A kéménytűz ijesztő jelenség, de ha gyorsan és jól reagálunk rá, nem kell tragédiának történnie.

Miért alakul ki kéménytűz?

A kémény belső felületén korom és kátrány rakódik le, ezek magas hőmérsékleten meggyulladhatnak, a forróság hatására a padlástérben vagy a lakótérben is tűz üthet ki. A kéménytűz leggyakoribb oka az ellenőrzés és karbantartás elmaradása. A kéménytüzet morgó hang, gomolygó fekete füst és lángok vagy szikrák kísérik.

Hogyan előzzük meg a kéménytüzet?

Gázfűtésnél évente egyszer, fatüzelésnél vagy olajfűtésnél félévente ellenőriztessük a kéményt! Óvakodjunk a nedves fa égetésétől! Soha ne gyújtsunk be szeméttel! Ha lehetőség van rá, szakemberrel béleltessük ki a kéményt!

Mit tegyünk kéménytűz esetén?

  • Azonnal hívjuk a tűzoltóságot! Telefonáljunk a 112-es segélyhívóra, és kérjünk segítséget a tűzoltóktól!
  • Fojtsuk el a tüzet! Csukjunk be mindent a kályhán: az ajtaját, a szellőzőjét, a koromzsákajtót, hogy ne jusson levegőhöz a tűz. Ablakot ne nyissunk!
  • Védjük értékeinket! Húzzunk arrébb, vegyünk el minden éghetőt (bútort, dísztárgyat, falra akasztott képet stb.) a kályha és a kémény közeléből!
  • Tegyük szabaddá az utat! Kéménytűz esetén a tűzoltóknak a kémény bármely részéhez hozzá kell tudni férni. Biztosítsuk nekik a könnyű megközelítést.

A kéménytüzet sose próbáljuk vízzel eloltani, robbanásveszélyes! Az alábbi videón a tűzoltók mutatják, mit (nem) szabad tenni ilyenkor. Hívjuk inkább a 112-t!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...