Ideális esetben fogainknak egész életünkön keresztül meg kellene maradniuk. Az egészséges emésztés az étel alapos megrágásával kezdődik, amelyhez elengedhetetlen a fogak egészsége. A szép fogsor pedig esztétikai szempontból sem elhanyagolható.

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a fogászati ellátás méregdrága. Így inkább előzzük meg a kiadásokat, vigyázzunk fogaink épségére!

Ajánlott naponta két alkalommal (reggel vagy ebéd után és este) alaposan fogat mosni. Aki szeretné megelőzni a fogproblémákat, helyesen teszi, ha minden főétkezés után gondosan megtisztítja fogait. Nagyon fontos, hogy megfelelő technikát alkalmazzunk.

Legalább 3 percig mossuk a fogainkat!

A szájhigiénia szempontjából fontos szerepe van a fogselyemnek is. Az apró ételdarabkák sokszor beszorulnak a fogak közé és lerakódásokat képeznek. Szabad szemmel ezek többnyire nem láthatóak. Aki rendszeresen használ fogselymet, annak fogain ezek a lerakódások jelentéktelenek.

Használjunk megfelelő, jó minőségű fogkrémet, ne a legolcsóbbat válasszuk! Ebben kérjük ki fogorvosunk tanácsát, különösen, ha valamilyen problémánk van (pl. vérző fogíny).

A fogak egészsége érdekében évente keressük fel ellenőrzés céljából a fogorvost!

A gondos fogápolásra a kicsi gyermekeket is meg kell tanítani, amilyen korán csak lehet. Sok szülő nem fordít kellő figyelmet gyermeke fogaira. Pedig a tejfogakat sem szabad elhanyagolni! A tejfogak szuvasodása a maradandó fogakat is károsíthatja. A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis odafigyeléssel és a megfelelő szájápolási szokások kialakításával megelőzhetők.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...