Milyen étrendet érdemes követnünk demencia ellen? Amerikai kutatók szerint a MIND-diéta segíthet elkerülni, illetve késleltetni a betegséget. Nem teljesen új dologról van szó: a MIND-diéta a mediterrán és a magas vérnyomás kezelésére is alkalmazott DASH-diéta ötvözésével alakult ki. A cél az volt, hogy olyan étrendet állítsanak össze, amely javítja az agy működését, illetve csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát.
A kutatást egy csapat felnőttel végezték el, akiknek 9 éven át követték nyomon az étrendjét, étkezési szokásait. Azt szerették volna kideríteni, hogyan hat a táplálkozás és a különböző ételcsoportok elfogyasztása a memóriavesztésre. Különösen az Alzheimer-kórra, ami a demencia egyik leggyakoribb formája.
A mediterrán étrend ismert mindenki számára, de mi a helyzet a DASH-diétával? Szó szerinti fordítása a következő: a magas vérnyomás diétás módon való megszüntetése. Tehát ez a két étrend,együtt alkalmazva bizonyítottan segíti az agy egészséges működését.
A kutatás eredménye szerint azoknál, akik a legtöbbször követték ezt a diétát sokkal lassabban voltak észlelhető jelei a kognitív hanyatlásnak, mint azon személyek esetében, akik ritkábban ették ezen ételcsoportokat.
Hogyan hat a szervezetre?
Olyan vitaminokban, karotinokban és flavonoidokban gazdag étrendről van szó, ami védi az agyat. Ezt az által éri el, hogy a bevitt tápanyagok csökkentik az oxidatív stresszt és a szervezetben fellelhető gyulladásokat. Akik ezt az étrendet követték, azoknál az Alzheimer kialakulásának esélye 53%-kal csökkent. Akik csak tessék-lássék követték, azoknál 35%-os csökkenést tapasztaltak.
A MIND-diéta nem csak a demencia megelőzésében segíthet. Az étrend az agy mellett jót tesz a szívnek, illetve cukorbetegség, rákos megbetegedés esetén is érdemes áttérni rá.
Mit tartalmaz a demencia elleni étrend?
- salátafélék
- zöldségek
- bogyós gyümölcsök
- teljes kiőrlésű gabonák
- halak
- baromfi
- babok, hüvelyesek
- magvak
- vörösbor
- extra szűz olívaolaj
Ezek közül a legfontosabb ételcsoportok a bogyós gyümölcsök és a salátafélék – minden, ami sötétzöld levelű, mint a kelkáposzta, római saláta, spenót stb. Ezek fontos tápanyagokat tartalmaznak, mint a folsav, az E-vitamin, a karotinoidok és a flavonoidok, amelyek kulcsfontosságúak bizonyos megbetegedések esteén. A kutatások azt mutatták ki, hogy a gyümölcsök közül az áfonya a leghatékonyabb, ugyanis gyulladáscsökkentő képessége miatt jó hatással van a memóriára.
A demencia ellen felállított étrend alapján heti szinten minimum 6 étkezésnél kell az említett zöldségeket fogyasztani, a gyümölcsöket pedig két alkalommal.
Amit kifejezetten kerülni kell:
- vörös húsok
- édességek
- sajt
- vaj, margarin
- gyorsételek, olajban sült ételek
Leginkább a megelőzésben tud nagy eredményeket produkálni a diéta, viszont sose árt bevinni az értékes vitaminokat. Az is segítheti demens betegek terápiáját, ha olyan tápanyagokat visznek be a szervezetükbe, amelyek elősegítik az agyi folyamatokat. Akiknél a betegség már előrehaladott állapotban, azoknál sajnos kevéssé tapasztalható javulás.