Nyitólap Maradj egészséges! Élet Problémás kamaszok: 5 apróságnak tűnő jel, ami komoly bajt jelez
HIRDETÉS

Problémás kamaszok: 5 apróságnak tűnő jel, ami komoly bajt jelez

A kamaszkor legfőbb feladata az identitáskeresés és a szülőkről való leválás. Ha ez még önmagában nem lenne elég, ezzel párhuzamosan testi és hormonális változások is zajlanak. A kamaszok életében olyan sok változás történik egyszerre, hogy még a legegészségesebb környezetben is csoda ép ésszel átvészelni. Szülőként nehéz elfogadni, hogy a kamasz gyerek elsődleges közege mostantól a baráti kapcsolatai lesznek. A gyerekek tehát  a nyakukba kapnak többféle megoldandó feladatot, a szülők pedig úgy érzik, hogy kamasz gyerekük már nem hozzájuk fordul segítségért. Így jobb híján tétlenül nézik a szülők a kamaszkori küzdelmeket és fohászkodnak, hogy mindenki normálisan jöjjön ki ebből az egészből, mire vége lesz. Szerencsére a kamaszkori problémák nagy része természetes és idővel elmúlik. De mik azok a jelek, amelyeket viszont tényleg komolyan kell venni?

HIRDETÉS

Mi számít normálisnak, ha kamaszkori problémákról beszélünk?

A serdülőkor kezdete 10-12 éves korra tehető, amely a lányoknál 1-2 évvel korábban kezdődik, mint a fiúknál. Először elkezdődnek a hormonális változások, amelyek az érzelmekre is nagy hatással vannak. Lelki és érzelmi szempontból elkezdődik az identitáskeresés, a függetlenedés a családtól, aminek egyenes következménye, hogy az addig alkalmazkodó, a családi életben részt vevő gyermekünk most erőteljesen elkezdi a határokat feszegetni. Otthon bezárkózik a szobájába, egyébként pedig a barátaival tölti a szabadidejét. Sokat foglalkozik a külsejével, hogy minél “önazonosabban” nézzen ki, az öltözködése, hajviselete, stb. szinte a legfontosabb ebben az időszakban. Teljesen természetes, hogy a kortársaknak szeretne megfelelni és nem a szülőknek. Hiába mondjuk, hogy szép és minden rendben van vele – ezt akkor hiszi el, ha a barátai mondják.

Ezek a folyamatok 14-17 éves korra még inkább felerősödnek. A kamaszok jellemzően mindent fekete-fehérben látnak, a hormonális változásoknak köszönhetően erős érzelmi kitöréseik vannak, amelyeket sokszor nehezen kezelnek és ez a kommunikációjukban is egyértelműen megjelenik. A leválás és identitáskeresés része, hogy a kamasz folyamatosan saját határainak felállításán dolgozik – ezért az elzárkózás és lázadás a szülők ellen. Illetve megjelenik a külvilág határainak feszegetése, amely magában foglalja a tiltott dolgok kipróbálását vagy az iskolai konfliktusokat. A lázadásnak valójában örülni kell, hiszen ez jelzi, hogy minden rendben van és a gyerekünk azon dolgozik, hogy felépítse a szülőktől független önmagát. Normális, hogy mostantól egyedül szeretne döntéseket hozni és a barátaival közösen felfedezni a világot.

5 apró jel, ami viszont problémát jelez

  1. Túlzottan merev viselkedés. A kamasz gyerek ilyen esetben önkontrollját mindig meg szeretné őrizni, nagyon “felnőttesen” és kimérten viselkedik.
  2. Korlátozott szociális kapcsolatok. Nem barátkozik a kortársaival, hanem például csak kisebbekkel, akik csodálják, vagy éppen a nála sokkal idősebbekkel, ahol mindig ő marad a „kicsi”.
  3. Az átélt eseményekkel kapcsolatban nem képes megfelelő érzéseket érezni vagy kifejezni. Például kudarc esetén nem érez csalódottságot, haragot, siker esetén pedig örömöt.
  4. Nem tudja elképzelni, hogy mit érezhet a másik, nem tudja beleképzelni és érezni magát mások helyzetébe.
  5. Problémára utal, ha a kamasz úgy érzi, a cselekedeteit nem ő irányítja, hanem nála “hatalmasabb erők” vagy valami, ami felette áll, és elkezd „szektásodni”.

Hová forduljunk segítségért kamaszkori problémák esetén?

A magán pszichológiai és pszichiátriai rendeléseken túl ingyenes segítségnyújtás keretén belül is kaphatunk támogatást a kamasz gyermekünkkel való problémák megoldására. Minden településen működnek Család és Gyermekjóléti Szolgálatok, amelyeknél igénybe vehető pszichológiai tanácsadás, akár rendszeresen is. A segítő beszélgetések alapján professzionális tanácsot kaphatunk ahhoz, hogy a jelenlévő problémák alapján hová forduljunk.

Gyermek és ifjúságpszichiátriai osztályon foglalkoznak a komolyabb, csak terápiával nem megoldható problémákkal, amikor esetleg gyógyszeres kezelés is szükséges a tünetek mérsékléséhez. 

HIRDETÉS

Kihez forduljak? szolgáltatás keresőnkkel percek alatt megtalálhatóak azok a szervezetek, amelyek ingyenes segítséget tudnak nyújtani a kamaszkori problémák kezelésében.

Hogyan lehet a legjobban segíteni kamasz gyerekünket ebben a folyamatban?

Fontos, hogy együttműködjünk a segítő szakemberekkel, pszichológusokkal. Gyermekek, kamaszok esetében a szülőknek is rendszeresen konzultálni kell a szakemberekkel, hiszen egy gyermek problémái elsősorban a családban jelenlévő problémákra utalnak. A változáshoz minden családtagnak részt kell vennie a terápiás folyamatban és közösen dolgozni azon, hogy a gyerek jobban legyen, mert ez elsősorban nem az ő felelőssége.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version