Egy eredetileg cukorbetegeknek kifejlesztett gyógyszerről kiderült, hogy hatékony fogyasztószer, és egy friss kutatás szerint a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében is fontos szerepet játszhat. Mit a csodaszerként emlegetett szemaglutid?

Pár szó a szemaglutidról

Európa legértékesebb cége tavaly szeptember óta a gyógyszergyártással foglalkozó Novo Nordisk. A dán cég óriási sikerét két dolognak köszönheti: a szemaglutidnak és a fogyni vágyóknak. A szemaglutid körül órási őrület alakult ki, nem véletlenül. A cukorbetegek számára valóban „csodaszer” – de miben áll ez a csoda?

A 2-es típusú cukorbetegek gyakran túlsúlyosak, miközben a diabéteszeseknél az állapotromlás és a szövődmények megelőzése érdekében fontos, hogy a testtömeg is karban legyen tarva – mutat rá az egészségkalauz.hu. Ezért is kiemelten értékesek azok a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek, amik alkalmazása – mintegy kedvező mellékhatásként -, fogyást okoz. Ilyen például a metformin: ez az egyik leggyakrabban használt vércukorszint-csökkentő gyógyszer, aminek külön előnye, hogy nem hizlal.

Viszonylag új szerek az úgynevezett glükagonszerű peptid-1- analógok (GLP-1-analógok). Ezeket abban az esetben használják, ha a metformint nem kaphatják a betegek, vagy az kevésnek bizonyul. A GLP-1 egy hormon, ami közvetve elősegíti a fogyást azáltal, hogy lassítja a gyomorürülést, teltségérzetet ad, csökkenti az étvágyat és gyorsítja az anyagcserét – írja a Telex. És itt jön képbe a Novo Nordisk: a cég cukorbetegségre és elhízásra adott gyógyszereiben egy szemaglutid nevű hatóanyag van, ami tulajdonképpen a GLP-1 hormont utánozza.

A hatóanyag serkenti a szervezet inzulintermelését, így az inzulin mellett ez is alkalmas a cukorbetegség kezelésére. Emellett hatékony lehet a krónikus elhízás kezelésében is. Gyorsítja az anyagcserét, az energia leadást pedig növeli. Így tényleg egy gyors, hatékony fogyasztószerhez juthatnak a cukorbetegek, amire nekik nagy szükségük van.

Mik a szemgalutid mellékhatásai?

Habár csak akkor javasolt a használata, ha orvosilag indokolt, mégis sokan úgy tekintenek rá, mint egy egyszerű, drogériában kapható táplálékkiegészítőre, „fogyi tabira”. A GLP-1 analógokat, így a szemaglutidot egészséges embereknek is lehet adni, mert nem viszik le a vércukrot. Ettől viszont a szemaglutid-hatóanyagú gyógyszereket sem szabad úgy szedni, mintha szimpla mentolos cukorról lenne szó. Mire számíthat az, aki magától, orvos bevonása nélkül tervez szemaglutiddal „diétázni” (és aztán hirtelen abbahagyja)?

  • hányinger
  • szédülés
  • reflux
  • szövetelhalás
  • hasnyálmirigy krónikus gyulladása
  • hajhullás
  • puffadás
  • izzadás
  • izomvesztés
  • gyengeség

A legnagyobb probléma, hogy a fogyni vágyók miatt épp cukorbetegeknek nem, vagy csak alig jut már a szerből. Pedig nekik az életük múlhat rajta.

A szív és érrendszeri betegségek kezelése

Amellett, hogy az inzulin okozta súlygyarapodást visszafogja és csökkenti, egy friss kutatás szerint a szív- és érrendszerre is pozitív hatást gyakorol.

A Telex számolt be az eredményekről: A kutatásban olyan emberek vettek részt, akik 45 év felettiek, 27-feletti a testtömeg indexük és korábban átestek valamilyen kardiovaszkuláris eseményen (ilyen lehet például a szívroham, szívinfarktus vagy stroke). Összesen 17 604 páciens vett részt a kutatásban. Egy részük heti rendszerességgel kapott szemaglutidot, a másik fele pedig placebót. A tanulmány végére, ami 40 hónapon át tartott, a szemaglutidot szedő csoport 8803 résztvevőjéből 569-en tapasztaltak elsődleges kardiovaszkuláris végponti eseményt, a placebot-szedők 8801 fős csapatából pedig 701-en. Végeredményben, azon résztvevők csoportjában, akik nem voltak diabéteszesek, a heti szintű szemaglutid adagolása mellett csökkent a kardiovaszkuláris incidensek okozta halálok száma.

Ezek a számok jól mutatják, hogy milyen hatékony tud lenni a szemaglutid az érrendszer és a szív betegségeinek kezelésére. Ha a szert sok beteg megkapná, azzal csökkenne az állami egészségügyi kiadások mértéke és összességében egészségesebb lenne a munkaerő is.

Hóvége ügyfélszolgálat

Kapcsolódó

Legfrissebb

Most fél áron a legfinomabb kajszi: 9 szuper szedd magad sárgabarack 2024-es helyszínt mutatunk

Tavaly nagyon kevés sárgabarack termett a fagyok miatt, nem is adták olcsón. Idén valamivel jobb a helyzet: a nagybani piacon 900-1200, a boltokban 1400-1600...

Bonyolult jogi ügyek? Mostantól jogász segíti a Hóvége Ügyfélszolgálat munkáját

Nemrég debütált legújabb segítő szolgáltatásunk, az Ügyfélszolgálat. Úgy éreztük, hogy nagy szükség lenne egy felületre, ahol bárki felteheti a kérdését vagy elmondhatja a problémáját....

Hogyan kell visszafizetni a CSOK-ot, ha nincs gyerek?

A CSOK nagy segítséget jelenthet gyermekes családok lakáshoz jutásában, azonban ha tervezett gyermekek után vesszük igénybe, akkor számolnunk kell azzal a lehetőséggel is, hogy...