A kéménytűz ijesztő jelenség, de ha gyorsan és jól reagálunk rá, nem kell tragédiának történnie.

Miért alakul ki kéménytűz?

A kémény belső felületén korom és kátrány rakódik le, ezek magas hőmérsékleten meggyulladhatnak, a forróság hatására a padlástérben vagy a lakótérben is tűz üthet ki. A kéménytűz leggyakoribb oka az ellenőrzés és karbantartás elmaradása. A kéménytüzet morgó hang, gomolygó fekete füst és lángok vagy szikrák kísérik.

Hogyan előzzük meg a kéménytüzet?

Gázfűtésnél évente egyszer, fatüzelésnél vagy olajfűtésnél félévente ellenőriztessük a kéményt! Óvakodjunk a nedves fa égetésétől! Soha ne gyújtsunk be szeméttel! Ha lehetőség van rá, szakemberrel béleltessük ki a kéményt!

Mit tegyünk kéménytűz esetén?

  • Azonnal hívjuk a tűzoltóságot! Telefonáljunk a 112-es segélyhívóra, és kérjünk segítséget a tűzoltóktól!
  • Fojtsuk el a tüzet! Csukjunk be mindent a kályhán: az ajtaját, a szellőzőjét, a koromzsákajtót, hogy ne jusson levegőhöz a tűz. Ablakot ne nyissunk!
  • Védjük értékeinket! Húzzunk arrébb, vegyünk el minden éghetőt (bútort, dísztárgyat, falra akasztott képet stb.) a kályha és a kémény közeléből!
  • Tegyük szabaddá az utat! Kéménytűz esetén a tűzoltóknak a kémény bármely részéhez hozzá kell tudni férni. Biztosítsuk nekik a könnyű megközelítést.

A kéménytüzet sose próbáljuk vízzel eloltani, robbanásveszélyes! Az alábbi videón a tűzoltók mutatják, mit (nem) szabad tenni ilyenkor. Hívjuk inkább a 112-t!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...