Évek óta nincs kötelező kéményellenőrzés a családi házaknál, többlakásos ingatlanoknál, a kéményseprő tehát csak akkor jön, ha kérjük. Mutatjuk, hogyan igényelhető ingyenes lakossági kéményseprés.

2018. január 1-jén megváltozott a kéményseprés addigi rendje. Magánszemélyek számára a kéményseprőipari szerv (katasztrófavédelem) ingyen végzi el a szolgáltatást, a vállalkozások, gazdálkodó szervezeteknek azonban fizetniük kell. Jelenleg minden vármegyében van legalább egy kéményseprőipari szolgáltató, így a vállalkozóknak ezt a munkát tőlük kell megrendelniük. (A kéményseprőipari tevékenységet ellátók országos nyilvántartása itt található.)

Hogyan igényelhető az ingyenes lakossági kéményseprés?

Azok számára, akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet (kft., bt., egyéni vállalkozó), a kéményseprés ingyenes. Ahhoz azonban, hogy a szakember kijöjjön, időpontot kell egyeztetni.

Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése és a tisztítás (ha szükséges) is ingyenes – éljünk a lehetőséggel! Lakhelytől függ, hogy kéményseprőcég vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik-e el a feladatot. A kemenysepres.katasztrofavedelem.hu-n az irányítószám megadásával ellenőrizhetjük, hogy ki az illetékes a településen.

Az oldalon online ügyintézésére is van lehetőség az Ügyfélszolgálat menüpont alatt. Az Időpontfoglalásnál ki kell tölteni egy űrlapot az adatokkal (vizsgálat pontos helye, igénylő adatai és elérhetősége), amit azután online küldhetünk be.

Telefonon is kérhetünk időpontot a 1818-as telefonszámon. A menüben a 9-es, majd 1-es gombot kell megnyomni. A kéményseprő az igényhez igazodva, az előre egyeztetett időpontban végzi az ellenőrzést, akár telefonon, akár online igényeljük.

A társasházban élőknek nem kell időpontot egyeztetniük, oda a kéményseprők automatikusan érkeznek a munkaterv szerint.

Milyen gyakran kell elvégezni az ellenőrzést?

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, ha a kéményre gázüzemű fűtőberendezés van rákötve, kétévente érdemes ellenőriztetni, szilárd tüzelővel működő fűtőeszköz esetében pedig évente.

Évente átlagosan ezerszer riasztják a tűzoltókat kéménytűzhöz

A helytelen tüzelőanyag használat, a tüzelő- és fűtőberendezés mellett éghető anyagok tárolása, illetve a figyelmetlenség is hozzájárulhat ahhoz, a tüzelő- és fűtőberendezésünkből az egész otthonunkat felemésztő, akár halálos kimenetelű tűz induljon – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Kéménytűz leginkább a szilárd tüzelést használó háztartásokban jelentkezik. A fűtési szezonban ez, illetve a szén-monoxid-mérgezés jelenti a legnagyobb veszélyt. Alapvetően kétféle módon keletkezhet: vagy a kémény belső felületén lerakódott korom izzik, vagy más esetben a kátrány gyullad meg.

Mit kell tenni kéménytűz esetén?

Sose próbáljuk vízzel eloltani, robbanásveszélyes! Hívjuk a 112-t és kérjünk segítséget! Amit még tehetünk: csukjunk be mindent a kályhán, hogy a tűz ne jusson levegőhöz, és tegyük szabaddá az utat a tűzöltők számára.

A kéménytűz elkerülhető, méghozzá a kémények ellenőrzésével és tisztításával. Ha nem tudjuk, hogy utoljára mikor járt a háznál kéményseprő, éppen ideje kihívni!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...