A demencia kezelése összetett folyamat: a betegekre személyre szabottan alakítják ki mind a gyógyszeres, mind a nem gyógyszeres, egyéb terápiákat. Cikkünkben röviden ismertetjük az egyes kezeléseket,

Mi a demencia?

Amikor az intellektuális képességek hanyatlani kezdenek, és nem csak a minimális agyi idegsejtszám csökkenésről van szó (ami mindenkit érint az életkor előrehaladtával), akkor demenciáról, értelmi hanyatlásról beszélünk. Ez egy tünetegyüttes, amibe bele tartozik a mozgáskoordinációs nehézség, a beszédzavar és az érzékszervek működésének zavara.

Demencia kezelése

Többféle kezelésre is szükség van általában. A gyógyszerek szedése mellett még valamilyen más, gyógyszert nem igénylő terápiát is ki kell alakítani, amit az orvos a betegre személyre szabottan határoz meg.

Gyógyszeres kezelés

Ha a gyógyszeres kezeléssel a beteg emlékezőképességét és a tanulást, azaz kogníciót szeretnék megcélozni, javítani, akkor az alábbi nootrop szerek közül választanak:

  • piracetam
  • vinpocetin
  • ginko biloba
  • cerebrolysin
  • nicergolin

Ezeket a hatóanyagokat próbálgatják és cserélik, abban az esetben, ha az adott szer nem fejti ki hatását 3-4 hónapos alkalmazás során sem. Ha magának az állapotnak a romlását akarják lassítani gyógyszerrel, akkor azt E-vitaminnal és szelegilinnel szokták. Ha alvászavarral küzd a beteg, azt altatókkal lehet azt kezelni. Hallucinációkra és téveszmékre pedig az orvos felírhat antipszichitikumokat.

Nem gyógyszeres terápia

Minden esetben személyre szabott terápiáról van szó, sőt ki kell terjednie a beteg hozzátartozóira, gondozóira is. Ha enyhe demenciáról van szó, a kognitív terápia segítségével jó eredménnyel tudják kezelni a beszéd- és memóriazavarokat. Bizonyos tünetekre, mint például az inkontinencia vagy az éjszakai elkóborlás, a magatartásterápia lehet hasznos kezelés.

Milyen egyéb szerek használhatók a demencia kezelésére?

Egy 2010-ben megjelent tudományos vizsgálat bebizonyította az összefüggést az aktivált B12-szint és a szellemi teljesítőképesség között: az Alzheimer-szindrómás betegek 20-25 évvel korábban levett vérmintáiban, savóiban lényegesen kevesebb volt az aktivált B12-szint, mint a későbbiekben szellemileg nem leépült társaiknál – írja a webbeteg.hu. Ebből következik, ha valakinél idősebb korban alacsony a B12-szint, igen gyakran láthatóak nála a szellemi leépülés jelei.

A B12-vitamin B6-vitaminnal és folsavval (B9-vitamin) kiegészítve segíthet a vitaminraktárak „visszatöltésében”, ugyanis a demenciában szenvedő betegek B12-raktárai kimerült állapotban vannak. A raktárak visszatáplálása jótékonyan hathat az illető szellemi teljesítőképességére.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a demencia, így az Alzheimer-kór kezelése orvosi segítséget és gyógyszereket igényel, azt vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel gyógyítani nem lehet. A gyógyszeres kezelés mellett bizonyos táplálékkiegészítőkkel feltölthetjük a kiürült B12-vitamin-raktárakat, és így csökkenthetők a hiány okozta tünetek. A gyógyszeres kezelés, a terápia és a a táplálékkiegészítővel visszapótolt vitaminok együtt csökkenthetik a leépülés tempóját és a szellemi hanyatlást.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Csak Magyarországon csökkent az újautó-eladások aránya az EU-ban – de miért?

Magyarországon az autók átlagéletkora egyre magasabb. Már közel 16 éves egy átlagos magyar autó. Ez pedig nem is fog csökkenni, ugyanis a magyarországi újautó-piac...

Töredékáron juthatunk gyógyászati segédeszközhöz: csak igényelni kell, egyéb támogatás is járhat

Jó, ha tudjuk: széles azon gyógyászati segédeszközök köre, amelyeket orvosi vény ellenében töredékáron vásárolhatunk meg. Lehet, hogy eddig nem tudtuk, hogy az egyébként gyógyászati...

Mikor ültethető ki a muskátli? Virágba borul, ha megfogadod a profi kertész 5 tippjét

A sokak által kedvelt virág tavasztól őszig szokott virágozni élénk színeiben, ráadásul folyamatosan. Nem csoda, hogy az ablakpárkányokban és a teraszokon az egyik leggyakrabban...