A demencia korai felismerése manapság egyre fontosabb, ugyanis a kutatók szerint Magyarországon, a becslések szerint 2050-re megtriplázódik majd a demenciával diagnosztizált emberek száma. Megelőzéssel és életmódváltással az esetek majdnem fele megelőzhető. Ehhez viszont észre kell vennünk a korai jeleket.  

Mi a demencia?

A demencia röviden egy olyan tünetegyüttes, ami kihat a kommunikációra, a memóriára és a szociális képességekre is. Hátterében sok minden állhat és nem feltétlenül csak időskorban következik be. Gyógyíthatatlan betegségek előfutára is lehet, emiatt pedig még fontosabb a felismerés.

Nézzük meg, mire figyeljünk a demencia korai felismerése érdekében. Az első szimptómái változatosak lehetnek, külön is megjelenhetnek és csoportosan is.

Demencia felismerése, korai jelei

  • Zárkózottság

Korai jellemző lehet, amikkor a beteget nem érdeklik azok a dolgok, amelyek korábban örömet okoztak számára. Az is megeshet, hogy a szociális érintkezést kezdi kerülni a személy, a kezdeményezés is egyre ritkább irányából, szívesebben van egyedül. A gyakori kedvetlenség is jellemző már a demencia első szakaszaiban is. A hangulatingadozás és az ingerlékenység, mind jellemző tulajdonságok a betegek körében, így nem meglepő az ezzel járó rossz hangulat sem.

  • Memóriazavar

A következő dolog, ami segíthet a demencia felismerésében, az a memóriazavar különféle megmutatkozása. Ilyen lehet például az, ha nehezen talál meg valaki olyan helyeket, amik számára gyakran látogatottak, ismertek. Ugyanígy jelzi az is a problémát, ha szűkebb környezetében sem igazodik el a személy. Éppen ezek miatt gyakran eltévedhet, elfelejtheti hova indult. Nem találja iratait, kulcsait vagy esetleg ugyanazokat a tárgyakat keresi újra meg újra. Mindennapi teendőit, a találkozóit, napirendjét és még a fontos ügyeit is elfelejti.

  • Beszédzavar, gondolkodási problémák

A betegség további tünetei lehetnek a nyelvi kifejezés zavarai, nehézségei. Például ilyenkor nem jutnak eszükbe a szavak, neveket felejtenek el, illetve helyszíneket. Az, hogy megérttesse magát környezetével, vagy megértsen dolgokat, egyre nehezebb. A beteggel való kommunikáció egyre körülményesebb. Nem tud elvonatkoztatni vagy összefüggéseket átlátni, egymáshoz viszonyítani a dolgokat.

  • Problémamegoldási nehézségek

Legyen szó akár napi rutinban megjelenő változásról, feladatok ellátásáról, főzésről, a beteg számára gondot okoz egy olyan hétköznapi tevékenység elvégzése, amelyet korábban könnyedén megoldott.

Amint látható, sok apró jele lehet a demenciának. Ezért is érdemes rendszeresen ellenőriznünk és odafigyelnünk családtagjaink, barátaink és önmagunk viselkedésére a demencia felismerésének érdekében. Ha hosszabb távon felmerülnek a jelek, forduljunk szakemberhez.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...