Az egyik legalapvetőbb jogosultság, hogy az ellátást végző orvost, így a háziorvost is meg lehet választani. De nem csak egyszer, hanem a korábban választott háziorvost is le lehet váltani. Mutatjuk, hogyan:

Először is, hogy ahhoz, hogy valaki háziorvosi ellátást kapjon, érvényes TAJ-kártyával, betegbiztosítással kell rendelkezni. Amennyiben önmagunknak kell fizetnünk az egészségügyi szolgáltatási járulékot, úgy az 2023. január 1-jétől 9.600 forintba kerül (320,- Ft/nap). Ezt a bejelentkezés időpontjától havonta, a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni.

Fontos, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy háziorvost vagy házi gyermekorvost válasszon.

A biztosított alapvetően a választott háziorvosához fordulhat, ha beteg. Ha azonban a választott háziorvosát felkeresni nem tudja, annál a háziorvosánál veheti igénybe az ellátást, akinek az ellátási területén a tartózkodási helye van.

Az orvosválasztás a választani kívánt háziorvosnál történő jelentkezéssel veszi kezdetét. Amennyiben a háziorvos a jelentkezést elfogadja, az őt választó személy TAJ-számát nyilvántartásba veszi és igazolást állít ki a nála jelentkező személy részére arról, hogy háziorvosi ellátását vállalta.

A háziorvos a jelentkezést elutasíthatja. De csak különösen indokolt esetben utasítható el annak a személynek a jelentkezése, akinek lakóhelye a háziorvos ellátási területén (körzetében) van. Azonban abban az esetben is el kell látnia a területén lakó beteget, ha az más orvost nem választott és ellátatlansága az egészségét károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezetne.

Ha olyan háziorvoshoz fordul, akinek nem a körzetében lakik, nincs hozzá bejelentve, akkor is el kell, hogy lássa önt. De csak abban az esetben, ha heveny megbetegedése vagy krónikus betegsége miatt ellátatlansága az egészséget károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezethet.

Háziorvos váltás

A korábban választott háziorvos helyett választható másik háziorvos is. Évente egy alkalommal indoklás nélkül, ezen túlmenően indokolt esetben lehet átjelentkezni másik háziorvoshoz. Indokolt az átjelentkezés a tartózkodási hely megváltozása esetén, vagy ha a választott orvos felkeresése akadályba ütközik.

A háziorvos váltás menete egyszerű: átjelentkezéskor az átjelentkezést elfogadó háziorvos átkéri az egészségügyi törzskarton adatait az előző háziorvostól.

Ha háziorvoshoz fordul, ne feledje magával vinni a TAJ-kártyáját, valamint a személyazonosságot igazoló fényképes okmányát. Csak ezek előzetes bemutatásával vehető igénybe a háziorvosi ellátás.

A háziorvosi szolgálatról, az ahhoz tartozó körzetekről, valamint az ügyeleti rendről további információkat a helyi önkormányzatok honlapján találhat.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...