Az egészségünknek és a pénztárcánknak is azzal tehetjük a legjobbat, ha idényzöldségeket fogyasztunk. Magas a vitamintartalmuk, amire a téli időszakban nagy szüksége van a szervezetnek az immunrendszer támogatása szempontjából. Év elején valahogy új erőre kapunk, fontossá válik az egészségünk, fittebbnek szeretnénk magunkat érezni vagy akár megszabadulni egy-két kilótól. Számos kutatás jutott arra az eredményre, hogy nemcsak esztétikai szempontból, de egészségi állapotunk helyreállításának érdekében is fontos ledolgozni a hasi zsírt. Olyan zöldségeket mutatunk, amelyek segíthetnek a hasi zsír csökkentésében és egyúttal feltöltik a szervezetünket vitaminnal.
Miért káros a hasi zsír?
A túlzott hasi zsír azért kockázatosabb a csípőn vagy combon elhelyezkedő zsírpárnákkal szemben, mert körülveszi a belső szerveket. A szervek köré lerakódott zsír pedig nagyobb kockázatot jelent a szív-és érrendszeri megbetegedésekre, a cukorbetegségre és a májproblémákra is. Egyes kutatások alapján bizonyos ráktípusok is nagyobb kockázatot jelentenek a túlzott hasi zsírral rendelkező emberek számára.
A hasi zsír csökkentése
A hasi zsír főként a nem megfelelő táplálkozás és mozgásszegény életmód következménye, de hatással van rá az egyén genetikája, a stressz és egyes hormonális változások is. Jó hír, hogy életmódbeli változtatásokkal már sokat tehetünk az egészségünkért és a laposabb hasért. Már az is segít, ha az alábbi idényzöldségeket beiktatjuk a táplálkozásunkba, hiszen ezek eltelítenek, jó hatással vannak az emésztésre és az anyagcserére.
Zöldségek hasi zsír ellen
Spenót
Akár nyersen, akár párolva fogyasztjuk a spenót kiváló rostforrás, amely eltelít és segíti az emésztést. Ráadásul tele van A-vitaminnal és C-vitaminnal, gyulladáscsökkentő anyagokkal és folsavval, amely a szívproblémák esetén hatásos.
Kínai kel, fodros kel, kelkáposzta
Minden, ami zöld színű, abban klorofil található, az pedig nagyon jó hatással van a májműködésre és a stressz negatív hatásainak ellensúlyozására. A leveles zöldek ráadásul tele vannak vassal és emellett kiválóan tisztítják a bélrendszert.
Brokkoli
A brokkoli segíti a szervezet zsírégetését és mindazokat a jótékony hatásokat is őrzi, amelyet zöld társai.
Karfiol
A karfiol is szuper zöldség a hasi zsír csökkentése szempontjából. Az a jó benne, hogy hamar eltelít és nagy mennyiségű folsavat és C-vitamint tartalmaz.
Sütőtök
A sütőtök alacsony kalóriatartalmú, viszont annál magasabb vitamintartalmú zöldség, amely főként a szív-és érrendszeri és daganatos betegségek kialakulása ellen véd. Kitűnő rostforrás, így minden szempontból a hasi zsír ellensége.
Bab, borsó, csicseriborsó
A hüvelyesek magas rosttartalmukról ismertek és ráadásul tele vannak fehérjével. Hosszan eltelítenek, tisztítják a bélrendszert, az egyik legegészségesebb alapélelmiszerek a hasi zsír elleni diétában.
Csípős paprika
Az erős paprikában található kapszaicin jelentősen csökkenti a májban lerakódott zsír és a vérzsír mennyiségét is. Jótékonyan hat az anyagcserére és baktériumölő tulajdonságokkal bír.
Gomba
A gomba kiváló fehérjeforrás, viszont nincs benne zsír. Gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést és segít megelőzni a cukorbetegséget. Minden betegségre jó, amely kockázatot jelent a hasi zsír szempontjából.