Krónikus mozgásszervi vagy érrendszeri betegségek nehezítik a mindennapjaidat? Még szerencse, hogy hazánkban rengeteg gyógyvizes fürdő található, amelyekbe évente kétszer beutalhat gyógykúrára a kezelőorvos – és még utazási költségtérítési támogatás is kérhető hozzá! Azonban azt is tudni kell, hogy a betegségünkre melyik gyógyvíz a legjobb, mert nem mindegy, melyik fürdőt milyen panaszra használjuk kúraszerűen. Nézzük, melyik gyógyfürdő milyen betegségre jó.

Stressz, alvászavar, gyulladások

Ezeket a tüneteket a brómos-jódos fürdők enyhítik kitűnően. Emellett jó hatással vannak a reumatikus panaszokra és a pajzsmirigy alulműködésre is. 

Melyik fürdőben van brómos-jódos víz? Győri Vízi Élménypark és Gyógyfürdő, Igali Gyógyfürdő 

Nőgyógyászati megbetegedések

A nőgyógyászati megbetegedésekre a kloridos, magas sótartalmú vizek vannak jó hatással. A só emellett a bőrre is jó hatással van, így bőrproblémák kezelésére is nagyszerű.

Melyik fürdőben van kloridos, sós víz? Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógypark, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza-Sóstófürdő

Ekcéma, pikkelysömör és ízületi problémák

Ezekre a panaszokra a kénes gyógyvíz a legjobb, a só mellett az ekcéma és pikkelysömör tüneteit a kénes víz gyógyítja leginkább.

Melyik fürdőben van kénes víz? Balf, Budapest (Lukács és Rudas), Parád

Anyagcsere és emésztőrendszeri betegségek

A radioaktív (radonos) gyógyvizek a legjobbak a fenti tünetek esetén, de hormonzavar és reumatológiai panaszok esetén is bátran kereshetjük fel a radonos gyógyvizeket. Emésztőrendszeri betegségek esetén ivókúra javasolt.

Melyik fürdőben van radioaktív (radonos) víz? Eger Termál, Miskolctapolca Barlangfürdő

Szívbetegségek és magas vérnyomás

A szén-dioxid tartalmú vizet ajánlják szívbetegségek, stressz és magas vérnyomás esetén.

Melyik fürdőben van szénsavas víz? Balatonfüred Állami Szívkórház

Fürdőgyógyászati beutalók és fürdőkedvezmények

Ha már tudjuk, hogy melyik gyógyfürdő milyen betegségre jó, akkor azt sem árt tudni, hogy a szakorvos felírhat nekünk fürdőkúrát az NEAK által támogatott gyógyfürdőkbe. A fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozó gyógyászati ellátás, amelyet főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, illetve érbetegségek gyógyítását szolgáló rehabilitációs kezeléseknél alkalmaznak. 

Évente két kúrára írhat beutalót az orvos és utazási költségtérítés is jár hozzá, amit az orvos állít ki, és a fürdő igazol le. A beutalóval látogatható fürdők listája itt olvasható.

Extra kedvezmények a Zsigmondy kártyával

Plusz kedvezményeket lehet igénybe venni a Széchenyi, Gellért és Rudas fürdőkben a Zsigmondy Klubkártya kiváltásával. Aki kiváltja a Zsigmondy kártyát, az napi egy alkalommal akár 4 órán keresztül veheti igénybe a fenti fürdők fürdőszolgáltatásait, hétköznap alkalmanként 4000 forintért, hétvégén pedig 4500 forintért.

A Rudas Fürdőbe egyébként hétköznap 9300 forint egy belépő, hétvégén pedig 12200 forint. A Széchenyi és a Gellért fürdőben is hasonló árakat kell fizetnünk, így ehhez képest még a hétvégi 4500 forintos belépő is rendkívül kedvezményes.

Hogyan kell a Zsigmondy Klubkártyát kiváltani?

A Zsigmondy Klubkártya igényléséhez ezen a felületen található igénylőlapot kell kitölteni 2 példányban. A nyomtatványokat személyesen kell leadni a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. ügyfélszolgálati irodájában

A kártya kiváltása 5000 forintba kerül és egy évig érvényes. A kártya névre szóló, igazolványképpel ellátott (amelyet az ügyfélszolgálati irodán készítenek el) és nem átruházható.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...