Sokmindent elárulhat nekünk nyelvünk állapota. Az orvos is azt szokta először megnézni. Mutatjuk, miről árulkodik a repedezett nyelv.

Kezdjük ott, hogy a repedezett nyelv látványától egyáltalán nem kell megijedni. Ijesztő látvány, de ha nem jár fájdalommal, akkor nincs miért aggódni. A nyelv maga is ráncosodik a korral, így idősebbeknél gyakori, hogy a korábban sima nyelven mély repedések jelennek meg. Bár ártalmatlan, muszáj foglalkozni vele, ugyanis ideális táptalaj lehet a baktériumok számára, ezért érdemes a szokásosnál gondosabban figyelni a szájhigiéniára: a legjobb erre a nyelvkaparós fogkefe.

A repedés helye betegségről is árulkodhat.

A nyelv közepén megfigyelhető függőleges repedés általában emésztési rendellenességekre utal. Gyakori puffadás, emésztés lelassulása esetén érdemes több folyadékot, rostos táplálékot fogyasztani.

A Femina cikke szerint a nyelv közepétől a nyelv csúcsáig tartó repedés szívproblémákra hívhatja fel a figyelmet. Ha a repedés a két oldalon, szélen jelenik meg, közben légszomjat és fáradtságot tapasztalunk, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a légzőrendszer kisebb-nagyobb problémájára hívhatja fel a figyelmet. Ha a nyelved szélén, bal oldalt fogbenyomat-szerű alakzatot látunk, a májra kell nagyon vigyáznunk. Amennyiben pedig ugyanezt látjuk jobb oldalt, a léppel lehetnek gondok.

Nem csak a repedezettség jelzésértékű a nyelvünkön

Nem csak a repedezettség, a túlzott simaság is árulkodó. A kopasz nyelv olyan gyulladásos állapot, amelynek során a nyelv apró kis dudorjai, papillái elhalnak, így furcsán sima, fényes lesz a nyelv felszíne. Általában autoimmun betegség okozza a papillák pusztulását, például lisztérzékenység , Candida-fertőzés vagy Sjögren-szindróma, amelynek egyik tünete a nyáltermelődés csökkenése.

Ha pedig éppen fehér lepedék van rajta, az szájpenész lehet. A közhiedelemmel ellentétben ez ugyanis nem csak a kisbabák betegsége. Bármikor jelentkezhet, amikor meggyengül az immunrendszer. A leggyakoribb ok az antibiotikumkezelés, a műtét utáni legyengült állapot vagy a túl sok stressz.

Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy érdemes a napi fogmosás során időt szakítanunk arra is, hogy átvizsgáljuk kicsit a nyelvünket. Sok mindenről árulkodhat nekünk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

A magyar családok háromnegyede nem jön ki a hó végén – 200 ezer Ft hiányzik

A Cofidis kutatásából kiderült, a válaszadók háromnegyedének hiányos a családi kasszája. Nehezen jönnek ki hó végén. Ez a hiány a többségnek havi szinten mintegy...

Minden, amit a büntetőpontokról tudni kell – Mikor évülnek el?

Korábban már írtunk arról, milyen összegű pénzbírságokat kaphatsz pontosan közúti szabálysértésekért. Arról is részletesen írtunk, milyen büntetésekre számíthatsz gyorshajtásért. Most azt vesézzük ki, mikor...

Ekkor jön a családi pótlék 2023. áprilisban

Mikor érkezik a családi pótlék 2023 áprilisában? Milyen napra esik az utalás, mikor hozza a postás, mekkora a családi pótlék összege? Cikkünkből kiderül, mikor...