A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott plasztikai műtétre kizárólag orvosilag indokolt esetben lehet jelentkezni, a kifejezetten esztétikai célú beavatkozásokhoz nem jár támogatás. Elméletben tehát elérhető az ingyenes plasztika, de csak feltételekkel, és az sem biztos, hogy teljes egészében ingyen lesz. Mutatjuk, milyen esetekben lehet plasztikai műtéteket tb támogatással igénybe venni.

A plasztikai sebészet kapcsán leggyakrabban az olyan szépészeti műtétek jutnak eszünkbe, mint a ráncfelvarrás, mellnagyobbítás, zsírleszívás. Valójában ez csak egy része a területnek, hiszen helyreállító beavatkozások, további egészségromlást megelőző eljárások is idetartoznak. Ezek igénybe vehetők tb alapon, amennyiben ezt komoly orvosszakértői indok is alátámasztja.

Plasztikai műtétek tb támogatással

Az Egészségbiztosítási Alapkezelő alapvetően az egészségkárosodást elhárító, helyreállító műtéteket támogatja. Az ingyenességről minden esetben szakorvosok döntenek a dokumentációt és szakértői véleményt figyelembe véve. Elméletben a fejlődési rendellenességek, különféle műtét utáni állapotok, balesetek és sérülések, daganat utáni elváltozások esetén lehetséges az ingyenes műtét. A teljes igénye nélkül:

  • Ha valaki valamilyen veleszületett rendellenességgel jött világra. Pl. az összenőtt vagy hiányzó ujjak, veleszületett kopaszság, súlyos asszimetria az arcon, ajak- és szájpadhasadék, túlzottan elálló fül, hiányzó fülkagyló.
  • Baleset, betegség vagy műtét során szerzett sérülések helyreállítása, pl. égések, marások, fagyások, baleseti és műtéti hegek.
  • Lehetséges pl. a szemhéjplasztika, amennyiben ez orvosilag indokolt, illetve a hasplasztika is, ha arra drasztikus fogyás miatt van szükség.
  • TB alapú plasztikai műtét lehet pl. a mellkisebbítés, ha ennek célja a krónikus hátfájás vagy a gerincbántalmak megszüntetése. Szóba jöhet még a támogatás kóros asszimetria esetén, ha a két mell között látványos a méretkülönbség.

Hogyan áll a NEAK a plasztikai műtétek támogatásához?

A legegyszerűbb, hogy a mellplasztika példáján keresztül mutatjuk be. Sok nő szembesül azzal, hogy a várandósság, szoptatás után megereszkednek, esetleg deformálódnak a mellei. A NEAK esztétikai célú beavatkozást nem támogathat, így ha a terhesség, esetleg nagy fogyás miatt megereszkedett mellek helyreállítása a cél, azt nem intézhetjük TB alapon.

Ezzel szemben mellkisebbítő plasztikai műtétre, valamint betegség, pl. daganat miatt sérült mell korrekciójára sor kerülhet a NEAK támogatásával, mivel ezekre a beavatkozásokra egészségügyi okból, „gyógyító céllal” van szükség.

Ingyenes plasztikai műtétek – hogyan kell igényelni?

Az életminőség javítása érdekében, az egyén sajátos helyzetének figyelembe vételével a NEAK méltányosságon alapuló támogatást nyújthat egyes beavatkozásokhoz. Ez azt jelenti, hogy Egészségbiztosítási Alapkezelő méltányosságból átvállalhatja egyes orvosi ellátásokért fizetendő díjat, vagy annak egy részét. Fontos, hogy erre csak akkor van lehetőség, ha a térítést az ellátást megelőzően kérik (méltányossági kérelemmel), és az ellátást finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál kívánják igénybe venni.

A kérelem innen tölthető le, de használata nem kötelező. Az írásbeli kérelemben rögzíteni kell a személyazonosító adatokat, lakcímet, TAJ-számot. Mellékelni kell továbbá:

  • az ellátás szakmai indokoltságát alátámasztó egészségügyi dokumentációt (pl. zárójelentést, kezelőorvosi igazolás, beavatkozást igazoló orvosi iratok, beutaló másolata),
  • a Magyarországon szakmailag elfogadott, de a finanszírozásba még be nem fogadott eljárásra vonatkozó kérelem esetén a magyarországi szakmai elfogadottságot igazoló dokumentumot,
  • az ellátást végző egészségügyi szolgáltató megnevezését, címét, NEAK kódját, a munkahely ÁNTSZ kódját, továbbá
  • az ellátást végző egészségügyi szolgáltató nyilatkozatát a beavatkozás elvégzésének, illetve az orvos-szakmai szempontból indokolt ellátás vállalásáról,
  • igazolást a beavatkozás várható költségéről (árajánlat), valamint
  • implantátum vagy egyéb speciális eszköz esetén a magyarországi forgalmazó árajánlatát,
  • fogászati rekonstrukció esetén a kezelési tervet.

Érdemes a kérelem beadása előtt konzultálni egy szakorvossal, hogy van-e lehetőség arra, hogy a NEAK finanszírozza a műtétet. Azt se felejtsük el, hogy bár elméletben van lehetőség az ingyen plasztikára, a gyakorlat ezt nem mindig támasztja alá. Az állami ellátás problémáiról itt írt egy plasztikai sebész 2020-ban. Az általa vázolt gondok sajnos mind a ma napig aktuálisak.

Hogyan igényelhetsz utazási költségtérítést ingyenes népegészségügyi szűrések esetén?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mi lesz a lakáshitellel válás esetén? Vigyázz, a CSOK-nál és a Babavárónál más szabályok érvényesek

A tavalyi évben Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 50 150 házasság köttetett és 16 700 válás véglegesítődött. Habár ez az adat nem azt...

Pálcikás illatosító házilag: tartós, dekoratív és fillérekből kijön

Munka után jó érzés egy kellemesen illatozó lakásba hazatérni. Mit használjunk? Vannak illatgyertyák paraffinból, szójaviaszból, repceolajból, találunk automata légfrissítő spray-t, és illóolajakat, pálcikás illatosítókat...

Majális Budapesten: a legjobb ingyenes programok 2024-ben

Május elseje a munka ünnepe. Idén szerdára esik, és bár hosszú hétvégét nem kapunk, lesz egy pihenőnapunk. Kimozdulna a család? Budapest majális 2024 programok:...