A kéménytűz ijesztő jelenség, de ha gyorsan és jól reagálunk rá, nem kell tragédiának történnie.

Miért alakul ki kéménytűz?

A kémény belső felületén korom és kátrány rakódik le, ezek magas hőmérsékleten meggyulladhatnak, a forróság hatására a padlástérben vagy a lakótérben is tűz üthet ki. A kéménytűz leggyakoribb oka az ellenőrzés és karbantartás elmaradása. A kéménytüzet morgó hang, gomolygó fekete füst és lángok vagy szikrák kísérik.

Hogyan előzzük meg a kéménytüzet?

Gázfűtésnél évente egyszer, fatüzelésnél vagy olajfűtésnél félévente ellenőriztessük a kéményt! Óvakodjunk a nedves fa égetésétől! Soha ne gyújtsunk be szeméttel! Ha lehetőség van rá, szakemberrel béleltessük ki a kéményt!

Mit tegyünk kéménytűz esetén?

  • Azonnal hívjuk a tűzoltóságot! Telefonáljunk a 112-es segélyhívóra, és kérjünk segítséget a tűzoltóktól!
  • Fojtsuk el a tüzet! Csukjunk be mindent a kályhán: az ajtaját, a szellőzőjét, a koromzsákajtót, hogy ne jusson levegőhöz a tűz. Ablakot ne nyissunk!
  • Védjük értékeinket! Húzzunk arrébb, vegyünk el minden éghetőt (bútort, dísztárgyat, falra akasztott képet stb.) a kályha és a kémény közeléből!
  • Tegyük szabaddá az utat! Kéménytűz esetén a tűzoltóknak a kémény bármely részéhez hozzá kell tudni férni. Biztosítsuk nekik a könnyű megközelítést.

A kéménytüzet sose próbáljuk vízzel eloltani, robbanásveszélyes! Az alábbi videón a tűzoltók mutatják, mit (nem) szabad tenni ilyenkor. Hívjuk inkább a 112-t!

Kapcsolódó

Legfrissebb

A magyar családok háromnegyede nem jön ki a hó végén – 200 ezer Ft hiányzik

A Cofidis kutatásából kiderült, a válaszadók háromnegyedének hiányos a családi kasszája. Nehezen jönnek ki hó végén. Ez a hiány a többségnek havi szinten mintegy...

Minden, amit a büntetőpontokról tudni kell – Mikor évülnek el?

Korábban már írtunk arról, milyen összegű pénzbírságokat kaphatsz pontosan közúti szabálysértésekért. Arról is részletesen írtunk, milyen büntetésekre számíthatsz gyorshajtásért. Most azt vesézzük ki, mikor...

Ekkor jön a családi pótlék 2023. áprilisban

Mikor érkezik a családi pótlék 2023 áprilisában? Milyen napra esik az utalás, mikor hozza a postás, mekkora a családi pótlék összege? Cikkünkből kiderül, mikor...