Sokmindent elárulhat nekünk nyelvünk állapota. Az orvos is azt szokta először megnézni. Mutatjuk, miről árulkodik a repedezett nyelv.

Kezdjük ott, hogy a repedezett nyelv látványától egyáltalán nem kell megijedni. Ijesztő látvány, de ha nem jár fájdalommal, akkor nincs miért aggódni. A nyelv maga is ráncosodik a korral, így idősebbeknél gyakori, hogy a korábban sima nyelven mély repedések jelennek meg. Bár ártalmatlan, muszáj foglalkozni vele, ugyanis ideális táptalaj lehet a baktériumok számára, ezért érdemes a szokásosnál gondosabban figyelni a szájhigiéniára: a legjobb erre a nyelvkaparós fogkefe.

A repedés helye betegségről is árulkodhat.

A nyelv közepén megfigyelhető függőleges repedés általában emésztési rendellenességekre utal. Gyakori puffadás, emésztés lelassulása esetén érdemes több folyadékot, rostos táplálékot fogyasztani.

A Femina cikke szerint a nyelv közepétől a nyelv csúcsáig tartó repedés szívproblémákra hívhatja fel a figyelmet. Ha a repedés a két oldalon, szélen jelenik meg, közben légszomjat és fáradtságot tapasztalunk, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a légzőrendszer kisebb-nagyobb problémájára hívhatja fel a figyelmet. Ha a nyelved szélén, bal oldalt fogbenyomat-szerű alakzatot látunk, a májra kell nagyon vigyáznunk. Amennyiben pedig ugyanezt látjuk jobb oldalt, a léppel lehetnek gondok.

Nem csak a repedezettség jelzésértékű a nyelvünkön

Nem csak a repedezettség, a túlzott simaság is árulkodó. A kopasz nyelv olyan gyulladásos állapot, amelynek során a nyelv apró kis dudorjai, papillái elhalnak, így furcsán sima, fényes lesz a nyelv felszíne. Általában autoimmun betegség okozza a papillák pusztulását, például lisztérzékenység , Candida-fertőzés vagy Sjögren-szindróma, amelynek egyik tünete a nyáltermelődés csökkenése.

Ha pedig éppen fehér lepedék van rajta, az szájpenész lehet. A közhiedelemmel ellentétben ez ugyanis nem csak a kisbabák betegsége. Bármikor jelentkezhet, amikor meggyengül az immunrendszer. A leggyakoribb ok az antibiotikumkezelés, a műtét utáni legyengült állapot vagy a túl sok stressz.

Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy érdemes a napi fogmosás során időt szakítanunk arra is, hogy átvizsgáljuk kicsit a nyelvünket. Sok mindenről árulkodhat nekünk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...