Magától leválik az odaégett zsír és étel a tepsiről: a legjobb módszer, ami tényleg működik
Minden konyhában jártas ember ismeri azt a frusztráló pillanatot, amikor egy finom sütemény vagy hús után a tepsi vagy fazék alján makacs odaégett réteg marad. Az odaégett étel eltávolítása gyakran hosszú ideig tartó dörzsölést jelent, ami karcolhatja az edényeket és fárasztó. Szerencsére léteznek egyszerű, házi módszerek, amelyekkel maguktól leválnak a zsír- és ételmaradványok anélkül, hogy órákig súrolni kellene.
A kulcs a természetes anyagok használata. A szódabikarbóna, ecet vagy akár só kombinációja, amelyek pezsgő reakcióval lazítják fel a lerakódásokat. Ezek a trükkök nemcsak hatékonyak, de olcsók és környezetbarátok is. Mutatjuk a legjobbakat lépésről lépésre.

Így a legegyszerűbb az odaégett étel eltávolítása
Az odaégett étel eltávolításakor a legfontosabb, hogy gyorsan lépjünk: minél hamarabb áztatjuk be az edényt, annál könnyebben jön le a szennyeződés. Ha leégett az étel, ne próbáljuk azonnal dörzsölni, mert az károsíthatja a bevonatot, különösen tapadásmentes edényeknél. Ehelyett áztassuk be és kerüljük a fém eszközök használatát.
Variációk szódabikarbónával
Töltsük fel a tepsit vagy serpenyőt annyi forró vízzel, hogy ellepje az odaégett részeket. Szórjunk rá 1-2 evőkanál szódabikarbónát, és melegítsük kis lángon 5-10 percig, amíg a víz enyhén forrni kezd. Hagyjuk 5-10 percet hűlni, majd öntsük ki a vizet. A lerakódott étel szinte magától fog leválni. Ezzel a módszer az odaégett étel eltávolítása tényleg gyors és sikálásmentes. De van még más trükk is!
Szórjuk meg az odaégett felületet szódabikarbónával, majd öntsünk rá ecetet. A keverék egyből pezsegni kezd, ez is a dolga. Hagyjuk 5-10 percig dolgozni az oldatot, majd meleg vízzel öblítsük le – így a legtöbb szennyeződés eltűnik. Ha szükséges, ismételjük meg. Egyébként ez a módszer kisebb edényeknél ideális, de ha nagyobb felülettel van dolgunk, akkor kombinálhatjuk sóval, úgy még hatásosabb.

További információkra van szüksége a témával kapcsolatban? Ügyfélszolgálatunk 2 napon belül válaszol, kérdezzen minket ingyenesen!
Az odaégett étel eltávolítása hideg zsíroldóval
Kipróbálhatjuk a hideg zsíroldós módszert, ez is pofonegyszerű a használat. Csak öntsünk hideg vizet az edénybe, majd adjunk hozzá zsíroldót. Ezt áztassuk pár órát vagy akár hagyjuk magára az egész éjszakára. Reggelre a szennyeződés feloldódik, és könnyedén letörölhető.
Egy másik variáció az alufóliás súrolás. Ebben az esetben csupán annyi a dolgunk, hogy szódabikarbónát szórunk a nedves felületre, és egy összenyomott alufólia-golyóval dörzsöljük. A folyamatnak köszönhetően automatikusan eltűnnek a foltok, anélkül, hogy karcolást ejtenénk az edényen.



