A tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is. Évente egyszer mindenkinek – saját érdekében – el kellene mennie tüdőszűrésre. Az évi 1 alkalom azért fontos, hogy a betegséget még időben felfedezzék, és a kezelés minél korábban elkezdődjön. A panaszokat sok esetben nem vesszük elég komolyan, inkább gyanakszunk elhúzódó megfázásra, mint rákra. Melyek lehetnek a tüdőrák korai tünetei? Ezeket fogjuk ebben a cikkben ismertetni.

A tüdőrák korai tünetei

Habár nem csak egyfajta betegséget jelölhetnek ezek a tünetek, megelőzés szempontjából nagyon fontos, hogyha észleljük őket, vizsgáltassuk ki magunkat.

El nem múló köhögés

Ha már több mint 2 hete tart a köhögés, akár száraz, akár váladékos, el kell menni orvoshoz és röntgenfelvételt kell készíttetni. A krónikus köhögésben fellépő változásokra is oda kell figyelni. Aggasztó jel a köhögés mélységének vagy gyakoriságának változása, a rekedtség kialakulása, vér vagy váladék megjelenése.

Légszomj, légzési nehézség

A tüdőrák van, hogy szűkíti vagy blokkolja a légutakat. Ekkor alakulhat ki változás a légzésben.

Mellkasi fájdalom

Ha nincs köhögés, de a mellkasban, vagy a háton, esetleg a vállakban érez fájdalmat valaki huzamosabb ideje, jelezze orvosának. Amikor a nyirokcsomók megnagyobbodnak, az létrehozhat szúró fájdalmat. Ugyanígy a mellkasi áttét is okozhatja.

Zihálás, zümmőgő hang

Ha lélegzés közben a légutak be vannak gyulladva, vagy blokkolva vannak, akkor a kiáramló levegő szokatlan hangot adhat. Az asztma és az allergia is ilyen tüneteket produkálhat, tehát ezt is számításba kell venni.

Rekedt hang

Ha beszéd közben elcsuklik valaki hangja, vagy mélyebbé válik, az is jelezheti a tüdőrákot. Egyszerű megfázásnál is előfordulhat, de ha már több mint 2 hete tart, mindenképp nézzünk utána.

Testsúlycsökkenés

Ha életmódváltoztatás nélkül fogy valaki 10 kg-t vagy annál többet, az lehet bármilyen rák tünete. Ez azért történhet meg, mert a rákos sejtek felhasználják a test energiáját.

Fájdalom a csontokban

A hátban vagy akár a test más területein is okozhat fájdalmat a tüdőrák. Általában éjjelente vagy mozgás közben rosszabbodik, így lehet megkülönböztetni az izomfájdalomtól.

Fejfájás

Okozhatja áttét, ha átterjedt a tüdőrák az agyra, vagy akár helyezhet egy olyan vénára, vérkörre is nyomást, ami a szívbe szállítja a vért.

Mit tehetünk?

A tüdőrák legnagyobb kiváltó oka a dohányzás. Sajnos, a passzív dohányzás is ugyanúgy káros. A legjobb, ha leszokunk és amennyire tudjuk, kerüljük a cigarettafüstöt. Ezen kívül ajánlott az éves tüdőszűrés (50 éves kor felett főleg).

Anyák napjához kapcsolódó ingyenes tüdőrákszűrést szerveznek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben tavaly indult az a nagyszabású nemzetközi SOLACE projekt, amely Magyarországon úttörő kezdeményezésként lehetővé teszi az ún. alacsony dózisú LDCT vizsgálatok elvégzését a hagyományos röntgen helyett, a sokkal hatékonyabb tüdőrákszűrés érdekében.

Azoknak jelentkezését várják, akik

  • 50-75 év közötti nők
  • jelenleg is erős dohányosok vagy erős dohányosok voltak és nem több, mint 15 éve tették le a cigarettát (pl. 20 évig legalább napi 1 doboz cigarettát szívtak el)
  • 1 éven belül nem volt mellkasi CT vizsgálatuk

A vizsgálathoz előzetes regisztráció szükséges:

  • Helyszín: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (1121 Budapest, Korányi Frigyes út 1. Sebészeti épület)
  • Időpont: 2024. május 11. (szombat) 9 és 15 óra között

Májusban Budapesten egészségügyi szűrőprogram is indult. Többféle vizsgálatra jelentkezhetnek be a fővárosiak, a részvétel teljesen ingyenes, csupán regisztrálni kell. A szűrőprogramról itt írtunk részletesen.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...