Magyarországot szokás a vizek hazájaként emlegetni, ugyanis rengeteg gyógyvizes forrásunk van. Számos gyógyfürdő szolgálja az emberek kényelmét és a gyógyulni kívánók igényét. Mutatjuk a legjobb OEP által támogatott gyógyfürdők listáját.

Miért jók a gyógyfürdők? Milyen betegségek esetén segíthet enyhíteni a tüneteket?

A gyógyfürdők meleg, ásványi anyagokkal dúsított termálvize nagyon jó hatással van egészségünkre. Többek között csökkenti a stresszt, páráját belélegezve jótékony hatást  fejt kilégző rendszerünkre is, mindemellett ízületi fájdalmainkra is gyógyír lehet.

A gyógyvizes fürdők gyógyászati szolgáltatásait főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, illetve érbetegségek funkciójavítását szolgáló rehabilitációs kezelésénél alkalmazzák. Egyes szolgáltatások árához – rehabilitációs ellátásban betöltött jelentőségükre tekintettel – társadalombiztosítási támogatás jár.

A fürdőgyógyászati ellátáson kívül szén-dioxid gyógyfürdő és 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás is igénybe vehető egészségbiztosítás keretében. Ezeket összefoglaló néven csak gyógyászati ellátásként szoktuk említeni, amelyeket az arra jogosult orvosi vényen rendelhet meg, igénybevételükhöz pedig orvos által kiállított kezelőlap is szükséges.

Ki jogosult OEP beutalóra?

Ma már NEAK van, az OEP évekkel ezelőtt megszűnt, azonban sok helyen még így hivatkoznak rá. A lényeg nem sokat változott: azon személynek van jogosultsága társadalombiztosítási támogatással  igénybe venni valamely gyógyfürdő gyógyászati szolgáltatását, aki érvényes szakorvosi beutalóval rendelkezik. De fontos megjegyeznünk, hogy a kezelések csak azokban a fürdőkben és gyógyszállókban vehetők igénybe, amelyek a NEAK-kal szerződésben állnak. A teljes lista itt található.

Az OEP által támogatott gyógyfürdőkbe beutalót a reumatológus, fizikoterapeuta, ortopéd, traumatológus, illetve mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, mellett fizikális medicina állíthat ki. A kezeléseket a beutaló kiállítását követő 30 napon belül meg kell kezdeni. A beutalók 8 hétig érvényesek, azonban meghosszabbíthatóak, ha a beteg indokoltan szakította félbe a kúrát. Befejezésüket követő 3 héten belül a betegnek az ellenőrző vizsgálat során át kell adnia a nála lévő kezelőlapot a gyógyászati ellátást elrendelő orvos számára, ugyanis ennek hiányában nem vehet igénybe újra ilyen kezelést.

Naptári évenként összesen 2 db támogatott gyógyászati ellátásra lehetünk jogosultak. A fürdőgyógyászati ellátások kombináltan is igénybe vehetők, de egy kúrában legfeljebb négy különböző fajtájú kezelést lehet rendelni. Az egyes fürdőgyógyászati kezelés fajtákat – főszabály szerint – 15 alkalomra lehet rendelni, de a rendelő orvos szakmailag indokolt esetben ettől eltérően 6-20 kezelést is rendelhet.

Az OEP által támogatott gyógyfürdők listája

Az ország számos helyén igénybe tudjuk venni az előbb említett feltételekkel a gyógyfürdők által biztosított gyógyászati ellátás lehetőségeit. A legnépszerűbbek a fővárosban a Rudas Fürdő, a Széchenyi Fürdő, a Gellért, a Paskál Fürdő, a Palatinus. Vidéken a cserkeszőlői gyógyfürdő, a debreceni gyógyfürdő, a győri Rába-Quelle, a Gyulai Várfürdő, a Hévízi Tógyfürdő, a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő, és a kaposvári Virágfürdő. De szeretettel várja vendégeit még a Kiskunfélegyházi Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ, a kisújszállási Kumánia Gyógyfürdő, a Makói Hagymatikum Gyógyfürdő, a Nagyatádi Termál- és Gyógyfürdő, a nyírbátori Sárkány Wellness Gyógyfürdő, az Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógy-, Park- és Élményfürdő, a Szentesi Gyógyfürdő, és persze végül, de nem utolsósorban Szeged egyik büszkesége, az Anna Gyógyfürdő.

Mindenki számára kellemes időtöltést, és mielőbbi jobbulást kívánunk hazánk gyógyvizeinek felfedezése során!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...