Idővel kialakul egy zsíros réteg a sütő falán belül, mert sütés közben az étel párolog, fröccsen, rossz esetben odakap. Ha ezt nem takarítjuk rendszeresen, sokkal nehezebb dolgunk lesz az eltávolítással, mert folyamatosan odaégetjük. A zsíroldó vegyszer, és bár jól dolgozik, káros a környezetre és az egészségre is. Van azonban más módszer is, amivel a zsíros sütő tisztítása vegyszer nélkül, házilag is megoldható. Még spórolósabb is, hiszen a legtöbbször megtaláljuk a szükséges anyagokat a konyhában. Cikkünkben leírjuk, mitől lesz a sütő újra tiszta és ragacsmentes.

Milyen anyagokkal dolgozhatunk?

A legtöbb háztartásban fellelhetők az alábbiak:

  • ecet
  • szódabikarbóna
  • citrom
  • cukor
  • almaecet
  • szalalkáli

Ezek mind hatékonyan képesek tisztítani, kímélik a környezetet és az egészségünkre sem ártalmasak. Ha kombináljuk őket, még könnyebben le fog jönni a sütőről a lerakódás.

Zsíros sütő tisztítása vegyszer nélkül házilag

Készítsünk szódabikarbónából és vízből (vagy ecetből) pasztát, majd kenjük a szennyezett felületekre. Ezt hagyjuk állni pár órán át, aztán töröljük le egy nedves ronggyal. Ha szükséges, dörzsöljük is át vele, és ismételjük meg a folyamatot.

A citrommal nagyon jól lehet illatosítani. Dörzsöljük vele végig a sütő belsejét, nyugodtan a héját is fel lehet használni. Kisebb zsírfoltokra is jó, hiszen képes azokat feloldani. Hagyjuk állni, majd mikroszálas kendővel töröljük le.

Hasznos tipp: ha citromos vízzel teli (sütésbíró) tálat teszünk a sütőbe és nagyjából fél óráig 100 fokon melegítjük, akkor a vízből elpárolgó citromos víz ki fogja tisztítani, és utólag csak egy kendővel kell letörölni. Patyolattiszta lesz.

Még a komolyabb szennyeződéseket is el tudja távolítani az almaecet és cukor kombó. Be kell kapcsolni a sütőt és meg kell várni, hogy felforrósodjon. Ha ez megvan, kapcsoljuk ki, és hagyjuk, hogy kihűljön egy kicsit, majd kenjük le a zsíros részeket a keverékkel. 1 óra múlva szivaccsal könnyedén el lehet távolítani.

Ha nincs otthon szódabikarbóna, a szalalkáli is megteszi. 1 tasaknyihoz 1-2 deci vizet keverve készíthetünk pasztát, amit aztán szivacs segítségével felviszünk a sütő belsejére. Éjszakára állni hagyjuk, majd másnap meleg vizes ronggyal letöröljük.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...