Nyitólap Maradj egészséges! Élet Életet ment: így előzhetők meg a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések
HIRDETÉS

Életet ment: így előzhetők meg a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések

így előzhetők meg a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések

A lakástüzek jelentős részét az égve felejtett gyertyák, el nem nyomott cigaretták, fellobbanó forró olaj és az elöregedett vezetékek okozzák, de egy rosszul működő fűtőeszköz is okozhat végzetes balesetet. A fűtési szezon hivatalosan az október 15-től április 15-ig tart – nagyon fontos, hogy ebben az időszakban fokozott figyelmet fordítsunk otthonunk biztonságára. Tartsuk be a következő szabályokat a lakástűz és szén-monoxid-mérgezések megelőzésért!

HIRDETÉS

Beüzemelés és karbantartás: bízzuk profikra!

A fűtőeszközök, hőtermelő berendezések többsége lánggal működik. Hibás telepítésükből, nem megfelelő használatukból, a karbantartás hiányából eredő problémák lakástűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez vezethetnek. A fűtőeszközök telepítését bízzuk szakemberre, a karbantartásuknál pedig mindig kövessük a gyártói utasításokat – tanácsolja a Katasztrófavédelem. Ugyanez vonatkozik a kandallókra, kályhákra: építésüket, karbantartásukat csakis szakemberrel végeztessük. A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni.

Az új vagy felújított kéményt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről. Olyan kéményt használni, amelyik nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nemcsak tilos, hanem életveszélyes is. Akár lakástűz, akár szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet a szabálytalan, hibás kialakítás miatt. A műszaki vizsgálatot a kéményseprőktől meg kell rendelni, a szolgáltatásért pedig fizetni kell.

Kérjük az ingyenes lakossági kéményseprést!

A kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.

Hogyan igényelhető az ingyenes lakossági kéményseprés? Itt a válasz!

HIRDETÉS

Így előzhető meg a lakástűz, ha fával fűtünk

Nagyon fontos, hogy a tüzelőt és egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől távol tartsuk. A kipattanó szikrák ellen használjunk szikrafogót. Kerüljük a nedves, kezelt fával, szeméttel fűtést, mert ezek fokozzák a kéményben a korom és kátrány lerakódását.

A kémény falán lerakódó korom- és kátrányréteg – ha nem távolítják el – meg fog gyulladni, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. Évente 900-1000 lakástűz a kéményben keletkezik.

Szén-monoxid ott keletkezik, ahol nyílt lánggal fűtenek, és nem megfelelő a szellőzés. Nem csak gázfűtésnél keletkezhet szén-monoxid. Ha elérhető a fűtőeszköz égéstere, látható a láng, akkor gondoskodni kell a légbevezetésről, mert szén-monoxid jöhet létre. Nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő-utánpótlást kell biztosítani.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid érzékelő.

A katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi a boltokban elérhető érzékelőket, azonban interneten lehet találkozni nem megbízható készülékekkel.

A szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája itt érhető el.

További tippek a lakástűz elkerüléséért

Korszerű elektromos berendezések: Ha szeretnénk elkerülni a rövidzárlat által okozott tüzeket, csak jó minőségű eszközöket használjunk otthon.

Húzzuk ki a konnektorból!:Fontos, hogy még a megfelelő védelemmel ellátott elektronikai eszközöket is húzzuk ki, ha nem használjuk őket.

Gyertya és cigaretta – fokozott figyelem!: Az égve felejtett gyertya vagy mécses gyakran okoz lakástüzet, ahogy a nem megfelelően elnyomott cigaretta is. Előfordul, hogy a gyertya lángja úgy lobbantja be a függönyt, hogy ott vagyunk mellette. Ezt elkerülhetjük, ha az éghető dolgoktól távol tartjuk és nem éghető anyagból készült tartót használunk a gyertyákhoz és a mécsesekhez. Ne dohányozzunk ágyban!

Legyen otthon tűzoltó készülék!: Egy ilyen életet menthet. A készüléknek van szavatossági ideje, ne felejtsük ezt rendszeresen ellenőrizni.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version