Évente 1,3 milliárd tonna konyhai hulladék végzi kukában: tojáshéj, kávézacc, száraz kenyér, ezeket nem is kellene kidobni, hiszen rengeteg módon felhasználhatók. Idetartozik még a banánhéj, amit számos területen hasznosíthatunk, az arcápolástól kezdve egészen a kertészkedésig. Miért és mire a jó a banánhéj? 7 dolgot is mutatunk.

Miért együnk banánt?

A banán egészséges és tápláló gyümölcs: kalóriadús, megtalálható benne a kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, A-, B-, és C-vitamin. Rosttartalma jó hatással van az emésztőrendszerre. A legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló ételre van szükségünk (pl.  extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén). Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik, a banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot. Cukortartalma gyorsan normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el.

Mire jó a banánhéj?

A banánt leginkább ízéért fogyasztjuk, a héj a legtöbb háztartásban megy a szemétbe. Nem kellene így lennie, hiszen sokféleképpen hasznosíthatjuk. Íme a tippek:

1. Növényápolás banánhéjjal

Mivel a banán (és annak héja is) tele van káliummal, kiváló trágya készülhet belőle. Komposztálni is lehet, de akinek amúgy nincs komposztálója, egyszerűbb megoldás is akad. A héjakat szárítsuk meg, majd törjük apró darabokra. A darabok egyszerűen szétszórhatók a kertben, vagy meleg vízben (2-3 napig) áztatva a szobanövények tápoldatozására kiváló tea készíthető belőlük.

2. Banánhéjból tápoldat

Másik lehetőség, ha forrásban lévő vízzel öntjük le a héjat, és állni hagyjuk 12 órát. Káliumtartalmú trágyaként hígítatlanul virágos növényeknek adható.

3. Banánhéj szemölcsre?

Bár elsőre furán hangzik, de szemölcs ellen bevethető házi szerek egyike a banánhéj. A dolog nem bonyolult: tegyünk egy kis darab héjat belső felével a szemölcsre, majd rögzítsük sebtapasszal vagy gézzel, a lényeg, hogy ne csússzon el a kötés. Néhány órát, de akár egy egész éjszakát is rajta hagyhatjuk. Érdemes többször megismételni a műveletet, mert egy alkalom után még nem biztos, hogy látványos változást érünk el.

4. A bőrt is puhítja

A banánhéjban található enzimek, savak, antioxidánsok és tápanyagok ápoló, bőrpuhító és hidratáló hatásúak, ezért a banán héját bőrkeményedés, tyúkszem ellen is bevethetjük. A módszer ugyanaz, mint a szemölcsnél: használjunk akkora banánhéjat, ami teljesen lefedi a bőrkeményedést, rögzítsük, húzzunk a lábunkra zoknit, és hagyjuk fent egy éjszakára. Legalább 2-3 hétig naponta ismételjük. (Ha ezt túl macerásnak érezzük, akkor vessük be a szódabikarbónát.)

5. Aranyér, csípések, ekcéma – tényleg hatásos?

A banánhéjban található gyulladáscsökkentő vegyületek segíthetnek a bőrirritációk, rovarcsípések, ekcéma és más gyulladásos bőrbetegségek enyhítésében is. Mi a teendő? A héj belső felét a csípésre, irritált területre dörzsölve csökkenthetjük a viszketést, a duzzanatot és egyéb kellemetlen tüneteket.

6. Ránctalanítás banánhéjjal – jobb, mint a botox?

Számos megkérdőjelezhető, sőt, veszélyes szépségápolási trend terjed a TikTok-on. Az egyik legújabb szerint a banánhéj remekül kiváltja a botoxot, elég csak bedörzsölni vele az arcunkat. Nyilván ez egy hatalmas kamu: a botoxot az arc izmaiba fecskendezik, így blokkolva a ráncképződésért felelős izmokat, míg a szerencsétlen banánhéj csak a bőr felső részével érintkezik. A két dolog össze sem hasonlítható.

De azért jó hírünk is van. Ha a ráncok számát nem is csökkenti, valamit mégiscsak tud: a banánhéj nemcsak káliumot és magnéziumot, hanem számos értékes antioxidánst és A-vitamint is tartalmaz, ez pedig serkenti a bőr regenerációs folyamatait, továbbá a mitesszerek kialakulását is megelőzhetjük vele. A kulcs a rendszeresség: építsük be az esti bőrápolási rutinunkba, hatását 1-2 hét után látni fogjuk.

7. Banánhéjjal a levéltetvek ellen

A kertek bosszantó kártevőivel is elbánik a banánhéj, ha így használjuk: ássunk nagyjából 2,5 centiméter mély lyukat a növények alatt, majd tegyünk bele 2-3 banánhéjat. A levéltetvek és a hangyák a banán káliumtartalmát megérezve a héjon fognak lakomázni, nem a növényeken.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...