban nagy eséllyel el tud helyezkedni pályakezdőként, viszonylag magas kezdő fizetéssel. Önmagában viszont kevés egy jól fizető álláshoz.

A turizmus-vendéglátás és a marketing szakterületén található munkák többségében többet számít a tapasztalat, mint a diploma. Gazdásági területen a gazdasági diploma számít, mert a megléte egyszerűen alapvető logikai elemeket feltételez valaki gondolkodásában.

Mennyit lehet keresni diploma nélkül? Ezek a legjobban fizető állások

A legjobban fizető állások, amelyek hirdetéseiben ritkán szerepel a felsőfokú végzettség elvárásként, az a vendéglátás, hotel, idegenforgalom.  (Mindössze az álláslehetőségek 1,7 százalékánál olvasható ez a kritérium). A bruttó átlagos bér 518 200 forint , míg az üzleti támogató központoknál – ahol 14,6 százalék a felsőfokú végzettséget igénylő állásajánlatok arány –  a bruttó átlagkereset 502 700 forint.

A legtöbb havi bruttó fizetést az IT programozás, fejlesztés területén kínálják a pályakezdőknek, ahol ez az összeg 576 700 forint. Ezt követik a mérnöki pozíciók 511 100 forintos bérrel, majd az építőipari és ingatlanos állások 461 300 forinttal.

Diplomás pályakezdők esetében a legmagasabb elérhető bruttó bért a villamosmérnököknek kínálják (543 900 Ft), amelyet a projektmenedzsment (534 500 Ft) és az építőmérnök (497 800 Ft) szakmák követnek.

Az IT területen bruttó 600–800 ezer forint magasságában vannak a kezdő fizetések. Viszont azt, hogy pontosan mennyi lesz, számos tényező befolyásolja. Például, hogy milyen szintű a munkavállaló angol nyelvtudása, hol szerzett tapasztalatot, és főként, hogy mely konkrét informatikai területen helyezkedik el.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...